#ESNS16 Randprogramma en gratis feestjes

Ook zonder kaartje vier dagen vermaak

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Jan Lenting ,

Ook dit jaar vlogen de kaartjes voor Eurosonic Noorderslag weer de deur uit. Hoewel er nog enkele kaarten zijn, is er ook voor de mensen zonder meer dan genoeg te beleven in Groningen. Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden bij de gratis evenementen. Zo zijn er meerdere onderdelen van het officiële programma gratis te bezoeken, maar zijn er ook veel showcases, feestjes en minifestivals die door anderen worden georganiseerd. In dit stuk een zo compleet mogelijk overzicht van de onderdelen die gratis zijn. Als er wel entree is, staat dat erbij. Als er iets mist, plaats dan vooral een reactie, dan zorgen wij dat het erbij komt te staan.

Officiële gratis onderdelen

Eurosonic Air
Wanneer: 14 t/m 16 januari     
Waar: Podium Grote Markt
Wat: Al heel bekende bands zie je bijna niet op het reguliere festival. Op Eurosonic Air kun je echter gratis de echt grote namen zien. Met name Nederlandse acts die een buitengewoon goed jaar hebben gehad, staan op Eurosonic Air.
Wie: o.a. John Coffey, The Common Linnets, Typhoon, De Staat, Jett Rebel.

Grunnsonic
Wanneer: 13 t/m 15 januari
Waar: Warhol, A.S.G. Cleopatra, Men at Work, Het Pakhuis, Buckshot Café, &ZO.
Wat: Om de Groninger bandjes ook een plek te geven op het officiële festival is Grunnsonic in het leven geroepen. Hier staan dus alleen acts uit Groningen en omstreken. Qua stijlen loopt het uiteen van singer-songwriters tot elektronische hardcore. Zit voor iedereen wel wat leuks tussen dus.
Wie: o.a. …And the Gods Made Coffee, Animal Antics, Fre4knc, Roelie Vuitton, Vikings in Tibet. 

Jack Daniels Barn (POPgroningen)
Wanneer: 13 t/m 15 januari
Waar: Damsterplein (bij parkeergarage Damsterdiep)
Wat: Hoewel de Jack Daniels Barn ’s avonds bij het normale programma hoort, is het in de middag en vroege avond gratis toegankelijk. De iets bekendere lokale bandjes, die de kroegen al zo’n beetje zijn ontgroeid, kun je hier zien onder het genot van je eerste biertjes van de dag.
Wie: o.a. Santa Fé, The Black Cult, Avery Plains, Town of Saints.

Meerdaagse evenementen

Altersonic
Wanneer: 13 t/m 16 januari
Waar: De Drie Gezusters
Wat: Er komen ook dit jaar weer veel bands op Altersonic, maar online uitvogelen wat er precies staat, is een dagtaak op zich. Als je op woensdag tot en met zaterdag in de binnenstad bent, kun je er altijd gewoon binnenlopen om goede bands te zien spelen. Waarschijnlijk is tegen die tijd wel ergens een blokkenschema te vinden.
Wie: o.a. De Kraaien.

B.B.Sonic
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: De Benzinebar
Wat: In de rosse buurt kun je dit jaar ook weer terecht in De Benzinebar. Niet heel veel bandjes, maar altijd wel een ruig feestje op een prachtige locatie. Er is geen entree, dus weinig reden om niet te gaan.
Wie: o.a. Overruled, Ten Years Today, Punkrockheavymetalkaraokeband, The Tumblin’ Gogo’s.

Black & Bloom Sessions
Wanneer: 14 en 15 januari
Waar: Black & Bloom, Oude Kijk In ‘T Jatstraat
Wat: Misschien wel de beste koffietent van Groningen. Altijd een bijzondere koffie te krijgen en altijd gezellig. Er spelen niet zoveel bands, maar je kunt het mooi combineren met een lekker bakkie.
Wie: Logue, Backgammon.

De Garage van Klaas
Wanneer: 15 januari
Waar: De Kroeg van Klaas, Oosterweg.
Wat: In de altijd gezellig Kroeg van Klaas strijken vanaf middernacht op vrijdag een paar van Nederlands beste garagebandjes neer. Dit gaat waarschijnlijk uit de hand lopen.
Wie: o.a. Yung, The Homesick, St. Tropez, Canshaker Pi.

Euromoney 2016
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: De Gym, Oosterstraat
Wat: Eén van de meeste alternatieve tenten van de stad heeft ook dit jaar weer een eigen meerdaags festivalletje. De donderdag staat in het teken van het inmiddels traditionele traumahelikopter-feestje (waarover later meer), terwijl op vrijdag en zaterdag een eigen programmering is gemaakt. Voor de wat vreemdere en bijzondere muziek moet je hier zeker even kijken. Entree staat niet echt aangegeven, maar als het niet gratis is, zal het maximaal een eurootje of vier zijn.
Wie: o.a. Yuko Yuko, Yakumo, Laser Poodle, Waterlelyck.

Excelsior Recordings Present Locals
Wanneer: 13 t/m 16 januari
Waar: Brouwerij Martinus, Kostersgang
Wat: Excelsior is jaarlijks een paar dagen in Groningen te vinden tijdens ESNS. Ook dit jaar hebben ze een mooi plekje gevonden om concerten, kunst, eten en drinken te combineren. Excelsior wil lokale optredens stimuleren en dit is de start van het project. In deze editie veel (inter)nationale acts. Het eten komt, gezien de naam, vreemd genoeg wel uit Amsterdam.
Wie: o.a. The Parrots, Tourist LeMC, El Pino and the Volunteers, Douglas Firs.

Freesonic
Wanneer: 13 t/m 16 januari
Waar: Brouwerij Martinus, De Kar, Café Koster en Café De Toeter
Wat: Alternatief festival dat zich voornamelijk in De Kar afspeelt. Veel bandjes die ook op Grunnsonic staan, maar ook veel andere lokale en nationale bandjes. Altijd een leuk gratis alternatief voor het massale van het officiële festival. 
Wie: o.a. Recipees, Abdomen, The Tightropes, De Dood, Hans Hannemann.

Hooghoudt Music Sessions
Wanneer:13 t/m 15 januari
Waar: The Dog’s Bollocks, Oude Boteringestraat
Wat: Eigen festival van de distilleerder Hooghoudt. Helemaal gratis en van vroeg in de avond tot diep in de nacht speelt er wel een leuk bandje. Veel Gronings talent, maar ook wat (inter)nationale namen.
Wie: o.a. De Kat, Rectum Raiders, Maask, PingPongPoëzie, Icky Pack, Stöma.

House of Dudettes
Wanneer: 13 t/m 16 januari
Waar: De Kast, Oosterstraat (steegje)
Wat: De Groninger band The Dudettes pakt flink uit met een driedaags programma in De Kast. Bovendien hebben ze niet de minste namen weten te strikken. Uit heel het land komen de bandjes die op één van de drie podia spelen. Bovendien: plus afterparty!
Wie: o.a. Tommy Ebben, Bombay, OES, Adam & The Relevants, The Dudettes.

Platosonic
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: Plato & Coffee Company, Oude Ebbingestraat
Wat: Voornamelijk akoestische sessies van een groot aantal artiesten van het officiële programma. Zowel in de platenzaak als in het naastgelegen koffietentje. Hier kun je overdag alvast een voorproefje zien van de artiesten die ’s avonds op het officiële programma staan. Er zitten zoals altijd ook best wat grote namen tussen.
Wie: o.a. Alex Vargas, Carnival Youth, Lucas Hamming, Douwe Bob, Aosoon, Barns Courtney.

Pleuropsonic
Wanneer: 12 t/m 17 januari
Waar: De Zolder, Lola, Knarie, ORKZ, Crowbar, Pino.
Wat: De slogan is ‘punk, metal en andere kutherrie’. Dan weet je denk ik wel genoeg. Op de wat obscuurdere plekken van de stad kun je veel bandjes zien die de hardere genres vertegenwoordigen. Bijzonder zijn vooral de twee optredens van Dwagie uit Taiwan. Die zie je niet zo vaak in Groningen. Bovendien extra veel bands dit jaar vanwege het vijfjarig bestaan van Pleuropsonic.
Wie: o.a. Black Veins, De Fuckups, Afterveins, Dwagie, Tagada Jones, Onderhonden.

The Sound of Young Holland IV
Wanneer: 14 & 15 januari
Waar:
O’Ceallaigh en De Kult
Wat: Vierde editie van de samenwerking tussen Lepel Concerts en Subroutine Records. Uiteraard veel bands van het label en veel andere bevriende bandjes die in hetzelfde underground straatje opereren. Bijzonder hier is vooral de reünieshow van oudgedienden Firebirds. Daarnaast uiteraard een paar van de meest veelbelovende bandjes van het land op het programma.
Wie: o.a. Firebirds, The Homesick, Silver Ferns, Vox Von Braun, Bonne Aparte, Apneu, Wolvon.

