Hard werken in een relaxte sfeer tijdens Eurosonic Noorderslag

ESNS door de ogen van medewerkers op de locaties

Tekst: Charlotte Akerboom Foto's: André Eggens, Jan Lenting en Donald van Tol ,

Tijdens Eurosonic Noorderslag zijn honderden mensen op de been om het festival draaiende te houden. Want waar zou het festival zijn zonder beveiligers, barpersoneel of EHBO’ers? 3voor12 groningen sprak een aantal mensen die het festival op de een of andere manier mogelijk maken aan en vroeg hen hoe zij het festival ervaren.

De jongens van het fotohoekje

In de Der Aa-kerk is een fotohoekje ingericht waar mensen zich kunnen uitdossen en een direct geprint rijtje foto’s meekrijgen met op de achtergrond de Der Aa-kerk. De jongens van De Fotodoos zijn blij op dit festival te staan. Ze prijzen de relaxte sfeer van het festival: “Iedereen is gezellig, iedereen is aardig en mensen zijn enthousiast”. Omdat ze op een locatie staan, krijgen ze verder niets mee van het festival, maar over wat ze meemaken zijn ze enthousiast. De jongens zien zichzelf als onmisbaar op het festival. “Zonder ons zou er geen tastbaar aandenken zijn. Het is uniek dat je een aandenken krijgt waarop staat dat je op Eurosonic was en waarop je ook nog eens zelf staat. Elke foto is ook uniek, want iedereen is anders en mensen kiezen telkens een andere combinatie van attributen.”

De beveiligers/portiers

De portiers hebben een vriendelijk ogende jas aan, waarop staat: service with a smile. Navraag leert dat het embleem met deze tekst alleen maar op de jas is genaaid om een productiefout in de outfit te verhullen. De kenmerkende V op de jas van de beveiliger, zat namelijk zo hoog dat deze niet goed zichtbaar was en daarom werd de jas afgekeurd door de politie. De V werd lager geplaatst en de eerdere V werd bedekt met het vrolijke ‘service with a smile’. De gesproken portiers vinden de sfeer op dit festival gezellig en gemoedelijk. Mensen hebben er begrip voor als de zaal vol is. “Er is geen gezeur aan deur. We zijn wel wat anders gewend, bijvoorbeeld bij One Direction in de Ziggo Dome. Daar wordt meer geduwd. Op dit festival is het publiek verdeeld over zoveel locaties, dat de vlam niet snel in de pan schiet. Eigenlijk staan wij hier alleen om de capaciteit te regelen en niet voor ongeregeldheden.”

De barman

De barman in de Der Aa-kerk meldt dat Eurosonic voor barpersoneel soms hard werken is, maar ook leuk werken. “Er is goede muziek en er komen leuke mensen. Iedereen is aardig aan de bar en de bezoekers zijn mensen met wie je prima een praatje kunt maken”, zegt hij. "Er komt ook een heel internationaal publiek, dat is ook leuk”. En waarom zou Eurosonic niet zonder deze barman kunnen? “Dat moet je aan mijn baas vragen... oh wacht, nee, ik moet natuurlijk zeggen: ‘omdat ik een heel goede barman ben’.”

De EHBO'er

Er zijn basisploegen met EHBO'ers die op vaste plekken zitten en er zijn de loopploegen. Een van hen vertelt: “We lopen door de stad en kijken zelf of er wat gebeurt, of we worden ergens heen gestuurd.  Dit festival heeft een goede sfeer, de mensen zijn relaxt en er gebeuren geen heel rare dingen”.

Het garderobemeisje

Het garderobemeisje in Subsonic heeft zelf niets meegemaakt van Eurosonic. Wel merkt ze op dat het publiek anders is dan wat er normaal in de Subsonic komt. “Het publiek is diverser; er zijn mensen die hier normaal niet komen”. De bezoekers van Eurosonic vindt ze aardig. “Mensen denken dat het saai is om in de garderobe te staan, maar het is juist leuk," vertelt ze. "Je ontmoet veel verschillende mensen en mensen maken snel een praatje. Sommigen blijven uren hangen om te kletsen. Eurosonic heeft leuk publiek.”