Groningsch Peil: showcase van lokaal talent Groningsch Peil: showcase van lokaal talent

, Marion Bruinenberg (tekst) en André Eggens (foto's)

Groningsch Peil: showcase van lokaal talent

Marion Bruinenberg (tekst) en André Eggens (foto's) ,

Van 26 tot en met 29 oktober vindt de tweede editie van het Groningsch Peil plaats. Tijdens dit vierdaagse festival mogen veelbelovende lokale bands op verschillende locaties in de binnenstad laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Alles is gratis toegankelijk. 3VOOR12/Groningen verslaggever Marion Bruinenberg spreekt met initiatiefnemer Chris Garrit.

Van 26 tot en met 29 oktober vindt de tweede editie van het Groningsch Peil plaats. Tijdens dit vierdaagse festival mogen veelbelovende lokale bands op verschillende locaties in de binnenstad laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Alles is gratis toegankelijk.

Het festival dient ter promotie van de hedendaagse Groningse muziek. Door de variatie in de bands en acts op zo’n twintig locaties in Groningen is er voor iedereen wel iets te vinden. Tijdens deze tweede editie is één van die locaties de Grote Markt: op 26 en 27 oktober zullen de meest succesvolle bands van dit moment op een buitenpodium optreden. We spreken met initiatiefnemer Chris Garrit.

Wat zijn volgens jou de voornaamste redenen om Groningsch Peil te organiseren?
“Groningen barst van het muziektalent en het is jammer dat we daar tot nu toe maar een deel van te zien krijgen. Met Groningsch Peil geven we zoveel mogelijk bands de kans zichzelf te presenteren aan hun eigen stad door hen te laten doen wat ze het liefste willen: optreden.”

De voorgaande editie had weinig publiciteit en media aandacht. Wat voor veranderingen willen jullie dit jaar doorvoeren?
“De eerste editie van Groningsch Peil was een pilot: we wilden eerst kijken hoe het festival zou vallen bij het publiek. Door de vele positieve reacties van vorig jaar hebben we besloten tot een tweede editie. De verschillende podia en bands die dit jaar mee doen leveren samen een nog gevulder programma op ten opzichte van vorig jaar, met veel afwisseling. Woensdag staat bijvoorbeeld in het teken van de bands, en op donderdag voert dance de boventoon. Daarnaast maken we dit jaar gebruik van een buitenpodium op de Grote Markt, een zeer gewilde locatie.”

Wat voor een toevoeging heeft het Groningsch Peil aan de muziekscène van Groningen?
“Door evenementen als Groningsch Peil kan het talent uit de regio zich ontplooien, en ziet het publiek wat Groningen op muzikaal gebied allemaal te bieden heeft. De Groningse muziekscène is op zich klein, maar daardoor kent iedereen elkaar wel en ontstaat er een gezellige sfeer. Door meer bands te laten optreden en ze een kans te geven toe treden tot de Groningse muziekwereld, wordt Groningen ook als muziekstad ter bevordering van talent op de kaart gezet.”

Hoe wordt er vanuit andere steden/provincies gereageerd op dit initiatief?
“Erg positief. Omdat we voor Groningsch Peil ook aanmeldingen uit andere provincies hebben ontvangen, hebben we besloten het festival uit te breiden tot Friesland en Drenthe. In november worden Drentsch Peil en Friesch Peil ingevoerd in Emmen, Assen en Leeuwarden. Het plan is om het uiteindelijk tot een landelijk initiatief te maken. Momenteel voeren we gesprekken met 'ambassadeurs' van andere provincies in Nederland.    

Op dit moment hebben we veel te kampen met cultuurbezuinigingen. Hoe hebben jullie het toch voor elkaar gekregen dit meerdaagse festival te organiseren?
“Om dit festival van de grond te krijgen hadden we inderdaad maar weinig middelen. Daarom hebben we met zijn allen keihard moeten werken om het toch te organiseren. Vanuit de verschillende locaties is er gelukkig veel animo voor dit festival. Samen geven wij dit unieke concept een kans.”

Wat zijn niet te missen acts?
A Liquid Landscape, Dope D.O.D, Cosmic Spring en Mr Wallace: zij zullen gaan optreden op het podium op de Grote Markt. Ook Eisenhower, Touring Hoodoos, Harm's Fork en van Rossum Electrowerken zijn acts die je zeker niet moet missen. Verder worden er nog gedurende het hele festival afterparty’s in Subsonic gehouden waar tot in de late uurtjes lokale helden zullen optreden. Daarnaast zal er zaterdag vanaf 0:00 uur een speciaal programma plaatsvinden in Images.”

Groningsch Peil, 26 t/m 29 oktober met o.a. MakeBelieve, Mr. Wallace, Dope D.O.D en Harde Baas
Locaties: Grote Markt, Warhol, Pakhuis, Subsonic, Shadrak, Pand 48 etc.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen