VERA Poll 2014: Een fraai winnaarslijstje

De stemmen zijn geteld en de winnaars van de 34e editie zijn bekend

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: André Eggens en Bob de Vries ,

Al vanaf de eerste editie van 1981 wordt de VERA Poll samengesteld door programmeur Peter Weening, met ‘de bands onder de aandacht brengen’ als voornaamste reden. Toen voor de vrijwilligers van het jongerencentrum, nu voor iedereen die een bezoekje aan VERA heeft gebracht. Ook dit jaar hebben de VERA-gangers wederom in groten getale gestemd op hun favoriete concert, album, film en nog veel meer. Wat heeft de meeste indruk gemaakt op de VERA-bezoekers in 2014?

Houd je vast, want na Davila 666 (2011), Triggerfinger (2012) en Parquet Courts (2013) mag together PANGEA zich de absolute winnaar van de VERA Poll 2014 noemen. De Amerikaanse rockband wordt geprezen vanwege een ‘weergaloze show vol garagepop-hits, waarvan er eentje prijkt op de VERA/LIVE 7 inch, die begin 2015 is uitgebracht’. Volgens onze recensie een ‘legendarisch optreden met climax na climax’.

En dan, op een welverdiende tweede plaats, Dorian Wood: “Theatrale, melodramatische en unieke live-act die je maar zelden in VERA hebt kunnen aanschouwen.” Wij deden verslag van dit concert waarbij Wood zich letterlijk en figuurlijk bloot gaf.

Terecht op de derde plek staat King Gizzard & The Lizard Wizard. De Australiërs beschikten over de juiste combinatie tussen ‘garagerock en stuwende psychedelica om zowel band als publiek tot een extatisch hoogtepunt te brengen’ in VERA.

De winnaars in andere categorieën zijn als volgt:
Support act: Rudy Lentze – support act bij J Mascis
Downstage Concert: Tweens
Album: together PANGEA – Badillac
Optreden elders: The Orwells (o.a. Noorderzon)
VERA Zienema film: Joy Division
Film Algemeen: The Grand Budapest Hotel

De complete resultaten zijn te vinden op de website van VERA.