Rhythm & Blues Night 2011: een vooruitblik Rhythm & Blues Night 2011: een vooruitblik

21ste editie op zaterdag 6 mei

, Tekst: Harold Zijp

Rhythm & Blues Night 2011: een vooruitblik

21ste editie op zaterdag 6 mei

Tekst: Harold Zijp ,

Groningen is een muziekstad; afgezien van een groot aantal interessante bandjes en dj’s in uiteenlopende stijlen zijn er een aantal festivals met landelijke of zelfs Europese uitstraling. Naast Noorderslag en TakeRoot is het Rhythm & Blues festival een festival met een goede reputatie dat de afgelopen jaren door verbreding in programmering aan prestige heeft gewonnen.

21ste editie op zaterdag 6 mei

Groningen is een muziekstad; afgezien van een groot aantal interessante bandjes en dj’s in uiteenlopende stijlen zijn er een aantal festivals met landelijke of zelfs Europese uitstraling. Naast Noorderslag en TakeRoot is de Rhythm & Blues Night een festival met een goede reputatie dat de afgelopen jaren door verbreding in programmering aan prestige heeft gewonnen.

De grote namen die dit jaar zijn geprogrammeerd zijn Johnny Winter en Los Lonely Boys. Johnny Winter is een oudgediende in het vak die al eind jaren ’60 doorbrak met zijn virtuoze gitaarspel. Zijn oorspronkelijke liefde; de blues, verruilde hij aanvankelijk voor het ruigere rockwerk om er -ouder en na een drugs– en drankverleden- weer bij terug te komen. Los Lonely Boys uit San Angelo, Texas speelden hier niet zo lang geleden al eens in een uitverkochte Oosterpoort en maken een aanstekelijke mix van rock and roll, coutry, soul, blues en tex-mex. Het zijn trouwens echt broers.

De leukste verrassingen zijn vaak in de kleine zaaltjes te vinden en ook dit jaar staan er een aantal in het oog springende bands op het programma; zo is daar The Band of Heathens uit Austin, Texas. Zij bestaan nog niet eens zo lang en hebben maar twee studioplaten op hun naam staan (de derde volgt dit jaar), maar die sloegen wel in bij americana liefhebbers in Europa en Amerika. Meerdere goede songschrijvers in een band die vaak wordt vergeleken met the Band.

Jason Isbell was al vaker in Groningen op bezoek als een van de zanger/gitarist/songschrijvers van the Drive-By Truckers. Sinds 2007 is hij solo bezig met zijn eigen band the 400 Unit en heeft hij zich goed laten horen op twee albums. De derde is net verschenenen en heet Here We Rest. Een mooie mix van southern rock en alt.country.

Kurt Wagner en Cortney Tidwell vormen onder de naam KORT een duo dat wel eens zou kunnen verrassen; Wagner kennen we als voorman van de alt.country band Lambchop en Cortney is een begenadigd zangeres. Samen zoeken ze de grenzen van countrymuziek op en van een duo dat Kurt en Cortney heet verwacht ik vuurwerk.
Een andere relatief jonge band die verwachtingen oproept is These United States. Folk en country vormen voor hen de hoofdbestanddelen van hun eigen mix die ook refereert aan alternatieve rockbands en af en toe wat dromerig en melancholiek klinkt, maar ook pit heeft.

De volledige lijst:

24 Pesos
The Band of Heathens
Barrelhouse
Cahalen Morrison & Eli West
Johnny Winter
Chris Smither
Corinne West & Kelly Joe Phelps
Jason Isbell & The 400 Unit
King MO
Kurt Wagner & Cortney Tidwell
Peter Case
Peter Mulvey
Ralph de Jongh and Crazy Hearts
Stefan Schill
Stone River Boys
These United States
Willy Vlautin

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen