#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Oes

"Inspiratie voor deze formatie is ontstaan na het zien van de geweldige liveshow van Peter Fox in Berlijn"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Oes.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op donderdagavond 15 januari mag ik samen met mijn negenkoppige band het podium van het Buckshot Café vullen. Op vrijdag 16 januari vind je me samen met een paar van mijn muzikanten in lijn 15 en in de Kiosk op het station tijdens de Bussessions.

Wat voor muziek maak je?
Nederlandstalige popmuziek gekenmerkt door inhoudelijke teksten met her en der een knipoog.

Hoe is Oes ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Van kleins af aan heb ik de wens gehad om als zangeres op een enorm podium te mogen schitteren. Ik volgde piano-, dwarsfluit- en zanglessen om me muzikaal gezien te kunnen ontwikkelen. Helaas ontbrak het mij aan genoeg lef om me aan te melden bij het conservatorium. Ik kwam bij de studie psychologie terecht maar bleef actief in de muziek. Zo kwam ik in aanraking met hiphop-producer Arvid Klijzing en via hem kreeg ik de kans om in 2012 te beginnen aan een professionele carrière als popartiest.

Wie is je muzikale held en waarom?
Ella Eyre! Ze is jong, mooi, heeft een dijk van een stem én haar liedjes gaan ergens over. De muziek van Destiny’s Child en No Doubt kan ik ook erg waarderen vanwege de combinatie van lekkere muziek en inhoudelijke teksten. Zowel Beyoncé als Gwen Stefani gaat nu haar eigen weg en ongeacht of je van hun muziek houdt, ze zijn goede zakenvrouwen en ook dat inspireert me enorm.

Wat heeft 2014 je gebracht?
In 2012 begon mijn muzikale speurtocht die met name achter de schermen plaatsvond. Hier rolden mijn eerste twee singles Liefdesliedjes en Plastic uit die in 2014 zijn uitgebracht. Naar aanleiding van deze releases heb ik een aantal radiostations bezocht en heb ik met mijn band op een paar festivals gespeeld. De singles zijn aardig ontvangen door zowel regionale als landelijke radio- en tv-stations, zoals FunX en TV Oranje. Onlangs werd de videoclip Plastic uitgezonden op Xite tijdens Daily Noise. Dat zijn toch dingen waar je als beginnend artiest erg blij van wordt.

Wat zijn de plannen voor 2015?
2015 staat (hopelijk) in het teken van heel erg veel optreden! Daarnaast ligt er een derde single in de planning en wordt er nagedacht over een debuutalbum.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Allereerst omdat ik een te gekke band heb, bestaande uit een ritmesectie, een blaassectie en een koor. Inspiratie voor deze formatie is ontstaan na het zien van de geweldige liveshow van Peter Fox in Berlijn. Daarnaast denk ik dat het, na de introductie van mijn muziek via media, tijd wordt om het publiek eens persoonlijk met ons kennis te laten maken.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Optredens. Heel erg veel optredens.

Wat is je favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Om eerlijk te zijn heb ik nog niet op genoeg Groningse podia gestaan om daarover te kunnen oordelen. Ik kom ze graag allemaal uitproberen in 2015! Daarna mogen jullie mij de vraag opnieuw stellen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Over elke act valt iets positiefs te zeggen, anders stonden ze niet op Grunnsonic. Een groot aantal acts kende ik nog niet dus die heb ik even beluisterd en er zaten voor mij persoonlijk een aantal leuke verrassingen tussen! Ik vind Stuart Mavis bijvoorbeeld een erg toffe sound en leuke persoonlijkheid hebben. Mulu kan ik erg waarderen omdat hij Nederlandstalig en inhoudelijk interessant rapt. DJ Irie is dope! Vinyl draaien is al een kunst op zich en als je dat dan ook nog eens op zo’n duizelingwekkende manier kan. Petje af. Als laatste wil ik Joëlle Smidt nog even noemen, en niet omdat iedereen op de middelbare school dacht dat zij mijn zusje was, maar omdat ik haar stem zo bijzonder en mysterieus vind.