#ESNS16 Grunnsonic: Tips van de Grunnsonic-acts

Wat zeggen Grunnsonic-acts over hun collega Grunnsonic-acts?

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof, Donald van Tol en André Eggens ,

In de afgelopen weken hebben we maar liefst 42 Grunnsonic-acts aan je voorgesteld aan de hand van de ‘In opmaat naar Grunnsonic’-lijstjes. De afsluitende vraag luidde steevast: 'Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?' In dit artikel maken we met betrekking tot die vraag de slotsom op. Welke Grunnsonic-acts worden het vaakst getipt door hun collega’s en waarom? Wat zeggen Grunnsonic-acts over andere Grunnsonic-acts? Kortom welke Grunnsonic-act mag je de komende editie absoluut niet missen volgens hun collega’s?

Voordat we gaan kijken welke Grunnsonic-acts je niet mag missen, willen we eerst kijken naar een aantal opvallendheden die we in de ‘In opmaat naar Grunnsonic’-stukjes tegen kwamen.

Liefde
Terugkijkend op alle Grunnsonic-stukje komt een duidelijk thema naar voren, namelijk liefde. Liefde van de ene Grunnsonic-act voor de andere, die dikwijls ook beantwoord wordt, maar ook als reden om naar een optreden te komen. Zo noemt Bananaz Roelie Vuitton z’n broer van een andere moer, liefde die volledig beantwoord wordt door Roelie die Bananaz op zijn beurt z’n homie en een tsopproducer noemt. The Blind Roofers die een tijdje geleden Franky Age uit de band zagen vertrekken maar hem nog steeds een enorme laiverd vinden. En Franky Age die de liefde beantwoordt door aan te geven dat hij lange tijd met veel plezier in de band gespeeld heeft. Of MyDearest Dear die The New Poor bestempelt als twee allerliefste mensen met de allermooiste stemmen. Ook hier betreft het wederzijdse liefde als we lezen dat The New Poor vindt dat MyDearestDear hele mooie, breekbare indiefolk maakt en daarbij zelf net zo lief is als haar nummers.

Bij de kans op liefde als reden om naar een optreden te komen, treffen we wederom MyDearestDear. In hun stuk vertellen ze de anekdote dat ze in Utrecht een verliefd stelletje tegenkwamen dat op de eerste date bij een optreden van MyDearestDear was geweest op Noorderzon. Ze besluiten het verhaal met: “Wie verliefd wil worden moet even bij ons langskomen.” Een soortgelijke lokker om naar een Grunnsonic-optreden te komen, is afkomstig van Vikings in Tibet. Op de vraag waarom je bij hun optreden moet zijn, stellen ze kortweg: “Omdat de kans altijd bestaat dat je toekomstige liefde bij ons in het publiek staat...” Anthony’s Putsch gaat in die categorie nog wat verder en spreekt vrij beeldend: “Omdat de kans aanwezig is dat je halverwege de show denkt: ‘goddomme, ik heb zin om met mijn buurman/-vrouw een voetje van de vloer te lichten en daarna wild te gaan tongen.’” En als dat je niet ver genoeg gaat, kun je altijd nog bij Jeftuz terecht, die aangeeft: “Zaterdag 16 januari draai ik muziek waar je spontaan baby's van gaat maken dus wees voorbereid.”

Tot slot kan het natuurlijk ook liefde tussen band en fans betreffen. In het geval van DE KAT werden de vragen beantwoord door een fan. Op de vraag wat hij hoopt dat het jaar 2016 de band zal brengen, besluit hij met: “Persoonlijk hoop ik dat DE KAT een hele knappe vrouwelijke woodblockspeler zal aantrekken en dat ik mijn relatie met de band kan upgraden van fan naar groupie.” Wederom: pure liefde.

Ontstaansgeschiedenis
In de categorie beste ontstaansgeschiedenis, wedijveren twee Grunnsonic-acts met elkaar voor sterkste verhaal. Zo vertelt …And The Gods Made Coffee dat hun ontstaan eigenlijk op één grote vergissing berust: “Mathé schreef ons ooit per ongeluk in voor de Kunstbende. Toen speelden we een nummer in De Oosterpoort wat niemand zich echt nog kan herinneren. Het was kut. Dat is nu zo’n zes jaar geleden.” Het verhaal dat ons echter ook sterk kan bekoren, is die van The Anti-D’s: “Ken je die reclame over Pieter(tje) van den Hoogenband die maar even moest wisselen tijdens de voetbalwedstrijd? Eigenlijk zijn we met z'n vieren een groot collectief van falers op het voetbalveld. Toen we het zoveelste volledige seizoen op de bank moesten doorbrengen, besloten we dat we maar beter wat anders met onze tijd konden gaan doen.

Meest getipt
Genoeg met de opvallendheden en over tot de essentie! De Grunnsonic-act die dit jaar het vaakst getipt wordt door zijn / haar collega’s is: The Tightropes! Ondanks het feit dat het relatief stil was rondom de mannen het afgelopen jaar, zijn ze nog steeds geliefd. De band geeft ook zelf te kennen het rustig aan te hebben gedaan in 2015. Daarnaast is er een wisseling van de wacht geweest binnen de band. Komend jaar zijn de mannen echter van plan weer vol gas te gaan en in maart wordt er nieuw werk verwacht, waarvan er ongetwijfeld al het nodige te horen zal zijn op Grunnsonic. Blijkbaar heeft de band een goede reputatie opgebouwd onder zijn eigen collega’s en is men benieuwd naar het nieuwe werk. Hans Hannemann nam in het verleden al eens een plaat met ze op en wist de volgende fun fact toe te voegen: “Tightropes heb ik een plaat mee opgenomen. De zanger stopt vaak zijn hoofd in de openhaard bij het inzingen. Dat moet dus wel goed klinken! Of hij dit live ook doet weet ik niet. Het is meer een studiodingetje.

Kort achter The Tightropes zijn er meerdere acts op een virtuele tweede plaats geëindigd, waaronder Stuart Mavis die vorig jaar nog het meest getipt werd. Ook Stuart Mavis kende een relatief rustig jaar en heeft grote plannen voor 2016. Animal Antics, View for a Day en Roelie Vuitton werden ook veel genoemd. Roelie Vuitton wordt geroemd om zijn creativiteit en volgens The New Poor is hij een dikke baas waar we komend jaar nog veel van gaan horen. Last but not least, wordt ook de meest recente winnaar van de POPgroningen Talent Award veel getipt: Vikings in Tibet. Het winnen van de Talent Award en het geruime tijd werken aan nieuw materiaal, maakt dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Volgens Stuart Mavis wordt deze band live almaar beter. LGHTNNG vindt niet alleen dat de jongens een coole bandnaam hebben, maar ook dat hun hele plaatje klopt en hun sound epic is. Over hoge verwachtingen gesproken. Maar dit zijn ze; de Grunnsonic-acts die je volgens hun collega’s absoluut moet checken deze week!

Eervolle vermeldingen
Er zijn om uiteenlopende redenen eervolle vermeldingen voor:

- Drico die zijn grenzen verlegt voor zijn muziek en zo crazy is dat hij uit een vliegtuig springt voor zijn nieuwe videoclip Skyhigh en daarmee respect oogst van Mr. Memoir.
- KIN die als antwoord op de vraag waarom het publiek naar hun optreden moet komen, antwoordt met: “because they would like their brains to be broken by our massive bass, orchestral-type guitars and driving breaks”, maar dan wel “in a friendly way”…
- Dither waar je je schoenen kapot kunt komen stampen op zijn muziek maar vervolgens wel moet waken dat je niet bij View for a Day terecht komt; die beloven je met hun show van je sokken te blazen. Moet je blootvoets naar huis.
- Bananaz die leuk wordt gevonden door Tim van …And The Gods Made Coffee, om z’n naam.
- De voorzichtigheid van The Anti-D’s bij het tippen van collega’s: “Als we nu een paar namen missen, worden we vast klootzakken gevonden”. (Niet zo onzeker jongens, en ja, waarschijnlijk wel.)
- RUM&SKUNK die als enige het juiste antwoord hadden op de vraag ‘Wat heeft 2015 de band gebracht?’, namelijk: “2016”…
- RUM&SKUNK die ook wonnen in de categorie ‘ik wil graag de groetjes doen aan…’, namelijk aan: “Drico! Wassup buurman?!” Bij deze.
- Jeftuz die weet hoe je de spanning erin houdt als je gevraagd wordt: ‘Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?’ en antwoordt met: “Er zijn een paar die ik wel dope vind. De rest ken ik niet.

Dit zijn de conclusies uit het overzicht van maar liefst 42 acts die dit jaar op Grunnsonic staan. Je kunt ze allemaal terugvinden in ons dossier. Het beste advies van de Grunnsonic-acts is wat ons betreft afkomstig van de act die ook het vaakst getipt wordt door zijn collega’s, namelijk van The Tightropes. Zij adviseren het volgende, waar wij ons als redactie volledig bij aansluiten: “Splits jezelf in acht stukken en ga ALLES zien! Succes en veel plezier!