The Tightropes komt met single en videoclip The Tightropes komt met single en videoclip

Strak in pak in de videoclip, net zoals tijdens de optredens

, Tekst: Saskia Evers

The Tightropes komt met single en videoclip

Strak in pak in de videoclip, net zoals tijdens de optredens

Tekst: Saskia Evers ,

De funk/rock/blues-formatie The Tightropes bracht op 13 juli hun single, Babies, uit. Door het winnen van de Publieksprijs van de Drentse Popprijs 2012 won de band ook studiotijd om de single op te nemen. Daarnaast kreeg de band de kans om ook een bijbehorende videoclip te maken die tevens op dezelfde datum uitkwam. In september volgt dan ook nog een EP.

Het trio The Tightropes heeft nogal wat spannende plannen voor de komende maanden. De band die sinds januari 2011 in de huidige formatie bestaat, maakt vrij stevige funk/rock/blues. In de afgelopen anderhalf jaar hebben de heren al een mooi cv qua optredens opgebouwd. Ook mogen The Tightropes zich de winnaar van het Rode Oortjes Festival en de Publieksprijs van de Drentse Popprijs noemen. Dankzij deze publieksprijs kregen de heren de kans om in een studio in Zwolle hun eerste single op te nemen en vervolgens in hun eigen oefenruimte ook nog een videoclip. Genoeg redenen om eens meer informatie in te winnen bij de drummer van de band: Alan Luring.

Opnemen single

Op 13 juli brachten de heren van The Tightropes hun eerste single - getiteld Babies - digitaal met bijbehorende videoclip uit. Dit als voorproefje voor de EP die komende september volgt. Alan vertelt dat de band het doel heeft om het live-geluid dat de band normaal tijdens optredens produceert, zo goed mogelijk over te brengen op de plaat. Daarom heeft de band alles live ingespeeld. Tijdens de optredens levert het drietal een hele dikke sound, met echte gitaarmuziek en ook gitaarsolo's. Dit - en dan ook vooral de stijl van de muziek - is volgens Alan ook de reden dat de jury van het Rode Oortjes Festival de band zo uniek vindt. Alles wat ze doen is echt en komt uit de band zelf. Alan vertelt ook dat dit merkbaar is doordat de nummers ontstaan uit jamsessies, waarin de band begint met een loopje of riffje en deze vanuit dat uitgangspunt verder uitbouwt. Volgens The Tightropes-drummer is dit anders dan bij veel andere bands, die vaak beginnen met een zanglijn en daar dan verder omheen bouwen. Voor de opnames geldt als voornaamste uitgangspunt dan ook de eigen sound van de heren. Echter is het album Can't Take No More van voorbeeld Scott McKeon wel een inspiratiebron.

De videoclip

In de bijbehorende videoclip - geproduceerd door Bullet-Ray - komt deze eigen manier van werken ook naar voren volgens Alan. De band wil graag zijn ding doen, maar het moet wel mooi zijn en de jongemannen willen de muziek wel goed overbrengen. De band heeft zodoende de benedenzalen van hun vaste oefenruimte aan de Pop Dijkemaweg afgehuurd en hier de videoclip opgenomen. Voor de clip heeft het drietal het nummer wel zo'n zestien tot twintig keer ingespeeld. Alan vertelt dat ze verlichting hadden gehuurd en verschillende attributen hadden gebruikt, zodat het lijkt alsof ze niet in hun vertrouwde oefenruimte staan maar alsof het zich afspeelt tijdens een optreden. Voor de videoclip had het drietal ook dezelfde outfit aangetrokken als bij werkelijke optredens. De band speelt namelijk altijd strak in pak. Dit is een leuk contrast met de harde muziek die de band maakt.

EP en optredens

Alsof een single en videoclip nog niet genoeg zijn, volgt er in september nog een EP. In tegenstelling tot de single zal de EP te zijner tijd zowel op vinyl als cd verkrijgbaar zijn. Ook vindt er dan een cd-presentatie in de kelderbar van Vera plaats. Wie na het horen van de uitgebrachte single echter benieuwd is naar meer materiaal van de heren en niet kan wachten tot september, kan The Tightropes op 17 augustus aanschouwen op Noorderzon. Vanwege de locatie is de band wel genoodzaakt het repertoire in een akoestisch jasje te steken.

Sinds 13 juli is de single te downloaden via iTunes. De videoclip is te bezichtigen via de eigen website van The Tightropes.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen