Ode aan de platenzaak tijdens Record Store Day in Groningen

Ook dit jaar kan men de dag van de onafhankelijke platenzaak beleven in Elpee, Plato en De Jongens Van Hemmes

Anne Bouma ,

Record Store Day wordt dit jaar op zaterdag 21 april in allerlei onafhankelijke
platenzaken ter wereld gevierd, en ook Groningen onttrekt zich niet aan deze rage. Om
het ouderwetse bezoek aan de platenzaak weer nieuw leven in te blazen doen Elpee,
Plato en De Jongens Van Hemmes mee aan de viering. In alle drie de platenzaken
zullen aankomende zaterdag een aantal optredens van lokale bands en (inter)nationale
artiesten plaats vinden.

Record Store Day is vijf jaar geleden opgericht en vindt plaats op de derde zaterdag van april.

Het concept is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, maar is sinds de oprichting overgewaaid naar honderden andere platenzaken over de hele wereld. Nederland doet sinds 2010 officieel mee aan het concept, met dit jaar Blaudzun als ambassadeur. Het is volgens de organisatie van Record Store Day ‘een dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren.’
 
Niet alleen vinden er die dag intieme optredens van grote en kleine Nederlandse artiesten plaats in verschillende platenzaken over het hele land, ook wordt de bezoeker verwend met zeer exclusieve vinyl releases (zie de link voor de lijst).
Onder andere Plato, De Jongens Van Hemmes en Elpee hebben zich dit jaar weer vol enthousiasme aangesloten bij de viering van de onafhankelijke platenzaak, en hebben een aantal instore optredens geregeld die zeer de moeite waard zijn.
 
In Plato spelen  het singer- songwriter-duo Tangarine, daarnaast is er de rock & roll van Blood Red Shoes en de prachtige folk van Awkward I uit Groningen. Deze laatste band moet Plato delen met De Jongens Van Hemmes, want Awkward I treed daar eerder op de middag ook op. De line-up van De Jongens Van Hemmes wordt verder aangevuld met onder andere de dromerige pop van Tamar Lewis en het dynamische collectief Wooden Saints.
 
In Elpee kan men oude Groningse tijden beleven met de tribute band Tractorjockey
een ‘eerbetoon aan Jabberwocky, die volgens sommigen de beste Nederlandse garagepunk LP ooit hebben gemaakt’ (zie @elpeegroningen). De oorspronkelijke zanger van Jabberwocky zal samen met een aantal andere bandleden nogmaals de bekende hits door de Oosterstraat laten schallen.
 
Naast de instore-optredens kunnen bezoekers aankomende zaterdag ook een aantal van de zeer exclusieve vinyl releases bij de drie platenzaken scoren. Genoeg reden dus om aankomende zaterdag je favoriete platenzaak met een bezoek te eren!