De nieuwe Groningse act Kikyu en de Utrechtse indieband Tessel staan vanavond op het programma van Simplon UP. Vooral voor Kikyu is het een spannende avond: de electropopact geeft vanavond haar allereerste optreden. Tessel gaat al goed; de vierkoppige band bracht net de nieuwe single Poolside uit en speelde pasgeleden nog in de Popronde. Morgen hebben de heren een eigen releaseparty in Utrecht en in januari staan ze op Noorderslag. De nieuwe single klinkt vrolijk, uptempo en zomers, net als het optreden vanavond.

Geslaagd debuut

Kikyu staat met een vrouw en twee man sterk op het podium. De bandnaam, luchtballon in het Japans, refereert aan de atmosferische elektropop die de band produceert. Marije Boonstra zingt en bespeelt de keyboards, een basgitarist en drummer maken de act compleet. Kikyu opent met Melancholie, een dromerig liedje met  poëtische Nederlandse teksten. De muziek voert het publiek moeiteloos mee over de wolken, als een luchtballon. Het Engelstalige nummer Elevator is energieker en swingt. Het publiek komt in beweging op het catchy deuntje. ’Boonstra’s stem, dan weer hoog met uithalen, dan weer laag, is zuiver. Tussen de liedjes door vertelt de frontvrouw dat ze blij is met zoveel publiek. Dan speelt de band Golden Skins, dat door de synthesizers een sound heeft die aan de eighties doet denken. Niet alle liedjes zijn even spannend, maar de gekke afsluiter Pavlov, springerig en dansbaar, maakt dit weer goed. De sympathieke band Kikyu staat, zeker voor een debuutoptreden, met zelfvertrouwen op het podium en ook het publiek is enthousiast.

Tessel

Tessel - Simplon

Zonnige surfrock

Dan is het tijd voor Tessel. Versierde planten vormen de entourage op het podium; de drummer is jarig. De band opent met Lang Zal Ze Leven en als het publiek vrolijk meezingt hebben de vier jonge bandleden al lol op het podium. Met Beach House heeft de act een goede opener te pakken; de galmende intro op de elektrische gitaar klinkt te gek en wordt nog mooier als de tweede gitaar invalt. De melodieën van Tessel’s nummers klinken zomers en slaan aan bij de zaal. Ook de timing is meer dan steady, wat opvalt als de band Kids speelt. De nieuwe single Poolside past goed in het repertoire en doet qua geluid denken aan Britpop à la The Kooks. Op andere momenten klinkt de stem van de zanger Levi Oostermeijer als die van Alex Turner van de Arctic Monkeys.
 

De jongens zijn in een opperbeste stemming en gaan op in hun muziek. Ze hebben plezier in het spelen en maken contact continu met elkaar. De instrumenten lijken een eigen leven te leiden op het podium, maar vormen een samenhangend geheel. Het zal ook podiumervaring zijn: een klein technisch mankement is in een handomdraai verholpen. Af en toe raggen ze er flink op los en keren dan moeiteloos weer terug naar een rustigere basis. We horen een aantal uitstekende gitaarsolo’s, een ‘schuiffelliedje’ en dan een meer experimentele song. Oostermeijer stapt even van het podium om contact te maken met het dansende publiek, dat een kussen naar zich toegegooid krijgt voor een kussengevecht. Daar wordt matig op gereageerd, maar de zaal is zeker in de ban van het optreden. Tessel sluit met een boel gitaarherrie krachtig af en laat Simplon tevreden achter. Deze zonnige surfrock is in januari zeker een aanrader voor de bezoekers van Noorderslag.