Tiny Shark Attack
Wanneer: 13 en 14 januari
Waar: Vera, Oosterstraat.
Wat: Samenwerking tussen Tiny Room Records, Sharksomeness bookings en de Vera Artdivision. Allemaal leuke mensen en allemaal leuke bandjes. Als je woensdag en donderdag overdag niks te doen hebt, dan moet je zeker even langskomen. Voornamelijk wat rustigere muziek, maar ook een paar knallers. Daarnaast kun je het Vera art-team aan het werk zien.
Wie: o.a. The World of Dust, Joost Dijkema, Lost Bear, Homemade Empire.

Toetersonic
Wanneer: 14 & 15 januari
Waar: Café De Toeter, Turfsingel
Wat: Eigen feestje van Café de Toeter, misschien wel het beste biercafé van de stad. Vooral lokale bandjes hier die ook op andere plekken in de stad te zien zijn deze dagen. Toch zeker de moeite waard, al is het alleen maar om even een speciaalbiertje te pakken.
Wie: o.a. Icky Pack, Ten Years Today, The Hot Sprockets, Moosehair.

Eendagsvliegen

2 Meter Sessies
Wanneer: 14 januari
Waar: SummerLabb, Oosterhaven
Wat: Jan Douwe Kroeske is ook weer terug met zijn 2 Meter Sessies. De line-up is nog niet helemaal bekend gemaakt, het zou ook goed kunnen dat het meerdere dagen is. Maar op de donderdag kun je in ieder geval genieten van intieme sessies en goede interviews. Entree is gratis maar vol=vol.
Wie: o.a. Moonshark, Factory.

The Big Bad After
Wanneer: 15 januari
Waar: Simplon, Boterdiep.
Wat: Traditie sinds 2011, deze Big Bad After. Was voorheen in de binnenstad, maar is nu in Simplon. Vanaf een uur of 2:30 is de entree gratis en draaien meerdere dj’s tot in de late uurtjes. Altijd een feest, met vaak nog wel een suprise-act of twee.
Wie: o.a. Michel de Hey, Sjamsjoedin, Boemshakalak Soundsystem.

Bussessions
Wanneer: 15 januari
Waar: In verschillende bussen van Qbuzz
Wat: Net als vorig jaar spelen er enkele artiesten in verschillende buslijnen in en rondom de stad en in de kiosk op het station. Het zijn Groninger acts die akoestisch enkele nummers zullen spelen terwijl u naar de plek van bestemming gaat. Altijd een leuk extraatje.
Wie: o.a. The New Poor, Tied Laces, Iris Rijnsewijn.

Circlesonic
Wanneer: 16 januari
Waar: Simplon Up         
Wat: Georganiseerd door de Groninger Songwriter Circle, verwacht dus niet al te harde muziek. Ook dit jaar weer wat fijne artiesten op het programma, voornamelijk uit Groningen.
Wie: o.a. Fons Jörgen, The New Poor, Robin IJzerman.

Eurosonic After
Wanneer: 14 januari
Waar: Simplon, Boterdiep.
Wat: Voor wie op donderdag nog even door wil, is er in Simplon na het reguliere programma nog een afterparty met zeker niet de minste namen. Georganiseerd door Simplon Dance. Begint rond drie en rond zeven kun je kruipend naar huis.
Wie: o.a. Oliver Schories, Tinlicker, Ulst.

Faktum 51
Wanneer: 13 januari
Waar: Het Pakhuis
Wat: Feestje op woensdag door Faktum 51 die het hele jaar door concerten organiseert in de stad. Deze editie weer veel leuke bandjes. Entree is helemaal gratis dus geen excuus om niet te komen.
Wie: o.a. LGHTNNG, I Am Blazing Lights, Mr. Skolnick.

Hamsonic
Wanneer: 14 januari    
Waar: Gallery Hamming van Seventer
Wat: Klinkt heel wat, maar is eigenlijk gewoon een optreden van Lucas Hamming op een bescheiden locatie in de stad. Ideaal voor wie deze ster in wording nog even in een intieme setting wil zien.
Wie: Lucas Hamming.

House Couture & Concerthuis presents: De Compagnie
Wanneer: 16 januari
Waar: Het Concerthuis, Poelestraat.
Wat: House Couture en het Concerthuis presenteren samen De Compagnie. Een kleinschalig (max 80 bezoekers) evenement in een kleine zaal boven het Concerthuis. Niet te druk dus, maar zeker sfeervol en gezellig. Voor als je niet naar Noorderslag gaat, maar toch nog even wilt feesten.
Wie: BDKR, Kabor, Christian Thomas, Will Jr.

Jagersonic
Wanneer: 15 januari
Waar: Vera kelderbar
Wat: Dé vrijdagmiddagborrel van ESNS. Te hard, te druk, te veel bier in een te kleine ruimte. Hier moet je zin in hebben. De Rode Neger is gezwicht en gaat verder door het leven als De Rode Jager, maar verder kun je ongeveer hetzelfde verwachten als vorig jaar. Metal, punk en schlagers in de kleine kelderbar van Vera.
Wie: o.a. Peter Pan Speedrock, The Deaf, Cocaine Piss, Frank en Mirella.

Klaassonic
Wanneer: 14 januari
Waar: De Kroeg van Klaas, Oosterweg
Wat: Liedjes, verhalen en filmpjes van een dynamisch viertal. Ze gaan het deze avond hebben over de huidige stand van de Europese popmuziek.
Wie: Meindert Talma, Igor, De Jonge Boschfazant, Kesanova.

ModeMuziekFeestje
Wanneer: 13 januari
Waar: Café The Crown
Wat: Evenement met ‘festival fashion’ en een handvol leuke bandjes in het gezellige The Crown. Gratis entree en je kan er dus nog even wat nieuwe kleren kopen.
Wie: o.a. View For A Day, Lady Dandelion, Vera’s Charm.

Noise Soup’n Knowledge
Wanneer: 15 januari
Waar: Galerij Sign
Wat: De Academie voor Popcultuur presenteert een op het eerste oog vreemde combinatie van soep, muziek, film en mini-colleges over cultuur. Op vrijdagmiddag kun je dus met een gerust hart naar Galerij Sign om een inspirerende middag te beleven.
Wie: o.a. Kissing Jane, Haas, Null Wave.

Opgeweckt Noord
Wanneer: 14 januari
Waar: Opgeweckt, A-straat.
Wat: De enige verpakkingsvrije supermarkt van het Noorden staat in Groningen. Tijdens ESNS spelen er twee bandjes in de winkel. Als je er toch bent, kun je mooi meteen je boodschappen doen.
Wie: Alfonsy Y Senor Leon, My Dearest Dear.

Orde Schepper – Bert Scholten
Wanneer: 14 januari
Waar: Galerie With Tsjalling
Wat: Groninger (geluids)kunstenaar Bert Scholten komt met een nieuw boek en een bijbehorende 7". Hij ‘speelt zijn tekeningen’ en combineert zo kunst met muziek. Zeker de moeite waard, want als iemand het normale bijzonder kan maken, is het Bert Scholten wel. De tentoonstelling van zijn kunst is tot en met 31 januari te zien, bij de opening op 14 januari speelt Bert live.
Wie: Bert Scholten

Subbacultcha x Wham!Wham! Day Party
Wanneer: 16 januari    
Waar: Galerie Sign, Winschoterkade
Wat: Het jaarlijkse uitje van Subbacultcha naar Groningen gaat ook dit jaar weer door. Samen met Wham!Wham! hebben ze weer een mooi programma samengesteld met internationale namen en Nederlands talent. Plus gratis bier tot het op is, mooi feestje dus.
Wie: o.a. Dilly Dally, Yung, Jimmy Whispers, Yuko Yuko.

Vera Downstage
Wanneer: 16 januari
Waar: Vera, Oosterstraat.
Wat: Eigenlijk is dit gewoon een ‘normale’ zaterdagavond downstageshow in Vera, maar omdat het tijdens deze dagen is, zetten we hem er gewoon bij. Mede ook omdat de bandjes gewoon heel goed zijn. Entree is een maandkaart (€1,50).
Wie: Bounty Island, Double Cheese, Proto Idiot.

