Singer-songwriter Sascha: Nashville country sound van eigen bodem Singer-songwriter Sascha: Nashville country sound van eigen bodem

Van het kleine Friese Harich naar het grote Nashville Tennessee

, Tekst: Sam Woud Foto's: Henk Veenstra

Singer-songwriter Sascha: Nashville country sound van eigen bodem

Van het kleine Friese Harich naar het grote Nashville Tennessee

Tekst: Sam Woud Foto's: Henk Veenstra ,

Onlangs stond ze in de finale van de POPgroningen Talent Award. Ze won de POPgroningen prijs niet maar werd wel door 3VOOR12/GRONINGEN bestempeld als verreweg de beste muzikant van de avond. Wellicht niet helemaal waar ze op gehoopt had maar toch een mooi compliment en een bevestiging dat ze op de goede weg is. Dit is Sascha, een singer-songwriter in de Nashville country traditie en ze woont en studeert in Groningen.

Van het kleine Friese Harich naar het grote Nashville Tennessee

Onlangs stond ze in de finale van de POPgroningen Talent Award. Ze won de POPgroningen prijs niet maar werd wel door 3VOOR12/GRONINGEN bestempeld als verreweg de beste muzikant van de avond. Wellicht niet helemaal waar ze op gehoopt had maar toch een mooi compliment en een bevestiging dat ze op de goede weg is. Dit is Sascha, een singer-songwriter in de Nashville country traditie en ze woont en studeert in Groningen.

Ineens stond daar een meisje met een gitaar op het podium, alleen, en schopte het tot de finale van de POPgroningen Talent Award. Ze raakte de mensen met haar ‘kleine’ liedjes en haar fluwelen stem. Het publiek stond even bewegingsloos als ademloos te luisteren naar haar prachtige liedjes. Ook ietwat verbaasd. Waar komt deze dame ineens vandaan? Hoe kan het dat we tot nu toe niks van haar gehoord hebben maar dat ze hier wel zomaar in de finale staat? Waar haalt ze haar inspiratie vandaan? Dit en meer vroegen we ons bij 3VOOR12/GRONINGEN ook af, dus nodigden we Sascha uit voor een interview.

Zeer bescheiden en ietwat verlegen zit Sascha tegenover me aan tafel haar koffie te drinken en mijn vragen te beantwoorden. Niet dat ze bang is, maar misschien een tikkeltje onzeker. Ze weegt haar antwoorden alvorens ze spreekt. Bescheiden praat ze over zichzelf, wat ze gedaan heeft en wat haar ambities zijn. Uitgebreider worden de verhalen als ze het heeft over wat er beter kan. Nee, uitgelaten positief, laat staan arrogant, zul je haar niet over zichzelf horen praten. Ze is buitengewoon zelfkritisch of zoals ze zelf zegt: “Het kan altijd beter.”

Mijn grote zus
Het begon voor Sascha allemaal in Harich, een klein dorpje in Friesland. Daar ontstond haar interesse in het maken van muziek. Niet zozeer door familie of vrienden maar door YouTube. Sascha vertelt: “Ik kom niet echt uit een muzikale familie maar mijn ouders hebben mij wel altijd aangemoedigd en de kans gegeven om te ontdekken en te doen waar ik goed in ben. Daar ben ik ze dankbaar voor. Ik ben via YouTube met muziek in aanraking gekomen. Daar kun je eigenlijk alle stijlen en alle artiesten die je wilt bekijken wel vinden en veel inspiratie opdoen.” En dat deed Sascha dan ook. Ze liet zich met name inspireren door het country-duo The Wreckers, bestaande uit singer-songwriters Michelle Branch en Jessica Harp. Sascha: “Toen hoorde ik voor het eerst countrymuziek en dat vond ik ontzettend mooi klinken. Ik was toen veertien en speelde wel al gitaar. Ik heb dan heel snel dat ik het zelf ook wil gaan doen, als ik iets zie of hoor wat ik mooi vind.”

