Bij Golden Earring blijken stoelen een overbodige luxe Bij Golden Earring blijken stoelen een overbodige luxe

Groningers kunnen niet stil blijven zitten tijdens akoestisch optreden in de Oosterpoort

, Tekst: Marion Bruinenberg

Bij Golden Earring blijken stoelen een overbodige luxe

Groningers kunnen niet stil blijven zitten tijdens akoestisch optreden in de Oosterpoort

Tekst: Marion Bruinenberg ,

We kunnen de laatste tijd niet om Golden Earring heen. Onze nationale rocktrots viert dit jaar zijn vijftigjarige jubileum. Ter ere daarvan is er een postzegel ontworpen, waarmee je met een speciale app Radar Love kunt beluisteren. Allemaal leuk en aardig, maar wij zijn vooral benieuwd naar de nieuwe tour.
Vanaf september tot en met februari treedt de band op in verschillende theaters. In Groningen gaf Golden Earring een akoestisch optreden in een totaal uitverkochte
Oosterpoort.

Groningers kunnen niet stil blijven zitten tijdens akoestisch optreden in de Oosterpoort

We kunnen de laatste tijd niet om Golden Earring heen. Onze nationale rocktrots viert dit jaar zijn vijftigjarige jubileum. Ter ere daarvan is er een postzegel ontworpen waarmee je met een speciale app Radar Love kunt beluisteren. Allemaal leuk en aardig, maar wij zijn vooral benieuwd naar de nieuwe tour. Vanaf september tot en met februari treedt de band op in verschillende theaters. In Groningen gaf Golden Earring een akoestisch optreden in een totaal uitverkochte Oosterpoort.

De sfeer zit er vanaf het begin al goed in. Het over het algemeen wat oudere publiek, wat gezien de leeftijd van de bandleden niet verrassend is, is er vroeg bij en wacht met een biertje in de hand op wat komen gaat. Hier en daar wordt er gemompeld over de vele stoelen die op de plek van de gebruikelijke staanplaatsen zijn neergezet, maar uiteindelijk gaat iedereen braaf zitten.

De tegenstelling Randstad – het Noorden wordt tijdens de eerste paar nummers al aangehaald. Barry Hay klaagt over de lange reis met de intercity die zelfs in Beilen stopt: "Zijn er hier mensen uit Beilen? Oprotten!" De Groningers verkneukelen zich op hun beurt weer over het Haagse accent van de band en imiteren luidkeels het "vroegâh" van Barry.

De aandacht van het publiek wordt weer opgeëist als de band Another 45 Miles inzet. Het bekende, ontroerende refrein doet de hele zaal meezingen en swingen vanuit de stoel of daarvoor.

"Speciaal voor de Groningers" speelt de band twee nummers van het nieuwe album. Dit album is afgelopen zomer in Londen opgenomen en komt waarschijnlijk begin volgend jaar uit. Volgens Barry Hay heeft de band deze nummers alleen nog maar aan familie en vrienden laten horen. Er is dus sprake van een première. Erg vernieuwend zijn deze nummers niet, maar ze sluiten prima aan bij de rest van de act.

Vlak voor de pauze verlaten de mannen het podium voor een indrukwekkende drumsolo van Cesar Zuiderwijk. De drummer gaat helemaal los en als hij op een gegeven moment zijn drumstokjes verloren heeft, gaat hij vrolijk met zijn handen verder. Zijn drumsolo gaat over in Radar Love dat de band, na wel honderden keren gespeeld te hebben, nog steeds overtuigend neerzet.

Door het gebruik van de contrabas, tamboerijn en akoestische gitaren ontstaat er een intieme sfeer. Dit is anders dan de ruigheid die we van de Golden Earring gewend zijn. Toch neemt dit de drang om te dansen niet weg. Vanaf het moment dat Johnny Make Believe wordt ingezet, staat iedereen op. Het merendeel van het publiek loopt naar voren en is daarna ook niet meer terug in de stoelen te krijgen. Groningers zijn, net als Golden Earring, nooit te oud om lekker los te gaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen