The Architect harmonie van wiskundige precisie

Dither presenteert debuutalbum in Paradigm

Tekst: Laura Louwes Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

24 januari wordt een mijlpaal voor Maarten Westra, ook wel bekend als Dither. Deze zaterdag brengt hij in Paradigm zijn debuutalbum The Architect uit - wat overigens stiekem niet helemaal het eerste is. Een gesprek met Maarten over de totstandkoming ervan, zijn label en meer.

Wat staat er allemaal te gebeuren op 24 januari?

"Op deze avond komt eigenlijk alles samen waar ik het afgelopen jaar hard aan heb gewerkt. Ik heb een volledig album geproduceerd en deze staat op het punt uitgebracht te worden op mijn reeds gestarte label Broadband Noise. Ik heb The Outside Agency en Mindustries uitgenodigd om, naast mij, elk een set van twee uur te komen spelen. Met beide acts heb ik een samenwerkingsplaat op het album staan. Voor de opening heb ik Bas Beukema als 0% Vet gevraagd een acid-technoset te doen. Al met al een stevig muzikale avond waar veel nieuwe dingen te horen zijn. Tevens is de 12” vinyl uitvoering van de eerste release van Broadband Noise beschikbaar deze avond. Op deze vinyl staan vier liedjes afkomstig van het album."

Waarom in Paradigm? 

"Paradigm vind ik momenteel de vetste club van Groningen en eigenlijk van het hele noorden. Het geluid is zéér goed en luid, wat natuurlijk een van de belangrijkste aspecten is van een goeie club. Daarnaast heeft het gebouw sfeer, is het personeel vriendelijk en is het bier lekker. Bovendien ben ik medeoprichter van het succesvolle concept Convoi Exceptionnel, wat halfjaarlijks plaatsvindt in de club. Het industrial-publiek weet Paradigm inmiddels te vinden. Voor mij was het dus niet ver zoeken naar een locatie voor mijn showcase."

Vertel eens wat meer over The Architect en de totstandkoming ervan! Wanneer wist je dat er een album zou komen, en hoe verliep het proces daarna?

"The Architect is mijn eerste officiële soloalbum. Ik heb een aantal jaren terug al eens eerder een album gedaan, die ook onder eigen beheer uit kwam, echter niet zo professioneel als nu. Ik verkoop het huidige album als mijn debuutalbum, maar stiekem is dit niet helemaal waar, haha. Het idee om een album te maken ontstond eigenlijk doordat ik moest afstuderen aan de Academie voor Popcultuur. Ik was in principe vrij om een eigen project te kiezen dus het leek me gaaf om me te gaan focussen op het produceren van een album. Ik ben daarnaast als producer en dj vrij ‘breed’ ingesteld en vind verschillende bewegingen binnen het hardcoregenre interessant. Dit is ook terug te horen in mijn sets en releases. The Architect is uiteindelijk een goede weerspiegeling van Dither geworden, waarmee ik de kwaliteitslat voor mezelf weer een stuk hoger heb gelegd, en waar mijn verschillende interesses op terug te horen zijn."

Waar komt de naam The Architect vandaan?

"De albumtitel is gebaseerd op de gelijknamige track. In deze track is een vocal-sample te horen van 'The Architect' (The Matrix, 1999). Hij heeft het hier over 'een harmonie van wiskundige precisie'. Ik vind deze uitspraak passen bij hoe mijn muziek tot stand komt. Voor veel mensen klinkt het als herrie, maar wat ze vaak niet weten is dat er behoorlijk veel precisie en techniek bij komt kijken om alle geluiden passend te krijgen in een relatief klein geluidsspectrum, zeker met overstuurde signalen zoals bij hardcore."

Je bent op de vijftiende al begonnen met draaien met vinyl. Hoe kom je daar zo bij op die leeftijd? 

"Ik was eigenlijk al langere tijd intensief bezig met muziek maken en draaien. Een instrument heb ik (helaas) nooit leren spelen, maar ik spendeerde wel uren achter de computer, pielen met programma’s als Magix Music Maker en Virtual DJ. Ik vond het leuk om mixen te maken en die brandde ik dan op cd. Toen ik een keer in Lloret de Mar in de discotheek was, zag ik een dj spelen met platenspelers. Ik wist niet wat ik zag en dacht: dit wil ik ook! Al mijn favoriete hardcoreliedjes waren destijds gewoon verkrijgbaar op vinyl, ik vond het dan ook heerlijk om regelmatig platen te bestellen - online of in de winkel. Zo had ik toch een instrument gevonden waar ik met veel plezier mee wilde oefenen. Niet heel veel later kreeg ik de kans om op een illegaal feestje in Farmsum mijn kunsten te laten zien. Hier is het allemaal mee begonnen."

Vertel eens wat over je label.

"Broadband Noise (vernoemd naar mijn eerste ‘album’) zal zich in eerste instantie richten op het uitbrengen van tracks, collabs en remixen van Dither. Ik wil met dit label een platform voor mezelf creëren waarmee ik controle hou over mijn eigen liedjes en hopelijk ontstaat er een beweging rondom dit platform. Ik wil met het label, net als in mijn producties en sets, de breedte van het hardcorespectrum benaderen. Ik hoef op deze manier geen concessies te doen in wat ik waar uitbreng, want ik kan dit gewoon zelf bepalen en uitbrengen. De ruimte om uit te breiden is er en ik kan mij goed voorstellen wanneer ik goeie nieuwe muziek vind of krijg toegestuurd, ik dit een kans wil geven op mijn label. Ook zie ik het voor me om een podcastserie te starten of om feesten rondom Broadband Noise te gaan doen. Voor de eerste uitgaven heb ik de stap gezet om ook fysieke producten aan te bieden (vinyl en cd). Het is altijd een droom geweest om mijn eigen werk op vinyl te zetten. Hoewel het best riskant is, heb ik de sprong toch gewaagd en zal ik ondanks mogelijk tegenvallende verkoop toch trots zijn op wat ik heb bereikt. Daarnaast is het in de wereld van digitale labels ook een manier om mezelf te onderscheiden van de rest en laat ik zien dat ik kwaliteit bied. De eerste release staat gepland op 26 januari, zowel vinyl als digitaal. En op negen februari release ik het volledige album op cd en is hij digitaal te koop in allerlei online platforms. "

Je hebt al een aantal mooie evenementen en samenwerkingen op je naam staan. Wat kunnen we in de nabije toekomst van je verwachten en wat staat er nog op je bucket list?

"Ik heb afgelopen jaar een supermooi festivalseizoen gehad, dus ik hoop dat er de komende tijd weer wat gaat binnenstromen qua boekingen voor het aankomende seizoen. Er is inmiddels al weer een optreden bevestigd voor in het Verenigd Koninkrijk en er ligt nog een optie voor een ander continent, maar daar kan ik nog niet echt iets over kwijt. Dat laatste is gelijk ook iets van mijn bucket list. Ik zou het supergaaf vinden om mijn plaatjes te mogen draaien op andere plekken in de wereld, naast Europa. Japan, de Verenigde Staten of Zuid-Amerika, dat soort plaatsen. Qua samenwerkingen zijn er nog genoeg namen waarmee ik achter de computer wil duiken. Plannen om te gaan samenwerken met N-Vitral en Deathmachine zijn besproken, maar nog niks concreets. Het is nog vroeg, er kan van alles gebeuren."

Voor een meerprijs krijg je zaterdag de 24e je plaat op vinyl. Wat is daarbij de achterliggende gedachte?

"Het leek leuk om iets extra’s te kunnen bieden op deze showcase-avond. Een extra motivatie voor mensen om te komen, natuurlijk, maar ook zodat ik de mensen iets van mezelf mee kan geven. Een herinnering aan het feest waar ik niet alleen mijn album laat horen, maar ook vier dat ik een label ben gestart. En als er gevierd wordt, wordt er getrakteerd. Vandaar de combideal met het entreeticket. De LP is overigens ook los te koop deze avond."