Dylan70 Festival belooft een buitengewoon boeiende avond te worden, of complete chaos Dylan70 Festival belooft een buitengewoon boeiende avond te worden, of complete chaos

Bob Dylan wordt 70 jaar en dat wordt gevierd in stijl

, Tekst: Sam Woud

Dylan70 Festival belooft een buitengewoon boeiende avond te worden, of complete chaos

Bob Dylan wordt 70 jaar en dat wordt gevierd in stijl

Tekst: Sam Woud ,

Het zijn weer rijke muziekmaanden waarin we verkeren. Zeker nu in het voorjaar ook de festivals weer lijken te ontwaken. In Groningen kijken we daarbij reikhalzend uit naar onder andere het Gideon Music Festival, de Nacht van Kunst & Wetenschap en natuurlijk Noorderzon. Daartussen nestelt zich dit kalenderjaar een eenmalig festival, namelijk het Dylan70 Festival

Bob Dylan wordt 70 jaar en dat wordt gevierd in stijl

Het zijn weer rijke muziekmaanden waarin we verkeren. Zeker nu in het voorjaar ook de festivals weer lijken te ontwaken. In Groningen kijken we daarbij reikhalzend uit naar onder andere het Gideon Music Festival, de Nacht van Kunst & Wetenschap en natuurlijk Noorderzon. Daartussen nestelt zich dit kalenderjaar een eenmalig festival, namelijk het Dylan70 Festival.

Dinsdag 24 mei aanstaande wordt Bob Dylan 70 jaar. Om dat te vieren worden er over de hele wereld allerlei activiteiten ontplooid, zoals live optredens van Dylan-liefhebbers, lezingen van Dylan-kenners, Dylan-festivalletjes, et cetera. Ook in Groningen krijgt een dergelijk initiatief gestalte in de vorm van het Dylan70 Festival in Forum Images en het belooft een mix te worden van film, live muziek, ‘preken’ en videokunst.

Een groep jonge Groningse vrienden en Dylan-fans hebben het initiatief genomen om samen met het GroningerForum een avondvullend Dylan-programma te organiseren. Als aftrap van de avond wordt de film I’m not there vertoond. Deze film geeft een beeld van het leven van Bob Dylan. Niet als biografie maar door hem in zes verschillende identiteiten neer te zetten. Bob Dylan als dichter, profeet, misdadiger, bedrieger, acteur en muzikant. Iedere identiteit wordt door een andere acteur gespeeld. Wie de film al kent, niet wenst te zien of tijdtechnisch niet redt, kan echter ook na de film instappen.

Zowel landelijke als lokale artiesten maken hun opwachting tijdens dit festival om een ode aan Bob Dylan te brengen. Zo zal Groningens bekendste straatmuzikant Moti iedereen muzikaal verwelkomen. Daarnaast worden Half Way Station (opzwepende folk), Wia Buze (Groningse Diva), Ralph De Jongh (dampende blues) en Grumpy Old Men (rootsspecialisten uit de Stad) verwacht. “Artiesten met verschillende stijlen, om zoveel mogelijk verschillende gezichten van Bob Dylan te laten zien. Of eigenlijk: horen”, aldus de Dylan70 Festivalorganisatie.

Lucky Fonz III bezingt Groningen op zijn Nederlandstalige plaat als zijn op-één-na-favoriete stad. Hij heeft een tijdlang in Groningen gewoond en komt voor het Dylan70 Festival terug naar de Stad. Hem viel een paar jaar geleden de eer te beurt om als eerste Nederlandse artiest, de door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes in het Nederlands vertaalde nummers van Bob Dylan ten gehore te mogen brengen. Laat nu uitgerekend Erik Bindervoet één van de sprekers van de avond zijn.

“Een beetje preken kan geen kwaad”, stelt de organisatie van het Dylan70 Festival en daarom hebben ze twee ‘Dylan-kenners’ uitgenodigd. Dichter, schilder en vertaler Erik Bindervoet vertaalde samen met Robbert-Jan Henkes maar liefst 190 liedjes van Dylan uit de periode van 1962 tot 1973 en is een groot Dylan-fan. Daarnaast is voormalig plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad Sjoerd de Jong uitgenodigd, die onder andere een biografie over Bob Dylan schreef. Deze twee Dylanologen zullen tussen de bedrijven door het één en ander vertellen over het leven en werk van Bob Dylan.

Tijdens de gehele avond zal het jonge Groningse Videocollectief WERC zijn kunsten vertonen. Op een aantal levensgrote schermen aan de muur zullen zij met videomateriaal reageren op de muziek, sprekers en het publiek.

Door de mix aan kunstvormen als film, muziek, dynamische videobeelden en het gesproken woord, belooft het óf een buitengewoon boeiende en strakke avond te worden, óf complete chaos. In beide gevallen wordt het een ode aan de Grote Meester, die zelf ooit zei: “Chaos is a friend of mine”.

Het Dylan70 Festival is op dinsdag 24 mei, vanaf 19:00 uur in Forum Images. Kaarten voor het programma, inclusief de film I’m not there, kosten €10,- (aanvang 19.00 uur). Kaarten voor het programma excl. film kosten €7,50 (aanvang circa 21.00 uur). Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Forum Images.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen