Imprezz: muzikanten klaarstomen voor “grote boze buitenwereld”

Studenten Noorderpoort maken kerstsingle voor Beatrix Kinderziekenhuis

Sjoerd Huismans ,

Popopleidingen doen het goed in Nederland. Vorig jaar trokken artiesten als Jacco Gardner, Mister & Mississippi en Tessa Rose Jackson veel aandacht. Allemaal volgden zij een popopleiding. In Groningen staat momenteel een talentvolle club studenten van Noorderpoort Kunst & Multimedia klaar om door te breken, met The Black Cult als voorlopig grootste aandachtstrekker. Onderdeel van het succes is label Imprezz, opgericht om muziek van binnen de opleiding uit te brengen. Nieuwste release: de Groningstalige kerstsingle ‘Aaltied Dezember’, waarvan de opbrengsten naar het Beatrix Kinderziekenhuis gaan. De hoogste tijd om een bezoekje te brengen aan Imprezz.

Erik Glazenburg - als freelancer werkzaam bij de muziektak van deze ROC – gaat voor naar het kantoor van Imprezz. “Het is een voormalig kinderdagverblijf. Eerst zaten we in het lokaal hierboven, toen hoorde je al die kindertjes steeds huilen.” Bovendien was het er te schools. “Het leek toch wat op een docent die les gaf aan studenten. Hier worden we meer als zelfstandige eenheid gezien.” Een groot voordeel voor Imprezz is de inbedding tussen allerlei creatieve opleidingen, waardoor iedereen elkaar kan helpen. Glazenburg: “Er is hier bijvoorbeeld een AV-ploeg, en hiernaast zitten de grafische studenten van IMAGO die onze website hebben ontworpen.”

“Ik ga niet mezelf boeken”
Imprezz draait op vijf medewerkers, waaronder ook studenten van de Noorderpoort. Zoals René Dijk, die musiceert onder de naam Gingerbeard maar ook evenementen organiseert. Hij demonstreert zijn laatste nummer - pas twee dagen oud - solo op akoestische gitaar. Liever dan singer-songwriter noemt Dijk zichzelf muzikaal verhalenverteller. “Ik heb wel eens wat met een backingbandje gedaan, maar uiteindelijk vind ik solo spelen het leukst. Er lopen hier natuurlijk veel muzikanten rond, maar de neuzen moeten wel dezelfde kant opstaan.” Bij Imprezz voelt Dijk zich meer organisator en boeker dan muzikant. “Ik ga niet mezelf lopen boeken via het label”, grijnst hij. 
 

De zakelijke kant
Doel van Imprezz is om muziek van binnen maar ook van buiten de opleiding te verkopen aan “de grote boze buitenwereld”, zoals Glazenburg het uitdrukt. Studenten maken zo kennis met meerdere aspecten van het muzikantenbestaan, met veel nadruk op de zakelijke kant. Een aantal artiesten lijkt klaar om de overstap naar de buitenwereld te wagen. Vincent Kenter is inmiddels afgestudeerd en heeft zijn debuut-EP In The Reeds uit. Daarnaast zijn er onder meer reggaeband The Rising Sun en rapper Mongoose, die afgelopen zaterdag nog de finale van de Grote Prijs van Nederland won. En The Black Cult natuurlijk, al veelvuldig te zien in Vera en onlangs nog te gast bij 3voor12 Radio.

Eigen stijl
Douwe Doorduin en Wouter Kalsbeek van The Black Cult zijn derdejaars studenten aan Kunst en Multimedia. Single Drugs werd uitgebracht door Imprezz. Wat voor zin heeft het om een garageband uit de underground op te leiden? Glazenburg: “Ze krijgen wel muziek- en songwritingles, maar daarbinnen mogen ze natuurlijk hun eigen stijl bepalen. Het zijn zelfstandige jongeren die bepaalde dingen van ons helemaal niet nodig hebben. Of ze hun studiedoelen binnen of buiten de opleiding behalen, maakt niet uit.” In principe is het de bedoeling dat Imprezz de muziek uitbrengt van bands die een opleiding volgen bij Kunst & Multimedia, maar deze zijn tot niets verplicht. The Black Cult doet dan ook veel buiten de opleiding om. Glazenburg: “Douwe wil zijn eigen weg gaan, hij heeft ook minder aan het mainstream-netwerk dat wij kunnen bieden.”

“Plan moet van artiest komen”
Muzikanten klaarstomen voor de zakenwereld: het gebeurt op steeds meer opleidingen in Nederland. ‘Zelfredzaamheid’ en ‘ondernemerschap’ zijn tegenwoordig sleutelwoorden, zo schreef 3voor12 al eerder. Glazenburg: “De Herman Brood Academie is tegenwoordig een marketingtool an sich geworden. Dat proberen wij ook te benaderen. Er is een enorme stroom aan talent uit Groningen. Zij krijgen ondernemerschap met de paplepel ingegoten hier.” Natuurlijk plukt Imprezz daar op termijn de vruchten van. “Als ze op een gegeven moment honderd keer optreden per jaar tegen duizend euro, dan moeten ze een percentage afstaan.” Als artiesten zelf optredens regelen, hoeven ze een minder groot percentage van de opbrengst af te staan dan wanneer het label dat doet.  

Er is een aantal fases die de studenten doorlopen. Glazenburg: “Eén staat dan voor pril en talentvol, vijf is een band die kan verkopen; een kant en klaar product.” Het is niet vanzelfsprekend dat elke band ooit op niveau vijf uitkomt. Elke twee weken worden de bands geëvalueerd. “Dan wordt het echt gezegd als het niet goed is. Wij kunnen helpen, maar het plan moet van de artiest komen.” 
 

Aaltied Dezember
Het laatste wapenfeit van Imprezz is kerstsingle Aaltied Dezember, geschreven door Noorderpoort-student Jan Bresters en uitgevoerd door de Groninger zanger Hans ten Have. De begeleidingsband bestaat ook uit studenten van de Noorderpoort. Inmiddels is er een bedrag van ruim tweeduizend euro opgehaald. Het lied is de opvolger van de actie van vorig jaar, toen studenten van Kunst & Multimedia aan Serious Request bijdroegen met Project X-Mas. Maar dit keer is de single vooral een tegenhanger van het grote Serious Request in Leeuwarden, vertelt Glazenburg. “De vorige keer kregen we landelijk veel aandacht, maar niet zozeer in het Noorden.” Vandaar dat nu voor een lokaal doel gekozen is: het realiseren van kindertheatervoorstellingen in het Beatrix Kinderziekenhuis.

Bovendien is de single in Gronings dialect gezongen. Glazenburg: “Jan Bresters is normaal een beetje een Velvet Underground-mannetje, maar hij bleek een heuse native speaker in het Gronings te zijn.” René Dijk vertelt dat het nummer gaat over iemand die het hele jaar naar kerst toeleeft “omdat hij dan naar zijn geliefde toe kan.” Driving Home For Christmas was dan ook het thema dat de studenten meekregen. Zelf heeft Dijk ook een nummer gepitched, dat het niet tot de single heeft geschopt. “Leuk om te doen, maar wel heel gek om in september aan een kerstlied te werken.”
 

Woensdag 11 december om 15:00 uur wordt de single Aaltied Dezember officieel gepresenteerd in de kinderpatio bij het Beatrix Kinderziekenhuis tijdens een akoestisch kerstconcert, georganiseerd door het UMCG en studenten van Noorderpoort. De single is verkrijgbaar bij de meeste Primera’s en platenzaken, of digitaal. Tijdens Eurosonic organiseert Imprezz Records samen met Rookies Agency optredens in The Dog’s Bollocks.