Rondreizend festival de Popronde gaat weer van start

2 maanden, 38 steden, 135 acts. Dit wil je niet missen!

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Jan Westerhof en Harold Zijp ,

Donderdag 17 september gaat de Popronde weer van start. Het festijn begint in Nijmegen, de stad waar het allemaal ooit begon. Daarna reist het festival nog langs maar liefst 37 andere steden. De Popronde biedt (nog) onbekende bands de mogelijkheid zichzelf te presenteren buiten hun eigen regio. 8 oktober strijkt de Popronde neer in Groningen: 29 acts op 16 locaties. Komt dat zien!

De Staat, John Coffey, Kensington, Sue the Night, Rondé… Inmiddels zijn dit geen onbekende namen meer en ze hebben allemaal ooit meegedaan aan de Popronde. Dit jaar hebben zich zo’n 1300 acts aangemeld en zijn er in totaal 135 uitgekozen om deel te nemen. Zij mogen touren door heel Nederland, bouwen hun naam op, breiden hun netwerk uit en bereiken (hopelijk) veel nieuw publiek. Groningen wordt dit jaar vertegenwoordigd door negen acts: Swinder, The Boombox, Kira, Boogie Chillers, Roelie Vuitton, LGHTNNG, Santa Fé, KIN en Dramali.

Het programma van de Popronde verschilt per stad. Elke stad die meedoet aan de Popronde heeft zijn eigen boeker. Na de bekendmaking van de deelnemende acts kunnen de boekers beginnen met het luisteren en uitkiezen van de acts. Een vaak voorkomende misvatting over de Popronde is dat het een wedstrijd is, maar het bevat absoluut geen wedstrijdelementen: het is een showcasefestival. Het belangrijkste doel van de Popronde is dat de bands zich kunnen profileren buiten hun eigen stad of regio. Dit betekent dus ook dat de Groningse acts niet in Groningen zelf geboekt worden.

Never Mind The Hype

Het festival kent ook enkele mediapartners. Twee van deze mediapartners hebben een eigen podium gedurende het festival: VPRO's 3voor12 en muziektijdschrift OOR. Op deze podia spelen enkel de talenten die door de VPRO en door OOR zelf geselecteerd zijn. Dit jaar is ook muziekplatform Never Mind The Hype een mediapartner en zij hebben 25 veelbelovende acts geselecteerd, waardoor er tijdens het festival in elke stad een NMTH-route ontstaat. Tussen de 25 talentvolle acts zitten drie Groningse: Boogie Chillers, KIN en Santa Fé!

Wil je graag weten in welke steden de Groningse acts geboekt zijn? Of ben je benieuwd welke andere geselecteerde acts je kunt bewonderen tijdens de Popronde in Groningen op 8 oktober? Check dan vooral de website van de Popronde!