Nieuw hoogtepunt voor Mr. Wallace Nieuw hoogtepunt voor Mr. Wallace

Friese skaband presenteert aankomende zaterdag nieuwe EP

, Tekst: Anne Bouma

Nieuw hoogtepunt voor Mr. Wallace

Friese skaband presenteert aankomende zaterdag nieuwe EP

Tekst: Anne Bouma ,

Mr. Wallace heeft sinds hun oprichting in 2010 snel naam gemaakt met dansbare en explosieve ska. Hun eerste single leverde hen in korte tijd een aantal noemenswaardige optredens op. Deze zaterdag presenteren zij in Simplon Poppodium hun nieuwe EP ‘Rudies & Rockers.’ Het is een volgende hoogtepunt in de succesvolle carrière van de Friese band. Frontlady en leadzangeres Renske de Boer legt kort uit wat de band zo populair maakt, of ska een revival gaat beleven en wat men kan verwachten op hun releaseparty.

Wie wel eens bij een optreden van Mr. Wallace is geweest weet wat hij of zij aankomende zaterdag kan verwachten in Simplon. De band zet bijna elke zaal waar zij spelen compleet op hun kop, en de release van hun nieuwe plaat is natuurlijk een extra reden om een feestje te bouwen. Renske de Boer is met haar krachtige uitstraling op het podium het gezicht van de band. De zangeres is net begonnen aan haar derde jaar aan het conservatorium in Groningen en is daarna druk bezig met zowel Mr. Wallace als het schrijven van haar eigen muziek. Een druk schema dus, maar er is gelukkig ook tijd voor een kort interview.

Jullie hebben al verschillende podia plat gespeeld binnen en buiten Groningen, en ook jullie populariteit groeit onder het Nederlands ska-liefhebbende publiek. Zalen als de Melkweg, Paradiso en De Oosterpoort krijgen jullie met gemak los. Hoe verklaar jij het succes van de band?

“We hebben in het begin heel veel mazzel gehad. Een kennis van onze bassist moest voor zijn opleiding een single opnemen voor een beginnende band, en daar hebben wij toen aan mee gewerkt. De ruwe mixen die wij toen met hen opgenomen hebben, hebben wij zelf gehouden en opgestuurd naar een producer. Hij heeft daar voor ons kort aan gesleuteld. We waren toen dus direct in het bezit van een eigen single die we konden opsturen naar poppodia. Er zijn natuurlijk veel bands die wel eens willen komen spelen in zo’n zaal, maar wij konden direct eigen materiaal mee sturen en dat heeft heel erg geholpen. Verder bestaat de band uit ervaren en getalenteerde muzikanten. Onze bassist heeft erg veel podiumervaring als gitarist in andere bands. Onze drummer is eigenlijk meer bekend met klassiek werk en onze toetsenist heeft veel jazz-achtige dingen op zijn naam staan, maar het valt heel goed met elkaar.”

De nieuwe plaat heet Rudies & Rockers en zal feestelijk uitgebracht worden in combinatie met een eigen avond in Simplon Poppodium. Kun je iets vertellen over hoe de EP tot stand is gekomen en waar de nummers bijvoorbeeld zijn geschreven en opgenomen?

“We hebben de plaat opgenomen in Friesland, in dezelfde studio waar we de eerste plaat ook hebben opgenomen. We hebben twee jaar geleden de Kleine Prijs van Friesland gewonnen, en daarmee ook een bedrag dat wij konden investeren in onze band. We hebben dit keer veel meer aandacht besteed aan het opnameproces. Ook hebben we een nieuwe producer gevraagd, de voormalige gitarist van Luie Hond, die natuurlijk heel veel ervaring heeft met ska. Het eindresultaat is zeker anders geworden dan bij de eerste single. De liedjes zitten anders en beter in elkaar. Het is een goed vervolg op onze eerste plaat. Toen we die opnamen bestond Mr. Wallace ook nog maar een jaar. We zijn zelf als band ook beter geworden. Iedereen wil wat anders met de muziek, maar we zijn goed op elkaar ingespeeld geraakt. Onze sound is daardoor volwassener geworden.

Zaterdagavond staat niet alleen Mr. Wallace in Simplon, maar het Groningse DonVito Balkan Collective die moderne Balkan en Gypsy ten gehore gaan brengen en de Drentse band The Roosterz. Kun je kort iets vertellen over de bands en/of hun sound?

“The Roosterz zijn een band uit Emmen. Wij speelden een keer met hen op een klein festival in Huize Maas. Def P & The Beatbusters traden die avond op als headliner, en zij waren de eerste act die avond. Het is een hele goede band met hele ‘steady’ artiesten en het swingt daarnaast ontzettend. Zij kennen echt de klassiekers, de oude Bob Marley nummers. Het is wel iets meer reggae dan ska, en zij zullen dan ook voor ons de avond openen. Daarna neemt het DonVito Balkan Collective het van ons over. Ik ken hen van school en de eerste keer dat ik hen zag spelen was ik direct om. Sommige mensen komen naar onze optredens en dan vinden ze het helemaal te gek, maar ik vind het altijd moeilijk om daar een voorstelling van te maken. Ik was echter bij het optreden van DonVito Balkan Collective en toen had ik precies hetzelfde gevoel, en kon ik mij wel een voorstelling maken van hoe mensen zo’n optreden ervaren.”

De ‘skasound’ lijkt wel een beetje verdwenen uit de popmuziek in Groningen en daarbuiten. Jullie sound doet het echter erg goed, en ook No Doubt heeft bijvoorbeeld onlangs aangekondigd binnenkort met een nieuwe plaat te komen. Denk je dat ska weer aan een opmars gaat beginnen?

“Ja, dat klopt! Volgende maand brengt No Doubt hun nieuwe album uit. Ergens is er misschien wel sprake van een skarevival. Je had natuurlijk de eerste skagolf vanuit Jamaica, en toen in Engeland met al die rellen, ten tijde van The Specials. In de jaren negentig was daar No Doubt, en misschien dat het nu wel weer tijd is voor een nieuwe golf. Ska blijft altijd wel voortbestaan, maar soms wordt het wat sneller opgepikt door de mainstream dan anders. Er wordt gelukkig wel heel veel ska gemaakt in Nederland. Daar was ik me eerst ook niet zo van bewust maar daar kom je achter als dan het land intrekt met de band.”

Mr. Wallace heeft in korte tijd een indrukwekkende carrière opgebouwd. Jullie hebben een aantal popprijzen in de wacht gesleept en brengen nu alweer jullie tweede plaat uit. Hoe zie jij de toekomst van de band voor je?

“We hebben inderdaad het Rode Oortjes festival gewonnen en de Kleine Prijs van Friesland. We hebben verder nooit echt plannen gehad voor de band, dat gaat eigenlijk een beetje vanzelf. Op dit moment leven we toe naar onze release, en vanaf daar zien we wel verder. We hebben het er wel eens over gehad om een videoclip op te nemen, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen. Er wordt vanavond wel gefilmd dus misschien dat we wel iets met dat materiaal gaan doen. Het is ook best moeilijk want we zijn met zijn zevenen en iedereen heeft een eigen leven naast de band. Het is voor mij persoonlijk heel belangrijk om de hele tijd met muziek bezig te zijn, maar veel bandleden studeren nog gewoon en hebben ook andere bezigheden. Het is voor ons allen echter wel supertof om al die shows te spelen. We treden binnenkort op op een ska festival in Duitsland. Daar kijken we heel erg naar uit. Verder zien we wel wat de toekomst ons gaat brengen!”

Mr. Wallace presenteert zaterdag 8 september haar nieuwe EP ‘Rudies & Rockers’ in Simplon Poppodium. De avond zal beginnen om half negen en de schade bedraagt 3 euro.

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen