#ESNS14 PRIJSVRAAG: Win 3x 7" met o.a. Jaakko Eino Kalevi

3voor12 Groningen geeft 2 setjes van 3 7"s weg!

Tekst: Petra Huijgen ,

Muzikanten uit heel Europa domineren vanaf woensdag weer een paar dagen de Groningse binnenstad. Ook vijf artiesten uit Finland komen om te laten horen wat ze kunnen, en 3voor12/groningen mag twee setjes van drie 7"s weggeven met tracks van deze Finnen: onder andere Jaakko Eino Kalevi en Femme en Fourrure.

Een voorstelrondje van de vijf Finse acts die dit jaar naar Groningen komen. Wil je een set van drie 7" met nummers de vijf artiesten hieronder winnnen? Beantwoord dan de volgende vraag: Jaakko Eino Kalevi heeft naast zijn muzikantenbestaan nog een ander beroep. Welk beroep is dat? 

Deze prijsvraag is inmiddels gesloten. De winnaars hebben bericht gekregen. Het antwoord is: trambestuurder!

De Finse artiesten op Eurosonic:

Jaakko Eino Kaleevi is in thuisstad Helsinki uitgegroeid tot cultheld. De multi-instrumentalist voelt zich het best achter de drums, maar zijn EP Dreamzone is een kleurrijke afspiegeling van Kaleevi's droomwereld: eentje van gladde saxofoonsolo's tot psychedelische synthesizers en soms haast gotische vocalen. De Fin is onlangs getekend op Weird World, een sub-label van Domino's, met labelgenoten zoals Franz Ferdinand en Arctic Monkeys. Kaleevi's twee shows in Londen waren strak uitverkocht. Het is dus niet voor niets dat hij wordt gezien als 'de belofte van Finland'. 

Woensdag De Spieghel Main:  20:00 - 20:45
Donderdag Forum Images:     23:00 - 23:40

 

Femme en Fourrure zegt zelf muziek te maken voor 'DJ's en Catwalks', maar ook voor 'nightly promenades' en 'oceanside sexin'. Genoeg gezegd? Juuso en Bianca uit Helsinki omarmden het motto 'less is more' en hebben zich laten beinvloeden door minimal techno, en in mindere mate ook door vroege house en disco. De beats komen voor Juuso's rekening, bijgestaan door de sensuele stem van Bianca. Bekijk ook vooral de clips als je benieuwd bent naar deze kant van de band - gelukkig benadrukken ze zelf dat je ze niet te serieus moet nemen.

Woensdag  News Cafe:    22:30-23:15
Donderdag Simplon Up: 22:15-23:00

Hypnotische rock en psychedelica komt van Black Lizard, een viertal uit Helsinki over wie wordt gezegd dat het voor de liefhebbers van rafelige rock zorgt voor een stukje 'stoner heaven'. De vier brengen post-rock, shoegaze en psychedelica, en passen in het rijtje Black Rebel Motorcycle Club en The Jesus and Mary Chain. Afgelopen oktober kwam hun debuutalbum uit.

De Spieghel Main  20:45-21:30

Hiphoptalent Noah Kin heeft met zijn negentien jaar al twee albums op zijn naam staan, en opende voor Wiz Khalifa. Indrukwekkend, en alsof het niets is komt zijn derde album er ook binnenkort aan. Het MTV Flow Festival in Helsinki voorspelde dat Noah Kin 'the next big thing' in hiphop is, dus wie weet wat de toekomst voor deze jonge rapper in petto heeft.

Donderdag Muziekschool  00:15 - 01:00

Dubstep uit Finland: producer, platenbaas (Signal Life) en DJ Desto is een van de dubstep-pioniers in het land van duizend meren. Afgelopen september bracht Risto Roman, zoals hij in het dagelijks leven heet, na jaren van losse tracks en kleine projectjes, eindelijk zijn debuutalbum Emptier Streets uit op Amsterdams label Rwina Records. Een plaat vol experimentele electronica en duidelijke invloeden van vuige hiphop. In thuisland Finland is hij nog geen ster, maar dubstepliefhebbers vliegen hem de hele wereld over om in clubs te draaien. 

Donderdag Platformtheater 23:45 - 00:30