Het Magnum Opus van Kensington Arms

Hardcore/punkband gaat met debuut de diepte in

Anne-Marie Böing ,

De eerste full-length van de hardcore/punkband Kensington Arms is een do-it-yourself plaat en draagt de bijzondere naam Geospizinae. Meer dan genoeg reden om gitarist Rudy Land even te storen bij zijn invalklus in Manchester en te informeren naar het album dat Kensington Arms nu al zijn Magnum Opus noemt.

Hardcore/punkband gaat met debuut de diepte in

De eerste full-length van de hardcore/punkband Kensington Arms is een do-it-yourself plaat en draagt de bijzondere naam Geospizinae. Meer dan genoeg reden om gitarist Rudy Land even te storen bij zijn invalklus in Manchester en te informeren naar het album dat Kensington Arms nu al zijn Magnum Opus noemt.

“We zijn hartstikke blij en hartstikke tevreden, maar vooral trots”, glundert Land. Met reden, want de band mag met de bijna volledige eer gaan strijken. De drums zijn nog opgenomen in het Kiehool te Burgum door Jaitse Veeman, maar de gitaren bij gitarist Corné thuis, net als een deel zang. Het andere deel is opgenomen in de oefenruimte. De productie lag ook in eigen handen, alleen voor het masteren is vriend Mendel bij de Leij erbij gehaald. Land: “Vooral Corné vond het een leuk project en een uitdaging om het zo te doen. Voordat we gingen opnemen zijn we bezig geweest met hoe we wilden klinken. We hebben uiteindelijk veel meer instrumenten gebruikt dan we dachten in het begin. Verschillende soorten gitaren, met weer een andere punch of om een ander warm geluid te krijgen. Om zo de sfeer dan breder en groter te krijgen dan die al was.”

Afwisseling en diepte
Het laatst uitgebrachte werk van Kensington Arms is de uit 2008 stammende EP Songs of Separation. Daarna volgden wat tours, een wisseling van bassist en uiteindelijk ging alle aandacht richting Geospizinae. Het album wordt op de website een eclectische collectie van nummers genoemd. “Het is de combinatie van alle nummers die het hele plaatje kloppende maken”, vertelt Land over deze beschrijving. “We hebben niks ingeboet qua kracht, maar zijn wel een stuk breder geworden. Gewoon wat meer afwisseling en meer diepte.”

Domme dodo
Het artwork, dat gebaseerd is op vogels, werkt ook samen met de muziek. Land: “Onze zanger studeert biologie en had dit idee. Bij ieder nummer hoort een vogel. De dodo bijvoorbeeld is uitgestorven door zijn eigen domheid. Het nummer waar de dodo in het boekje bij staat, gaat over de mensheid die vanwege zijn eigen domheid zichzelf kapot maakt. Zo heeft elke vogel een connectie naar de mensheid en het nummer.” Het verklaart meteen de albumtitel: Geospizinae is de Latijnse naam voor Darwinvinken en het schoolvoorbeeld van hoe natuurlijke selectie de evolutie stuurt. “Het zijn dingen die los van elkaar staan, artwork en muziek," merkt Land nog op, “maar ze kunnen ook wel heel goed samen. De reacties op het artwork waren ook zeer positief, mensen kochten de cd al zonder die gehoord te hebben.”

Magnum Opus
“Het is ons eerste wapenfeit”, stelt Land. “Onze eerste full-length, ons debuut. Daarom noemen we het ons Magnum Opus.” Bij een debuut hoort een releaseshow: deze vond plaats op 1 oktober jongstleden in Vera te Groningen. “Het was echt helemaal te gek”, vertelt Land blij. “Het was stampvol, bloedheet, de bands waren te gek, de reacties enthousiast, helemaal naar wens.” Tijd voor een tour is er eerst nog niet. “Ik ben nu zelf even op tour met Helsinki Seven, als invalbassist. Dan gaan we met Kensington Arms in december wat weekendtourtjes doen en in januari op zoek naar een nieuwe gitarist. En daarna goede, grote tours doen en deze plaat uitmelken!”

---
Je kunt Geospizinae beluisteren via Bandcamp.