#esns13: de officieuze feestjes, festivals en randprogrammering

Heel veel gratis wildgroei, o.a. bowlen, The Big Bad After, Platosonic, Subbacultcha! en Pleuropsonic

Timo Pisart, met dank aan Wymer Praamstra ,

Geen kaartje weten te scoren voor #esns13, maar toch in de buurt? Geen zorgen, Groningen is het aanstaande weekend een muzikale magneet. Op het officiële programma van Eurosonic Noorderslag staan dik 300 acts, die vrijwel allemaal ook nog officieuze shows doen. Verder trekken er veel meer bands naar het Noorden om hun geluk te beproeven op een wildgroei aan gratis randprogrammering, officiële en officieuze spin-off-festivalletjes en afterparty's. 3voor12 zet ze voor je op een rijtje.

Platosonic, do 12:45-20:30, vr 12:00-19:00, za 12:00-18:00
Coffee Company & Plato, Oude Ebbingestraat 39 en 41
Geen randprogramma is zo uitgebreid als die van het altijd uitpuilende Platosonic, in platenzaak Plato en de aangrenzende koffietent Coffee Company. In drie dagen tijd komen er meer dan 60 acts (!) voorbij, waaronder ook veel headliners van Eurosonic. Boze tongen fluisteren dat de grootste acts altijd op 't laatste moment afzeggen en je het uiteindelijk moet doen met de b-garnituur. Mochten die grote jongens tóch komen, dan kun je gratis genieten van o.a. Villagers, Kodaline en Will & The People. Zo niet, dan tenminste de crème de la crème van Nederlandse pracht.

Lepel & Subroutine present: "The Sound of Young Holland", do en vr vanaf 20:30
O'Ceallaigh Irish Pub & Café Kult
Een thuiswedstrijd kun je dit wel noemen: het Groningse label Subroutine slaat voor de jaarlijkse #esns13-presentatie de handen ineen met de organisator van Gronings meest dwarse huiskamerconcerten, Lepel Concerts. Op de line-up dus veel bekenden voor de noise- en wave-fan, zoals Wolvon, Bismuth, Wooden Constructions en April. Maar bijvoorbeeld ook Pien Feith komt langsgewipt.

Subbacultcha!, WHAM!WHAM! & Samling Eurosonic Day Party, za vanaf 13:00
Sign Art Gallery, Winschoterkade 10, za vanaf 13:00
Voor wie geen zin heeft in de conferenties is er het feestje van Subbacultcha!. In het straatje van Subroutine, maar dan op zaterdagmiddag tussen de kunst en mét gratis Warsteiner "till it's up". Jacco Gardner is van de partij, Wolvon ook, en een tweetal internationale namen: MØ en Girls Names.

De 'enige echte' Unofficial Afterparty van Vinnie, Donnie & Sjakie, vr-nacht van 23:30 tot 5:00
De Blauwe Engel
Je kunt ze niet op je vingers tellen: alle officieuze Eurosonic-afterparty's. Het allerslechtst ga je in ieder geval bij De Grote Vinnie, Donnie en Sjakie Show, met op de line-up in ieder geval Guerilla Speakerz, Sandeman en natúúrlijk De Grote Vinnie, Donnie en Sjakie Show zelf.

The Big Bad After, vr op za-nacht vanaf 02:00 tot minstens 07:00
Subsonic
Nog zo'n Eurosonic-afterparty, waar zoveel mogelijk acts van #esns13 achter de draaitafels duiken voor compacte sets van 15 a 20 minuten. Vorig jaar zorgden bijvoorbeeld Gnucci Banana, Swindle en natuurlijk Feest DJ Ruud voor de voetjes van de vloer, dit jaar komen o.a. Boemklatsch, LCMDF, Gomes, Nobody Beats The Drum, Guerilla Speakerz, Weltschmerz en een hele meuk rappers.

Excelsior, za 16:00-19:00
Energy-stage Ebbingekwartier
Voorgaande jaren presenteerde Excelsior Recordings zich steevast in de Silo, dit jaar manifesteren ze zich voor het eerst in het Ebbingekwartier op de gratis toegankelijke Energy-Stage (naast de Kathedraal-tent). Naast de hapjes en drankjes doe je het natuurlijk vooral voor de muziek uit eigen stal, ditmaal van sixties Wunderkind Jacco Gardner (16u), traumahelikopter (17u) en The Kik! (18u).

Silo Sessions XXL, do-za 12:00-17:00
Graansilo Griffeweg 4
Dit jaar geen Graansilo voor Excelsior, de silo wordt volledig geclaimd door Silo Sessions, dat drie grote sessies houdt met dagelijks minstens zes acts. De vrijdag is het leukst, met o.a. Town of Saints, Sunday Sun en 12van3voor12-popfolkie Tessa Rose Jackson. Gratis toegang, wel even vooraf inschrijven.

Grunnsonic, wo, do en vr
Woensdag van 21.00 tot 04.00 in De Walrus en Subsonic, donderdag en vrijdag tussen 20.00 en 0.00 in De Walrus, Café Koster, Buckshot Café en With Tsjalling
Sympathiek initiatief in samenwerking met Eurosonic zelf: drie dagen lang alleen maar Groningse acts. Zelf zeggen ze het klankbord van de bruisende muzikale scene in Groningen te zijn, ze hebben in ieder geval een puik en uitgebreid programma met o.a. Wolvon en Posij.

Wishfulmusic, wo 14:30-16:30
Koffiestation, Oude Boteringestraat 14 (eerste verdieping)
Wishfulmusic is nog zo'n sympathieke huiskamershoworganisator, en deze gaat met wat minder volume gepaard dan Lepel. Honig, MyDearestDear en Swinder spelen inderdaad in een heuse huiskamersetting. Ook hier is entree gratis, maar na afloop gaan ze met de suikerpot rond voor een financiële waardering.

Popups, wo-vr
Boekhandel Scholtens, Pathé en H&M en bioscoop Pathé
Geinig initiatief waar je online niets over vindt: in een tweetal winkels en Bioscoop Pathé spelen een vijftal Finse acts. Je zou het bijna vergeten, maar da's immers het focusland van #esns13. Zo kan ook het toevallig passerende publiek kennis nemen van het muzikale talent uit Finland, belooft de organisatie.

Het schema voor de popups:
Wo Boekhandel Scholtens + de Slegte (Guldenstraat): 1600u Eva & Manu
Do Bioscoop Pathé (Gedempte Zuiderdiep): 1600u French Films | 1730u Michael Monroe
Vr Kledingwinkel H&M (Vismarkt): 1600u Phantom | 1730u LCDMF

Noorderslag Afterparty: Incubate DJ-Team + DJ Ralf Koopman, za 23:30-04:00
Vera Groningen
Al vroeg op zaterdagavond klaar met de zweterige muziekindustriëlen en bobo's in de Oosterpoort? Rol dan door naar de Vera, waar de heren van Incubate een dwarse dwarsdoorsnede maken van nieuwe muziek en net ontdekte Eurosonic-hits.

Nederlandse Onafhankelijke Label Markt, za 11:00-16:00
De Kathedraal
Geen zin in bandjes, wél om nieuwe cd's en vers vinyl te scoren en tussen de platenbakken te neuzen? De Tweede Nederlandse Onafhankelijke Label Markt organiseert haar tweede - gratis toegankelijke - editie op Noorderslag, met een veelvoud aan labels, van Excelsior via Kytopia tot Haldern Pop Records en Jagjaguwar. Oh, over die bandjes: er schijnen toch speciale verrassingsoptredens te zijn.

Aftersonic, za 21:30
Platform Theater, Boterdiep 46
Naast Grunnsonic doen véél Groningse acts er alles aan zoveel mogelijk shows te doen. Wat je dan ook kunt doen: zelf een 'afterparty' organiseren, precies wat The Tightropes doet.

Pleuropsonic
Donderdag in Café La Vida (18u), vrijdag in PULSE (01:00), zaterdag in RKZ  (18:00) en zondag in de Crowbar (16:00)
Namen als De Fuck Ups, DrugsMokkel en Gewapend Beton zeggen toch genoeg? Herrie voor de anarchist en tegendraadse rocker, niet voor de veilige festivalganger die vies is van vunzige kroegen.

Altersonic, do, vr en za
Verschillende locaties
Het brave broertje van Pleuropsonic met een uitwisselingsproject met Engeland en bijvoorbeeld de Bazzookas, The Elementary Penguins, La Corneille en The Dirty Denims op de bühne.

Double Vee Bowling Party - de nacht van do op vr van 02.00-04.00 uur
Groningen-Bowling Centrum, Gedempte Kattendiep 4
Inmiddels behoorlijk legendarisch, alleen al omdat het zo absurd klinkt: 's nachts bowlen met bobo's, met bandjes op de andere baan. Zonder uitnodiging van Double Vee kom je niet binnen. Heb je die wel gescoord? Dan kun je genieten van Mozes and the Firstborn, Treetop Flyers en Nelson Can.

Academie voor Popcultuur & SIGN presenteren: NOISE, SOUP 'N KNOWLEDGE!, vr 18:00-20:00
Gallerie Sign
Ook de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden manifesteert zich op #esns13, met gratis soep, kennis en herrie. Verwacht post-hardcore van Nom de Plume, doom metal van Ortega en "tactiele interactieve speelse shit" van Maud van Maarseveen.

Faktorsfestival, do-za 22:00
Nachtcafé Warhol (Papengang 6), Het Pakhuis (Peperstraat) en Café de Zolder
Nóg een spin-off-festival! Deze is in samenwerking met een verscheidenheid aan boekers. Alles Los neemt bijvoorbeeld Bismuth en Birth of Joy mee, The Full Spectrum presenteert Skiggy Rapz, Aestrid, Lucas Hamming en The Fudge. Blackrockstar belooft vrijdag zelfs een gratis drankje in Het Pakhuis.

Universal Music & Top Notch presenteren: Noordermiddag, za 16:00-19:30
Nieuwscafé, Waagplein 5
Naar verluidt luiden Universal Music en Top Notch Noorderslag goed in met een eigen Noordermiddag, een live voorproefje van alles dat Universal Music en Top Notch het komende jaar te bieden hebben. Op uitnodiging, waarschijnlijk dat 't daarom weer van de #esns13-site is verdwenen.

All eyes on Finland, vr 18:30-20:00
Stadsschouwburg, Turfsingel 86
Geen idee wat de Finse delicatesse is, maar naast snacks en drankjes kun je op deze focuslandborrel ook genieten van The Acid Symphony Orchestra, met een compositie rondom tien Roland 303's, van de hand van de Finse house-held Jori Hulkkonen. Eerst even een bandje ophalen bij de All Eyes on Finland-lounge in de Oosterpoort.

PunkRockHeavyMetalKaraokeBand Aftershow, vr 21:00 (aanvang 01:00)
Benzinebar
Hou je van karaoke, maar altijd al gewild dat 't met wat meer kloten kon? De PunkRockHeavyMetalKaraokeBand speelt de liederen die jij zingt, van Black Flag tot Avril Lavigne, en via The Darkness terug naar Iggy en Led Zeppelin.

De Energy Stage, wo-vr, 15:00-23:00
Ebbingekwartier
Nog zo'n nieuw en gratis officieel onderdeel van #esns13, die Energy Stage. Zaterdag wordt hij geclaimd door Excelsior, van woensdag t/m vrijdag spelen er heel veel Groningse acts. Awkward I komt er twee keer voorbij (solo en met band), Town of Saints staat er ook dubbel, verder o.a. Tommy Ebben, Krause en Audio Adam.

Mojo Junkyard, do en vr, 00:00-04:00
P1 Parkeergarage - Boterdiep, ingang via Jack Daniel's Artist Village, Ebbingekwartier
Je komt alleen binnen met een gastenlijstplek of artiestenbandje, maar dan heb je ook wat. Met de slogan "Ready to get trashed?" lijkt MOJO een niet al te net netwerkmoment te willen creëren. Er is én gratis drank, én muziek van de Two girligirlie Soundsystem, Top oder Flop-show.

Friendly Fire Friday, vr 16:00-18.30
Café Warhol, Papengang 6
Nog één borrel dan, met gratis drank en hapjes van boekingskantoor Friendly Fire, terwijl je naar China Rats, Kensington, The Vagary en vele anderen kijkt. Vanzelfsprekend is ook hier een uitnodiging nodig.

Afterslag, zo 14:30
De Gigant (Apeldoorn)
Er zijn altijd poppodia die een graantje meepikken van zo'n tourkaravaan aan Europese bands. Jaar en dag nodigt De Gigant in Apeldoorn een waslijst uit voor Afterslag met dit jaar o.a. Andy Burrows, Bombay Show Pig en Daily Bread. Ook 013 en Cul de Sac doen mee in Tilburg - al op vrijdag -, maar ze noemen 't gewoon Incubated XL: daar zie je bijvoorbeeld Temples, Siinai en White Fang.

MEER FEESTJES OF RANDPROGRAMMERING? MELD ZE HIERONDER OF VIA TWITTER AAN @TIMOPISART