The Blind Roofers en hun Damster Delta Music

Interview met halve finalisten van POPgroningen Talent Award

Tekst: Abel Nijman Foto's: Jan Westerhof ,

Met een wildcard heeft de vijfkoppige band The Blind Roofers een plek bemachtigd in de halve finale van de POPGroningen Talent Award. Met hun Damster Delta Music willen zij Groningen en omstreken veroveren. De basis hiervoor wordt gelegd in een schuurtje op het platteland. “In de achtertuin spelen we onze nummers onder een pruimenboom met een prachtig uitzicht op het weidse Groninger landschap.”

 Op vrijdag 28 februari speelde The Blind Roofers in de voorronde van de POPGroningen Talent Award. Deze werd gewonnen door ....And The Gods Made Coffee. Het avontuur leek daarmee voorbij te zijn voor The Blind Roofers. Gelukkig werden er wildcards verloot en krijgen zij, samen met The Given Horse, nog een kans. Hoewel ze nog maar een jaar samen spelen, is dit niet hun eerste ‘wedstrijd’. Eind 2013 deden ze mee aan USVA Battle of the Bands en wonnen ze de publieksprijs.

De heren van The Blind Roofers kennen elkaar al sinds de middelbare school. Drie jaar later zijn ze samen begonnen muziek te maken. “We zijn gaan spelen en ontdekten dat het eigenlijk wel heel vet begon te klinken”, zegt zanger/gitarist Antonie Harms. “Na een aantal maanden werden we wat serieuzer en begon de zoektocht naar een naam.” Karel Harms, de toetsenist van de band, vult zijn broer aan. “We durfden Tony Two Tits & the Nipple Sisters niet aan en kozen voor The Blind Roofers. Afkomstig van een Engels spreekwoord: 'I’ve fallen for you like a blind roofer'.”

Hoewel alle leden van de band in Groningen stad wonen, repeteren ze elders. Als je het Damsterdiep zo’n 30 kilometer volgt in noordelijke richting, kom je terecht in het pittoreske Garrelsweer. “Het episch centrum van de aardbevingen”, zegt Karel lachend. “Tijdens repetities in de zomer nemen we vaak alle spullen mee naar buiten. In de achtertuin spelen we dan onze nummers onder een pruimenboom met prachtig uitzicht op het weidse Groninger landschap. We kunnen dan ook niet wachten tot het weer dit weer toelaat”, voegt drummer Thomas Zaw daaraan toe.

Wanneer men een band vraagt hun muziek in een hokje te plaatsen, hebben ze hier vaak moeite mee. De leden van The Blind Roofers lossen dit slim op, ze bedenken zelf een genre: Damster Delta Music. “Dit is een verwijzing naar het gebied waar we repeteren. Hier is onze sound ontstaan”, zegt Antonie. Hij haalt zijn inspiratie uit Amerikaanse artiesten als Bob Dylan en Neil Young en is daarnaast geïnspireerd door Britse bands als The Beatles en The Kinks. Antonie is ook degene die de meeste nummers schrijft. “Ik kom vaak met een conceptliedje aan en samen maken we het nummer af”.

Donderdag strijden ze voor een plaats in de halve finale van de POPGroningen Talent Award. “In de eerste plaats is het leuk om speelervaring op te doen. Daarnaast verwerven we met een beetje geluk ook wat bekendheid”, zegt Karel. Volgens Antonie is The Rising Sun een waardige tegenstander. “The Rising Sun is een hele strakke band die een grote kans maakt op een plek in de finale.”

Een plek in de finale zal The Blind Roofers in ieder geval dichterbij hun aspiraties voor 2014 brengen, zegt de zanger. “We willen zo veel mogelijk leuke optredens doen in Groningen en omstreken. In kroegen, cafés en op festivals. Zo mogelijk een paar goede opnames maken en natuurlijk heel veel mooie nummers schrijven!”