Fortunate Holders volgen hun eigen weg Fortunate Holders volgen hun eigen weg

‘We gaan ons niet aanpassen om een hit te scoren’

, door: Karin Spanjersberg.

Fortunate Holders volgen hun eigen weg

‘We gaan ons niet aanpassen om een hit te scoren’

door: Karin Spanjersberg. ,

Fortunate Holders is een band uit Groningen, maar met wortels in Twente. Hun EP Automatic Processing is net uit, met daarop vijf melodieuze songs waaronder de single 'Outside World'.

‘We gaan ons niet aanpassen om een hit te scoren’

Fortunate Holders speelden tot nu toe steeds in het noorden van het land, onder andere in Groningen en Leeuwarden tijdens Fifteen Minutes, een noordelijk initiatief voor talent. Op Koninginnedag waren ze met een set van een uur de afsluiter op het podium bij het Theaterhotel in Almelo.

Jullie eerste optreden in Overijssel!
Tim: En de eerste keer op een groot podium, ook heel fijn.
Daan: Meestal hebben we niet zoveel ruimte, dan staan we als een stel mariachi’s naast elkaar.
Tim: Gelukkig kunnen we heel goed synchroon bewegen.

Wat hebben jullie met Almelo?
Daan: In Almelo is de band in feite ontstaan. Mijn ouders wonen in Almelo, net als die van Ruud, onze gitarist. We zijn daar in de weekenden begonnen met jammen, eind 2009 was dat. In april 2010 kwam Wouter erbij, de bassist, en een maand later Tim. Tim komt ook uit de buurt van Almelo.

En jullie hebben inmiddels ook een drummer gevonden.
Tim: We hebben een hele tijd zonder drummer gespeeld. We konden niemand vinden met wie het goed genoeg klikte. Ik zit op de Popacademie in Leeuwarden, daar speelden we op een avond en Bram deed toen het geluid. Hij zit ook op de Popacademie en hij wilde wel drummen. Op onze EP is hij niet te horen, want die was toen net af. Het is trouwens handig dat Bram behalve drummer ook producer is.

Maar Bram is niet de enige met meerdere rollen binnen de band. Jullie zingen allemaal en er wordt ook regelmatig van instrument gewisseld.
Tim: Klopt. We spelen in ieder geval allemaal gitaar. Verder speel ik toetsen en Daan ook.. En we gebruiken verschillende aparte instrumenten. We vinden het leuk om te experimenteren met geluiden.
Daan: De accordeon heb ik ooit van een vriend gekregen en die hebben we erin gehouden.
Tim: Helaas was de cello er vanavond niet bij, die lag per ongeluk nog in Groningen.

Is het niet lastig om steeds van plek en instrument te switchen? Daan: Vooral voor degene die het geluid doet. Het zou fijn zijn om in de toekomst een eigen geluidsman te hebben. Iemand die precies weet hoe we alles op elkaar afgestemd willen hebben. We leggen voor onszelf de lat hoog en dan zijn dit mooie dingen om aan te werken. Vanavond hadden we wel even tijd nodig om erin te komen. De laatste weken hebben we vrijwel niet in de volledige bezetting kunnen spelen. Ruud is voor zijn werk net verhuisd naar Amsterdam.
Tim: En verschillende bandleden, waaronder ik, spelen in meerdere bands. Dat moeten we allemaal op elkaar afstemmen, maar daar vinden we wel een nieuwe routine in.

Laten we het eens over jullie invloeden hebben..
Tim: Goede muziek.
Daan: Muziek met artistieke waarde. Fleet Foxes, Calexico, The Shins, Damien Rice, om maar een paar namen te noemen. We spelen één cover: Mykonos van Fleet Foxes, puur omdat we het zo’n geweldig nummer vinden. Alle andere songs die we spelen hebben we zelf geschreven.

Op internet schrijven jullie: ‘Fortunate Holders create harmonic pop with an electronic folk twist that could pleasantly surprise the experienced listener’. Welke gedachte zit er achter jullie muziek?
Tim: We willen muziek maken die we leuk vinden om te spelen. Het is natuurlijk fantastisch als dat opgepikt wordt, zoals dat bij Fleet Foxes gebeurt. En gebeurt het niet, dan hebben we in ieder geval een hoop lol. Stel je voor dat je een hit scoort met een nummer dat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Dan moet je zo’n nummer vervolgens wel nog veertig jaar spelen. Dat wil je toch niet?
Daan: Via internet krijgen we regelmatig berichtjes van mensen die geraakt worden door onze muziek. Tot nu toe zijn dat er bij elk optreden wel een aantal geweest. Heel mooi is dat.
Tim: Het soort muziek dat wij spelen moet je liggen. Maar het is toch geweldig om iets te doen wat je zelf leuk vindt en anderen ook leuk vinden?
Daan: Je moet het niet interpreteren alsof we als band geen ambitie hebben.
Tim: Maar we gaan ons niet aanpassen om een hit te scoren.

Hoe komen jullie songs tot stand?
Daan: In het begin schreef ik bijna alle nummers, nu schrijven Tim en ik ongeveer evenveel. Inspiratie doe ik overal op. Ik ben bijna klaar met mijn master psychologie, maar ik ben sowieso iemand die het leuk vindt om naar mezelf en mijn omgeving te kijken.
Tim: We hebben allemaal onze eigen muzikale interesse en die hoor je terug in onze muziek.
Daan: De melodie komt vaak voort uit een jamsessie. Iemand begint en iedereen voegt er wat aan toe. Geen enkele van onze songs is het werk van maar één persoon. Verder is er bij ons naast muzikale chemie ook persoonlijke chemie en ook dat levert mooie dingen op.
Tim: Soms leidt iets heel simpels tot een liedje. 'Gronexico' bijvoorbeeld ontstond toen Wouter de bril van Ruud opzette en ineens alles veel beter zag.

(Ondertussen schuiven Wouter en Ruud aan. Bram is alweer onderweg naar Groningen.)

Ruud: Vaak gaat een liedje uiteindelijk een heel andere kant op.
Wouter: Commentaar op elkaar hebben we nooit. We geven hooguit positieve feedback.
Ruud: Wanneer een nummer af is? Als we het hebben opgenomen. Maar vaak spelen we het dan live toch weer anders.

Het ontwerp van jullie EP Automatic Processing is ook ‘anders’. Kun je dat vinyl eigenlijk in je cd-speler stoppen?
Tim: Ja hoor, geen probleem!

Benieuwd geworden naar de EP? Bestel ‘m via info@fortunateholders.com. Of kom naar een optreden! Data vind je op www.fortunateholders.com.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen