Town Of Saints bijna terug van Europese tour

‘’We trokken voor het eerst echt overal publiek en daarnaast zijn we zelf nu ook een stuk professioneler’’

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Harold Zijp ,

Dat er in een jaar veel kan gebeuren, bewijst Town Of Saints. De band bracht een jaar geleden debuutalbum Something To Fight With uit en heeft inmiddels bijna een Europese tour door maar liefst elf (!) landen achter de rug. Deze week keert Town Of Saints terug naar Nederland voor drie optredens, waaronder in Vera op donderdag 27 november.

Town Of Saints, bestaande uit Harmen Ridderbos en Heta Salkolahti, is al meerdere keren op tour geweest. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa willen zij graag naamsbekendheid opbouwen en veel spelen. Met het debuutalbum op zak was dit dan ook het moment om dat waar te maken. Toch was deze tour anders ten opzichte van de voorgaande jaren. “We trokken voor het eerst echt overal publiek en daarnaast zijn we zelf ook een stuk professioneler. In alle opzichten was het gewoon heel goed voorbereid en daardoor hebben we ook relatief weinig stress gehad”, vertelt Ridderbos. Naast dat het goed georganiseerd was, is het niveau van de shows gestegen. Ook de band is veranderd. “We hebben een groot gedeelte met z’n tweeën gespeeld, zoals we begonnen zijn. Daarnaast hebben we ook een heel stuk met onze nieuwe band gespeeld. We hebben een nieuwe drummer, en onze bassist en tweede gitarist waren nog nooit mee op tour geweest. Een hele andere dynamiek dus.”

Tot nu toe is de tour boven alle verwachtingen geweest. Ze hebben nu zo’n 35 shows gespeeld en het publiek maakte er bijna overal een groot feest van. Toch is elke show wel anders. “Ieder optreden heeft weer z’n eigen charmes en zijn eigen hoogtepunten. In elk land merk je ook verschil in het publiek. Duits en Oostenrijks publiek is heel aandachtig en stil, terwijl het publiek in Hongarije volledig losgaat en niet te stoppen is in hun enthousiasme. In Letland en Schotland is het publiek vaak heel erg dronken en Finnen zijn een tikkeltje stoïcijns.”

Met zoveel shows is moeilijk te zeggen welke het meeste is bijgebleven. Toch vertelt Ridderbos over één optreden dat wel heel bijzonder was. “In Bern hebben we een optreden bij iemand in zijn huiskamer gedaan. Hij woont op een prachtige plek, midden in het historische centrum van Bern. De huiskamer was tot de nok toe gevuld en iedereen stond aan het eind op de stoelen te dansen. En dat terwijl we maar met z’n tweeën optraden.”

Naast de optredens was het reizen in Schotland ook heel bijzonder. De natuur daar gaf hen iedere dag weer een hoop inspiratie om een vette show te spelen. Het liefst spelen zij zo vaak mogelijk. Het is daarom ook niet zo gek dat Town Of Saints graag in Europa speelt. Nederland heeft een kleine muziekscene. “Je kunt in Nederland misschien een paar weken spelen, maar dan houdt het wel op. We hebben genoeg geluk gehad om er tussen te komen afgelopen jaar en om hier een naam op te bouwen, maar zo’n succes is zeker niet vanzelfsprekend en we vertrouwen daar ook niet zomaar op.”

Toen zij nog op straat speelden en al veel vrienden hadden in Europa, hebben zij veel in Duitsland gespeeld. In de loop der jaren hebben zij ook in de landen eromheen opgetreden en verkend, waardoor ze nu een behoorlijk goed beeld hebben van waar ze heen willen. “We genieten er ontzettend van om op heel veel verschillende plekken te spelen. We willen namelijk zoveel mogelijk spelen, en dat is in een land als Nederland niet echt mogelijk”, aldus Ridderbos.

Ondanks dat Ridderbos en Salkolahti het toeren fantastisch vinden, kijken ze er wel naar uit om na twee maanden weer thuis te komen. Waar ze voornamelijk heel veel zin in hebben, is het optreden in Vera. “We verwachten een hoop vrienden, maar ook fans die ons na jarenlang volgen weer terugzien. Daarnaast zullen er ook nieuwe elementen in de show komen, waardoor het Groningse publiek ook echt iets nieuws te zien krijgt. Het gaat één groot feest worden die avond.”

In het afgelopen jaar is er ontzettend veel gebeurd. Harmen omschrijft de afgelopen veertien maanden als de meest enerverende periode uit zijn leven. “De albumreleaseparty in Vera vorig jaar lijkt echt wel een paar jaar geleden, terwijl het nog maar net een jaartje is. Daarom gaan we de komende zes maanden na de tour ook even een flinke pauze nemen van optredens, hoewel er wel een bijzondere tour in Duitsland tussendoor komt.” Ze hebben even de tijd nodig om terug te kijken, maar blijven wel hard werken aan nieuwe liedjes. In het voorjaar van 2015 neemt Town Of Saints zelfs hun tweede album op. “Nog meer enerverende tijden dus.”

Donderdag 27 november speelt Town Of Saints in Vera Groningen.