Zadelpijn
Wanneer: 14 januari
Waar: De Gym
Wat: Stond al eerder even genoemd bij het Euromoney evenement. Feestje van de jongens van traumahelikopter in samenwerking met De Gym. Veel goede punk-/garagebandjes op het programma, waaronder natuurlijk traumahelikopter zelf. De band speelt nummers van zijn aankomende plaat. Gaat zeker druk worden, dus kom op tijd. Entree is vier euro, maar met zeven bandjes op het programma is dat het zeker waard.
Wie: o.a. traumahelikopter, The Black Cult, Teen Creeps, Bert Scholten, Bonne Aparte.

Showcases

AUC Bookings
Wanneer: 14 januari
Waar: Het Concerthuis, Poelestraat.
Wat: AUC bookings heeft ook dit jaar een eigen feestje. Een paar Nederlandse bandjes die al wat meer aandacht kregen dit jaar, maar Noorderslag toch net niet haalden, staan hier.
Wie: o.a. Rectum Raiders, Einfach Kurt, Cheap Thrills.

Bellwether Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Café The Crown
Wat: Showcase van het relatief nieuwe Bellwether. Tussen 17:00 en 22:00 spelen drie bands, maar dit zijn zeker niet de minste. Veelbelovende acts met een noordelijk karakter.
Wie: Vikings in Tibet, The Blind Roofers, Black Oak (I Am Oak + Black Atlantic)

Blip Presents: Ticket To The Tropics
Wanneer: 15 januari
Waar: Platformtheater
Wat: In de nacht van vrijdag op zaterdag organiseert BLiP een uitermate dansbaar feestje in het Platformtheater. Vanaf een uur of één staan verschillende dj’s en live-acts op het programma. Fissa!
Wie: Gallowstreet Brassband, Cairo Liberation Front, Pushin Wood Soundsystem.

CTM Imagem Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Martini Hotel Foyer, Gedempte Zuiderdiep
Wat: CTM imagem presenteert twee acts uit eigen stal in de foyer van het Martini Hotel. In de namiddag kun je hier dus naartoe als je even lekker op wilt warmen.
Wie: AKA Block, Glen Faria.

For The Road Showcase
Wanneer: 13 januari
Waar: Buckshot Café
Wat: De twee etages van het Buckshot Café staan woensdag in het teken van acts van For The Road. Mooi evenement om de week mee te beginnen.
Wie: o.a. Counter Jib, Moon Moon Moon, The Maureens.

Friese Lente Showcase
Wanneer: 14 januari
Waar: Café The Crown
Wat: Showcase van Fries talent, gepresenteerd door Friesland Pop en de Popfabryk. Een paar van de beste acts uit de buurprovincie mogen zowel overdag al ’s avonds in het gezellige café The Crown laten zien wat ze waard zijn.
Wie: o.a. Sväva, DOOXS, Bastard Sugar en Abdomen.

Full Spectrum Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Het Pakhuis
Wat: Ook Het Pakhuis doet zoals eerder al viel te lezen weer volop mee met het randprogramma van ESNS. Full Spectrum pakt uit met een drietal beloftevolle bands die vanaf een uur of tien spelen.
Wie: CUT_, Polynation, The Yukon Club.

PRSPCT Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Simplon, Boterdiep.
Wat: Na het reguliere ESNS programma in Simplon neemt PRSPCT de boel over om keihard af te sluiten. Drum & bass en hardcore van een uur of drie tot zeven om finaal naar de tering te gaan.
Wie: o.a. The Hard Way (live-set), Limewax, Trasher.

Radar Party
Wanneer: 15 januari
Waar: Het Concerthuis, Poelestraat.
Wat: Radar Agency komt ook dit jaar met een eigen feestje in Het Concerthuis. Het overlapt met het officiële programma, maar er staan genoeg bijzondere acts om het de moeite waard te maken. Bovendien in een erg leuke setting.
Wie: o.a. Klangstof, Taymir, Weval.

Warner Music Showcase
Wanneer: 16 januari
Waar: The Dog’s Bollocks
Wat: Voordat Noorderslag begint, kun je vast wat veelbelovende bandjes uit de stal van Warner Music zien in het gezellige The Dog’s Bollocks. Nederlandse en Belgische acts deze keer.
Wie: Indian Askin, Klyne, Tout Va Bien, Jacle Bow.

White Russian Records Showcase
Wanneer: 14 januari
Waar: Crowbar
Wat: In de ruige Crowbar strijkt White Russian Records neer voor een showcase van hun eigen stal. Het zijn niet de zachtste bands, maar dat verwacht je natuurlijk ook niet bij White Russian.
Wie: The Kendolls, Striking Justice, March, Ravenna.