Noah's Ark op visite in Groningen

Geslaagde thuiswedstrijd voor Kraantje Pappie

Niels Cornelis Meijer (tekst) en André Eggens (foto's) ,

Als je The Rap Game in Nederland vergelijkt met de voetbalcompetitie dan staan er vandaag vedettes op het podium: Jiggy Djé en Kraantje Pappie. Ze spelen voor team Noah's Ark, dat er trots op is niet het grootste raplabel van Nederland te zijn. Noah´s Ark is namelijk eigenwijs en een beetje underground. Dat zijn goeie eigenschappen als je hiphop maakt.

Geslaagde thuiswedstrijd voor Kraantje Pappie

Als je The Rap Game in Nederland vergelijkt met de voetbalcompetitie dan staan er vandaag vedettes op het podium: Jiggy Djé en Kraantje Pappie. Ze spelen voor team Noah's Ark, dat er trots op is niet het grootste raplabel van Nederland te zijn. Noah´s Ark is namelijk eigenwijs en een beetje underground. Dat zijn goeie eigenschappen als je hiphop maakt.

Maar voor de twee topspelers aan de beurt zijn is er kans voor Tastic om te laten zien wat ie in huis heeft. Tastic heeft een boel energie maar het publiek gaat er nog niet helemaal in mee, misschien willen ze zich sparen voor wat er nog komen gaat vanavond.

Opvallend is trouwens dat veel hiphopsupporters vanavond behoorlijk jong zijn. Op zich jammer dat de oudere heads thuis zitten, aan de andere kant staat Simplon wel lekker vol. Bovendien hebben de fans er zin in. Sowieso wanneer Jiggy Djé begint, want vanaf dat moment wordt er behoorlijk gebosst en gebeukt. Terecht, want Jiggy steekt er zelf ook behoorlijk wat energie in. Tof om te zien dat het publiek veel van de teksten van de Amersfoortse rapper uit zijn hoofd kent. Niet heel vreemd, want zoals gezegd, Jiggy is een grote naam en is al bezig met zijn derde album. Deze tour gebruikt hij om te kijken wat werkt en wat niet. Wat zeker werkt is de beat waarmee Jiggy afscheid neemt van het publiek. Het is hopen dat er snel tekst op komt te liggen.

Jiggy Djé is de baas van Noah's Ark en sluit normaliter de avond af. Vanavond zijn de rollen echter omgedraaid, Jiggy zet voor en Kraantje Pappie kopt in, om even in voetbaltermen te blijven spreken. De reden daarvoor is dat Kraan vanavond een thuiswedstrijd speelt. Muzikaal gezien is de keuze trouwens ook prima te volgen... Waar de beats van Jiggy meestal volgens het old school boom bap concept zijn, knallen de beats van Kraan een stuk voller om de oren. Dat is natuurlijk niet zo raar met die producties van Noisia. Het publiek voelt het ook, en het gaat nóg een beetje meer tot het naadje.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Kraantje Pappie zijn nieuwe nummers komt doen in Simplon. Het verschil met de vorige show is dat het allemaal nog wat beter loopt op het podium. Kraan, Fiddox en DJ Friss hebben geoefend en opgetreden en dat is te zien. Wat ook opvalt is dat het publiek ook heeft zitten oefenen. Met sommige van de nieuwe tracks wordt dik meegeschreeuwd. Dat is raar, aangezien deze nummers nog niet eens zijn uitgebracht... Zou Kraantje al die views bij zijn 101 Bars sessie dan alleen van zijn Groningse thuissupporters hebben? Nee.
Hoewel uw recensent niet helemaal onbevooroordeeld is durft hij te zeggen dat Kraantje Pappie momenteel de man is in het Nederlandse hiphop-wereldje. Ten eerste door toedoen van de Kraan zelf, hij heeft hard gewerkt om te pieken. Dat hoor je terug in de kwaliteit van de freestyle en in de ongelooflijk snelle en technische raps. Het tweede setje props gaat naar Noisia, die voor dit album duidelijk dieper heeft gegraven in hun trukendoos. De beats zijn namelijk erg veelzijdig. Snel, langzaam, simpel, moeilijk maar allemaal vet.

Het wachten is nu op het uitkomen van de albums Het Grote Plaatje van Jiggy Djé en Crane van Kraantje Pappie. Hiermee is duidelijk dat Noah´s Ark veel potentie heeft. De competitie (die andere grote club) heeft echter meer spelers in handen. In de voetballerij betekent veel balbezit echter niet dat je het mooist en het vaakst scoort. Helder is in ieder geval dat het spelletje nu een stuk interessanter is om te volgen.

Lees hier het interview met Kraantje Pappie dat eerder dit jaar op deze website is verschenen:
http://www.3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44604768