In opmaat naar Grunnsonic met: Swinder

“Groningstalige muziek, ook voor publiek dat normaal nooit naar dialectpop zou luisteren”

Redactie 3voor12 groningen ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, een analoge foto en uiteraard muziek, maak je hier in aanloop naar Grunnsonic kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Swinder.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Swinder speelt op woensdag 9 januari in de Silo (solo), donderdag 10 januari om acht uur ’s avonds op Grunnsonic in Galerie With Tsjalling aan de Oosterstraat en op zaterdag 12 januari vanaf elf uur ’s avonds in de Vera Kelderbar.

Wat voor muziek maakt Swinder?
Groningstalige catchy folk-pop.

Wat heeft 2012 jullie gebracht?
Swinder is opgericht rond oktober 2012, in eerste instantie als solo project van Bas Schröder, maar al snel aangevuld tot een volledige band. De eerste single 'Annemarie' is een bescheiden succes in, maar juist ook buiten, het dialectcircuit. Hoewel we dus pas een aantal maanden actief zijn, zijn er al een flink aantal shows gespeeld (waaronder tweemaal op WinterWelvaart), is er enige aandacht in regionale geschreven media en belangstelling van Radio Noord.


Wat zijn de plannen voor 2013?

De agenda begint aardig vol te stromen wat optredens betreft, en binnenkort wordt de tweede single opgenomen. Verder wordt er hard gewerkt aan een volledig album, wat zo rond de zomer uit moet komen.

Wat is jullie onderscheidend vermogen?
Swinder maakt Groningstalige muziek, maar voldoet niet aan het stereotype 'regio-muziek'-plaatje. Ook voor niet-Groningssprekenden zijn de liedjes goed te volgen, en de indie-feel maakt het geheel ook goed verteerbaar voor een publiek dat normaal nooit naar dialectpop zou luisteren. Daarnaast is er niets mis met fonetisch meezingen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Dame Flux, het project van Irene Wiersma is een aanrader. Nederlandstalige popliedjes, maar niet op z'n Nick-en-Simon's. Daarnaast natuurlijk Wolvon, harige noise-goden oet Stad.