Groningen Songwriters Guild in oprichting Groningen Songwriters Guild in oprichting

"Niks beters dan samen muziek maken en door elkaars ideeën geïnspireerd te raken"

, Tekst: Douwe Numan

Groningen Songwriters Guild in oprichting

"Niks beters dan samen muziek maken en door elkaars ideeën geïnspireerd te raken"

Tekst: Douwe Numan ,

In navolging op meerdere lokale initiatieven zoals Songwriters Circle Nijmegen, Den Haag Songwriters Guild en het Amsterdam Songwriters Guild, wordt op dit moment ook in Groningen hard gewerkt aan een Songwriters Guild. Een creatief collectief van songwriters die ideeën, know-how en ervaringen delen, maar vooral muziek maken.

Het is inmiddels een half jaar geleden dat Harmen Ridderbos, de helft van het Fins-Nederlandse Town of Saints, contact zocht met Laurens Dijkstra en Wouter de Boer van wishfulmusic om het idee te bespreken voor een Songwriters Guild in Groningen. Harmen deed dit vanuit zijn enthousiasme als muzikant en Laurens en Wouter vanuit hun voorliefde voor singer-songwriters. Het idee werd opgevat om een levendig en creatief collectief op te zetten voor en door Groninger songwriters. Nu begint dit idee vaste vorm aan te nemen. Wouter en Laurens zullen daarbij vooral een faciliterende rol spelen. Harmen neemt samen met andere collega-songwriters de rest van de organisatie voor zijn rekening.

Harmen: "Het is de bedoeling dat de songwriters samen het geheel in stand houden. Er is geen voorzitter of leider die de kar trekt, maar iedereen is verantwoordelijk voor het bestaan ervan. Wouter, Laurens en ik hebben besloten om dit op te starten en zullen het ook heus weleens een duw in de rug geven, maar we moeten het voornamelijk samen doen. Dat is de gedachte achter deze organisatie."

"We zullen dan ook geen toelatingseisen hanteren," vervolgt Harmen: "Iedereen is welkom om de samenkomsten bij te wonen. Het is belangrijk dat deze samenkomsten een informeel karakter hebben. Er is een podium waar je van harte welkom bent om een liedje te spelen. De rest kan daar dan opbouwende kritiek op geven of gewoon heel hard applaudisseren. Daarnaast moeten er voornamelijk biertjes gedronken worden en gepraat worden over muziek, optredens en alles wat daarbij komt kijken. Eigenlijk gewoon over van alles en nog wat."

Het Groningen Songwriters Guild staat nog in de kinderschoenen maar het collectief telt inmiddels al rond de vijftig leden. Enkele namen zijn: Geertje Damstra (Mr. Richard), Inge van Calkar, Sascha Elisah, Jasper Dijkstra (Audio Adam), Heta Salkolahti (Town of Saints) en Hans Hannemann. Het thuishonk van het Groningen Songwriter Guild is de Kroeg van Klaas. Hier hebben de eerste samenkomsten van het collectief inmiddels al plaatsgevonden. Hopelijk leiden deze tot een vruchtbare en muzikaal rijke Groningen Songwriters Guild.

Tenslotte vat Harmen het idee van het Groningen Songwriters Guild als volgt samen: "Het gevoel dat het één grote familie is klinkt misschien een beetje klef, maar is onder muzikanten helemaal niet zo gek. Muziek verbroedert en als muzikant is er niks beters dan samen muziek te maken en door elkaars ideeën geïnspireerd te raken."

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de Facebookpagina van het Groningen Songwriters Guild. Met vragen kun je terecht op boxfuloftrees@gmail.com.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen