Single Date #8: Oes met Plastic

Het contrast tussen een vrolijk geluid en een aangrijpende tekst

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Arvid Klijzing ,

Marloes Pieksma, beter bekend als Oes, is met haar negenkoppige band kersvers in de Nederlandse popscene. Eerder dit jaar werd haar eerste single Liefdesliedjes uitgebracht door Proper Dutch, een nieuw bedrijf uit Groningen dat niet alleen muziek uitbrengt, maar ook jonge vrouwen ondersteunt bij het maken van creatieve producten. Eind augustus werd Oes’ tweede single Plastic uitgebracht: op het eerste gezicht een fris en vrolijk nummer maar er schuilt een serieus verhaal achter.

Plastic is het eindresultaat van het idee dat ik kreeg nadat ik de documentaire over de Pacific Garbage Patch, oftewel plastic soep, gezien had. De documentaire laat zien dat al het plastic wat in de zee gegooid wordt zich verzamelt op één punt in de oceaan, waardoor er een soort plastic eiland ontstaat. Vogels voeren hun kuikens daar maar door het vermalen plastic dat de kuikens binnenkrijgen, sterven ze”, vertelt Oes. “De wereld verandert op deze manier langzaam in plastic en wij doen daar allemaal vrolijk aan mee. Met deze gedachte is de tekst voor het refrein ontstaan: De wereld is van plastic, maar met ons gaat alles goed."

Protestsong

“Alleen een liedje te schrijven over de plastic soep wilde ik niet. Het zou dan min of meer een Greenpeaceprotestsong worden. Daarom wilde ik het onderwerp ‘plastic’ wat breder trekken”, legt de zangeres uit. “Ik dacht aan vragen als wat is er nog meer plastic en wat is er nog echt in de wereld? Behalve dat er qua uiterlijke verschijning erg veel nep is in de media, zijn er ook maatschappelijke vraagstukken die me onduidelijk blijven. In de media, vooral op het internet, is er veel te lezen over samenzweringen. Denk aan 11 september, de crisis, de dood van Paul Walker en, een meer recent voorbeeld, de ramp van MH-17. In het nieuws zeggen ze het ene en op het internet lees je het andere. Wat is echt? Met deze gedachte is de tekst voor Plastic geschreven. Het is zeker een protestsong en de boodschap is voor de hele wereld. De single gaat dus niet alleen om het milieu maar ook over maatschappelijke kwesties en het uiterlijk van mensen. Nog even over dat uiterlijk. Ik vind niet dat er iets mis is met jezelf zo mooi mogelijk presenteren in de media, zolang mensen zich maar realiseren dat niet alles 100% natuur is!”

Videoclip

“De videoclip was ontzettend veel werk, enorm veel geregel maar wel heel erg leuk om te doen. Nadat het nummer af was, zijn er brainstormsessies gehouden met 9to5films over de videoclip. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het plastic uiterlijk als onderwerp te nemen voor de clip, waarin ik langzaam verander in een barbiepop.” Hoewel Oes heel erg tevreden is over de videoclip, had ze het bij nader inzien toch iets anders gewild: “Ik had graag nog iets met die Pacific Garbage Patch willen doen in de videoclip; er had wel iets meer nadruk op mogen liggen.”

Nieuw materiaal

“De band en ik zijn altijd bezig met nieuw materiaal schrijven, want tijdens onze optredens spelen we het liefst alleen eigen nummers. Liefdesliedjes is de enige remake die we hebben gemaakt. We komen wekelijks bij elkaar en we zijn een grote band, dus we hebben veel mogelijkheden. En niet alle nummers brengen we natuurlijk uit als een single, dat kost veel geld en veel tijd.”

Wie na de eerste twee singles snakt naar meer, moet nog heel even geduld hebben; begin volgend jaar komt de derde single uit!