ESNS12: Reptile Youth geeft kusjes aan de professionals ESNS12: Reptile Youth geeft kusjes aan de professionals

Energieke Denen leven voor het podium

, Tekst: Wymer Praamstra

ESNS12: Reptile Youth geeft kusjes aan de professionals

Energieke Denen leven voor het podium

Tekst: Wymer Praamstra ,

Reptile Youth is een van de vele hippe nieuwe bandjes uit Denemarken die dit jaar op Eurosonic spelen. Hoewel ze voor waarschijnlijk iedereen een complete onbekende zijn hebben ze een live reputatie in eigen land en China (!) om u tegen te zeggen. Een van de hoogtepunten van de tweede dag.

CONCERT
Reptile Youth, Eurosonic, Huize Maas frontstage, 13-01-12

MUZIEK
Moeilijk in een hoekje te plaatsen. Zelf noemen ze het techno soul en dat is gezien de het YouTube-filmpje van Speeddance een meer dan adequate beschrijving. Ze deden de langste tour van een Deense band door China ooit en speelden op Roskilde, Iceland Airwaves en Reeperbahn. Zonder ook maar een single of een clip uit te brengen.

PLUS
Wat een losgeslagen idioot is zanger met z’n enorme krullenbol. Van de kaart als een nog springlevende Jim Morrison en opgefokter dan de jonge knapen van Iceage, die even later de Vera kapot spelen. Vooraan ben je je leven niet zeker, de rondspringende zanger vliegt de jonge knapen op de eerste rij een voor een aan en werkt zichzelf de lucht in of de ander de grond op. Boos kijkende ‘professionals’ krijgen een kusje en de vloer kan worden gedweild met zijn zweet. En de muziek is goed hoor. Deze mannen hebben geen singles of platen nodig, ze leven voor het live werk en hebben perfect in de gaten hoe je een publiek moet bespelen. De muziek hangt tussen het stevige electro beukwerk en punkachtige rock in. De zanger is niet alleen een idioot, hij heeft ook gewoon een erg goede stem die zelfs als hij ronddwaalt door de zaal goed klinkt. De band speelt strak en geconcentreerd, zodat er geen overkill aan beweging op het podium is.

MIN
Je moet er wel tegen kunnen. Een volwassen vent die vanaf het podium op je rug springt is niet altijd leuk, de blauwe plekken de volgende dag nog minder. De nummers zijn niet allemaal even goed en origineel en zeker de eerste tien minuten zijn niet echt memorabel.
 
CONCLUSIE
Reptile Youth is echt een band die je live moet gaan zien. Ze kunnen een kleine zaal of een enorme tent in complete chaos veranderen en saai zal het nooit worden. Of het op plaat gaat werken is nog maar de vraag, maar dat is van later zorg.

CIJFER
8+
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen