Single Date #5: Model Depose met Rise And Fall Single Date #5: Model Depose met Rise And Fall

“De single is geen samenvatting van het aankomende album, maar zeker wel een voorbode”

, Tekst: Nina Knaack Foto's: Richard Lahuis

Single Date #5: Model Depose met Rise And Fall

“De single is geen samenvatting van het aankomende album, maar zeker wel een voorbode”

Tekst: Nina Knaack Foto's: Richard Lahuis ,

De Groningse band Model Depose komt na vijf jaar (en twee EP’s) met een album. Rise And Fall is de eerste single van dit album dat eind 2014 verwacht wordt. In een interview met 3voor12 groningen praten bassist David Bos en drummer Tim Lechner over deze single, want het album is nog lang niet af. Rise And Fall is dan ook het eerste nummer dat volledig afgemixt is. Bos: “We hadden meteen alle vijf heel veel met dit nummer door de sfeer die het met zich meebrengt. We wisten meteen dat dit de single van het album moest worden en toen ging alle aandacht naar dit nummer. Daarom is Rise And Fall als enige al gemasterd.”

Up and down

De sfeer die het nummer met zich meebrengt, is volgens de band erg belangrijk. Lechner: “Onze zanger Roeland van der Velde gebruikt het tekstschrijven altijd als een persoonlijke uitlaatklep.” Bos: “Hoewel het dus persoonlijke teksten zijn, kunnen wij ons daar vaak goed in vinden. Gitarist Jobbe Holtes kwam voor dit nummer met een synth- en gitaarriff aan en daarop gaat Roeland vervolgens schrijven. De riff bestond uit een soort golfbeweging, die goed aansluit bij de opwaartse en neerwaarste beweging die mensen kunnen ervaren in het leven." “Daarnaast snap je vast dat het nummer niet in de zomer geschreven is”, zegt Lechner lachend.

Vrijheid

Dat de meeste nummers van Model Depose een donker randje hebben, is ook een feit. De band heeft op de eerdere EP’s wel poppy nummers met een standaard verse-/chorusschema staan, maar gaat op de nieuwe plaat wat meer het experiment aan. Bos: “We willen nu meer onze vrijheid in de muziek benutten. Dat hoor je ook meteen in het intro van Rise And Fall. Die is namelijk heel erg lang en dromerig. Het intro beslaat ook echt meteen al driekwart van het nummer." Lechner: “Maar daarna sluit het wel stevig af, dus daarin hoor je het rauwe en donkere randje weer terug.” Bos: “We hebben in feite de hele traditionele popstructuur in dit nummer losgelaten, en dat willen we meer gaan doen. We zijn op weg naar een nieuwe Model Depose en daarom is deze single een goede voorbode voor het album. Ook al zullen niet alle nummers er dus precies hetzelfde uit gaan zien.”

Uniek

Model Depose is echter niet de enige band in deze tijd die de traditionele popstructuur loslaat. Er wordt in de muziekwereld volop geëxperimenteerd met verschillende genres, instrumentatie en schema’s. Toch stelt de band zich te onderscheiden van de rest: “Ik ken geen enkele band die de combinatie maakt die wij maken. Je hoort wel vaak rock/pop met wave of elektro zoals bij The Feud, of andere bands met een groot wave spectrum zoals War on Drugs en Kensington. Echter, de combinatie van new wave met elektro laten horen met een echte drummer en bassist (in plaats van elektronische drum of bas) maakt onze muziek speciaal. Er zijn weinig bands die zo’n bandopstelling van vijf muzikanten hebben. Daarnaast putten we uit een erg diverse muzikale achtergrond van de artiesten (De Spotifylijst van Model Depose, red.)”, stelt Bos. Lechner voegt daaraan toe: “We hebben niet echt concurrentie dus. Ik probeer wel eens band te verzinnen die op ons lijkt, maar dat lukt nooit echt.” 

De officiële release van Rise And Fall was op 20 juni. De single is te beluisteren op Bandcamp, Spotify, iTunes en Soundcloud

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen