Nosaj Thing bekoort fans op de tweede editie van Offbeat

Met het nieuwe glitch-hop en electronica concept Offbeat gaat Simplon een onzekere maar wellicht mooie toekomst tegemoet

Anne Bouma (tekst) en André Eggens (foto's) ,

Op vrijdag 17 september vond de tweede editie van Offbeat plaats, een nieuw concept waarmee poppodium Simplon vooral liefhebbers van glitch-hop, electronica en ambient wil aanspreken. De eerste editie vond plaats in mei van dit jaar. Headliners Mount Kimbie en Dorian Concept speelden toen voor een praktisch lege zaal. Ditmaal lijkt het feestje meer mensen bereikt te hebben, en is het gezellig druk tijdens het optreden van de Amerikaanse Nosaj Thing

Met het nieuwe glitch-hop en electronica concept Offbeat gaat Simplon een onzekere maar wellicht mooie toekomst tegemoet

Op vrijdag 17 september vond de tweede editie van Offbeat plaats, een nieuw concept waarmee poppodium Simplon vooral liefhebbers van glitch-hop, electronica en ambient wil aanspreken. De eerste editie vond plaats in mei van dit jaar. Headliners Mount Kimbie en Dorian Concept speelden toen voor een praktisch lege zaal. Ditmaal lijkt het feestje meer mensen bereikt te hebben, en is het gezellig druk tijdens het optreden van de Amerikaanse Nosaj Thing.

Anders dan de vorige keer begint het feest al vanaf tien, in plaats van elf uur, en eindigt het ook twee uur eerder, namelijk om drie uur ’s nachts. Dit lijkt een verstandige zet te zijn met het oog op mensen die de zaterdag moeten werken, maar toch een kijkje willen nemen. Helaas voor Beatstra, die de avond moet openen, lijkt dit niet te betekenen dat mensen ook daadwerkelijk eerder op komen dagen. De Groningse dj heeft er een hele kluif aan om het kleine aantal mensen die al binnen zijn op te warmen. Een set waarin het lastig is een lijn te ontdekken werkt ook niet echt in zijn voordeel.

Krampfhaft neemt vanaf half twaalf het roer over en begint met zijn live-set die vooral de dubstepliefhebbers onder de toehoorders weet te bekoren. Zijn geluid kan nog het beste onder gebracht worden onder het nieuwe genre 'footwork', dat de afgelopen tijd furore maakt onder Europese dubstep dj's. Helaas moet een ander deel van de bezoekers niet veel hebben van deze dwaling binnen de dubstep, en wordt er ongeduldig gewacht totdat de headliner het podium zal betreden.

Nightcrawler by NOSAJ THING

Nosaj Thing is toch wel de hoofdrolspeler van deze editie. Desalniettemin maakt hij een zeer ongelukkige start. Het lijkt alsof hij te laat is op komen dagen, en heeft daarom meer tijd nodig om zijn apparatuur aan te sluiten. Krampfhaft lijkt hier niet op voorbereid, en door miscommunicatie is het tot twee keer toe een tijdje stil in de zaal. Zonde, en zeker onnodig. Wanneer hij eindelijk begint met zijn set, weet hij een uur lang de volle zaal van Simplon te boeien met zowel nummers van zijn album Drift als ander werk, zoals een remix van The XX.

Na zijn set neemt Nosaj Thing kort afscheid van het publiek, en verdwijnt weer achter de coulissen. Akkachar wordt vervolgens geconfronteerd met een zaal die eerst leeg loopt voor een korte rookpauze, maar zich daarna weer gestaag vult. Ook hij kiest voor een set die voornamelijk uit dubstep platen bestaat. Daarmee is hij zeer zeker een passende, maar ook een veilige naam op een feest als Offbeat. Een volgende editie moet uitwijzen of dit nieuwe concept van Simplon voor langere tijd een succes zal worden, of dat Offbeat een semi-dubstep feest is dat fans van glitch-hop en electronica net niet weet te raken.