WinterWelVaart: Tips van de Redactie

Cajun, singer-songwriters én Nederlands meest onbekende popster

Tekst: Petra Huijgen, Sjoerd Huismans en Saskia Evers ,

In het weekend van 20, 21 en 22 december hullen de Hoge en Lage der A zich in kerstsfeer voor festival WinterWelVaart. Op de kade vind je een kerstmarktje. Op de diverse charterschepen is er theater, kunst, literatuur, film en natuurlijk ook muziek. In feesttent In Den Wolligen Walvisch en op diverse charterschepen vind je onder andere singer-songwriters, dreampop, rockabilly, cajun en postpunk. De redactie van 3voor12 groningen is het programma ingedoken en tipt welke muzikale acts je tijdens dit winterfestival niet mag missen.

Vincent Kenter

De kleine ruimtes op de charterschepen van WinterWelVaart zijn natuurlijk een ideaal podium voor intieme optredens van singer-songwriters. Op de eerste avond kun je onder andere terecht bij Vincent Kenter, een lokale singer-songwriter die met behulp van effectpedalen een bijzondere melancholische, dromerige en soms zelfs duistere sfeer creëert. Begin 2013 bracht Kenter de EP In The Reeds uit dat deels in Zuid-Afrika en deels in Nederland is geschreven. Tijdens Noorderzon stond de singer-songwriter samen met Edo de Vlieger, Mr. Richard en Cinnamon Beach in de Wishfulmusic-showcase. Een vergelijking met bands als Fleet Foxes en Bon Iver is snel gemaakt: muziek om bij weg te dromen.

Vrijdag 20 december, 21.00 - Willem Jacob

Meindert Talma

'Nederlands meest onbekende popster' op koftjalk Voorwaarts Voorwaarts: dat zal wel een drukte van belang worden. Talma bracht afgelopen oktober een nieuw album en boek uit, allebei onder de naam Kelderkoorts. Boek en album verhalen allebei over Talma’s jeugd in Surhuisterveen ("Er is een profwielerronde en er staan zeven kerken. God houdt van de mensen in Surhuisterveen") en zijn studententijd in Groningen. Via zijn eerste optreden gaat het meteen naar zijn ervaringen met vrouwen, uiteraard in de Vera Kelderbar. De rijke gitaararrangementen van Anne Soldaat krijg je er live niet bij, maar de kale synthesizerklanken waarmee Talma zichzelf begeleidt geven wel de ruimte aan alle fraaie anekdotes in zijn teksten.

Zaterdag 21 december, 13.30 - Voorwaarts Voorwaarts

Edo de Vlieger

Wil je met al die charterschepen een beetje het landrotgevoel kwijtraken, dan doe je er goed aan om naar Edo de Vlieger te gaan. Deze Groningse singer-songwriter zingt Nederlandstalige theatrale liedjes: soms gevoelig persoonlijk en op andere momenten humoristisch. Hij weet met het nummer Waar De Waanzin Woont zelfs een zeemansgevoel te creëren. Daarnaast weet de zanger en verhalenverteller op een aangename manier met zijn stem te spelen. De Vlieger stond in augustus tijdens Noorderzon al op de Wishfulmusic-showcase en hij is in de stad vaker op diverse singer-songwriter-evenementen te vinden.

Zaterdag 21 december, 14.00 - Nicolaas Mulerius

The T.S. Eliot Appreciation Society

Achter deze indrukwekkende naam gaan een gitaar, mondharmonica en slechts één Utrechter schuil: Tom Gerritsen. Na een tijd door de Verenigde Staten en Canada te hebben gereisd als straatartiest, keerde hij terug naar Nederland met zijn liedjes. Met inspiratiebronnen als dichter T.S. Eliot en muzikant Jason Molina kan het haast geen lichte kost zijn, maar mooi is het wel. Op debuutalbum A New History dat in oktober uitkwam staan tien prachtige, melancholische folkliedjes. Hij was genomineerd voor twee 3voor12/Utrecht awards: Meest Veelbelovende Utrechtse Artiest en Beste Live-Act. Over dat laatste zegt hij zelf: "Ik schreeuw hard. De strategie is dat het publiek door louter stemvolume geïntimideerd genoeg raakt om te blijven staan en luisteren." In Utrecht speelde hij al eerder op een boot en dat is vastgelegd: perfect materiaal om alvast in de stemming te komen.

Zaterdag 21 december, 20.15 - Willem Jacob

The Black Atlantic

De afgelopen weken stonden voor Geert van der Velde in het teken van touren: door heel Duitsland en Zwitserland speelde hij huiskamerconcerten. En de familie? Die nam Geert mee. Afgelopen oktober bracht hij de schitterende EP Enshrine uit. Weliswaar een 'uit noodzaak geboren' solo-project wat ontstond na het vertrek van zijn band afgelopen voorjaar, maar het heeft een parel van een EP opgeleverd. De drie nummers Haul, Amor Fati en Enshrine nam Van der Velde op in een mooie oude Groningse kerk. Alle drie melancholische, verstilde nummers met donkere teksten als "Return to life on this barren soil / I will work until my hands become stone." Door de hoge stem van Van der Velde in combinatie met de schitterende liedjes is het moeilijk om niet geraakt te worden.

Zaterdag 21 december, 21.45 - Voorwaarts Voorwaarts

Cochon Bleu

Een flinke portie cajun kun je zondag in de namiddag gaan zien. Niet uit het Zuiden van de VS, maar gewoon uit het Noorden van Nederland. De Groningse veteranen van Cochon Bleu treden namelijk op, helaas niet op een boot maar op hoofdpodium In den Wolligen Walvisch. De laatste plaat Not Blue kwam afgelopen oktober uit en is weer een ouderwets feestje. De traditionele cajun-combinatie van Franse teksten met accordeons en violen is uiteraard sterk aanwezig bij Cochon Bleu. De nadruk op elektrische gitaar, bas en drums bewijst ook dat de band niet per se vasthoudt aan dat stramien. In ieder geval is er reden te over om eens een dansje te wagen na al die melancholische droompop waar deze editie van WinterWelVaart rijk aan is.   

Zondag 22 december, 17.00 - In Den Wolligen Walvisch