Vanaf haar tiende kreeg ze al gitaarles, dus dat zat wel goed. In haar eentje kon ze The Wreckers echter niet nadoen, dus vroeg ze haar zus om mee te zingen. Haar zus zong en Sascha speelde gitaar en deed de tweede stem. Het imiteren van een duo was niet de enige reden waarom ze haar zus om hulp vroeg: “We gingen toen de liedjes van The Wreckers oefenen. Een jaar later, toen ik vijftien was, hadden we ons eerste optreden in Balk. Alles samen met mijn zus want ik durfde niet alleen.” Ze speelden voornamelijk covers en kregen veel positieve reacties. Het bleek echter toch meer de passie van Sascha te zijn dan van haar zus. Die stopte ermee en Sascha kwam er alleen voor te staan.

Alleen verder
Sascha: “Toen heb ik eerst een tijdje niks gedaan. Ik geloofde niet zo in mezelf. Ik dacht: met z’n tweeën zijn we sterker. Toen ben ik vooral gaan schrijven en niet al te veel gaan optreden.” Vervolgens kwam haar middelbare schoolexamen in zicht. Niet wetende wat ze na haar VWO-examen wilde gaan doen, besloot ze om een jaar levenservaring op te doen als au pair in Amerika. Sascha: “Ik had altijd al een fascinatie voor Amerika en dan vooral voor Nashville. Ik had in die tijd ook al een aantal andere country-artiesten gevonden, zoals Miranda Lambert en Taylor Swift.” In welke stad in Amerika ze als au pair geplaatst zou worden, had ze niet zelf in de hand.

Sascha wordt eerst in een gezin in het zonnige Florida geplaatst. Het klikt echter niet goed met het gezin en al vrij snel wordt ze ‘relocated’ naar… Nashville, Tennessee. Onwaarschijnlijk. Ze had op allerlei plekken terecht kunnen komen maar toevalligerwijs werd het Nashville. Volgens Sascha was het minder toevallig: “Het heeft gewoon zo moeten zijn.” Nashville is het kloppende hart van de country muziek in Amerika en het Mekka voor singer-songwriters in die stijl.

Nashville Tennessee
Het werken als au pair viel Sascha best zwaar. Ze vertelt: “Het plan was best naïef. Ik doe niet zomaar iets, dat niet, maar je weet nooit waar je aan begint als je net achttien bent. Het werk als au pair is zwaar en moeder zijn is best moeilijk maar het is erg goed voor me geweest. Ik ben echt gegroeid als persoon, denk ik.”

Muzikaal gezien ging Sascha niet met sterke verwachtingen naar Nashville. Ze zat nog steeds in een onzekere fase waarin ze veel schreef maar weinig optrad. Ze wilde in Nashville vooral veel zien. Sascha: “Er waren daar heel veel normale mensen die net zoals ik met muziek bezig waren. Niet rijk of beroemd maar gewoon. Toen ik één keer naar zo’n ‘open mic’ was gegaan, dacht ik: hé, hier pas ik eigenlijk ook wel tussen.”

Van het ene optreden kwam het andere en Sascha trad steeds vaker op. Daarnaast nam ze ook een aantal lessen in het schrijven van muziek. Het geheel gaf haar zelfvertrouwen. Sascha vertelt: “Het belangrijkste wat ik daar geleerd heb, is dat niks onmogelijk is. Je kunt alles bereiken wat je wil. Ik had zelf nooit gedacht dat ik daar op zou treden en dat ik dat zou durven. Op een gegeven moment trad ik daar op en werd ik weer voor iets anders gevraagd. Als ik daar alle tijd had gehad om op te treden, dan had het best goed kunnen lopen. Dat zag ik toen in en ik dacht: whoah, dit kan ik dus gewoon.”

Back home
Sascha had echter niet alle tijd om in Nashville op te treden. In augustus 2010 zat haar periode als au pair erop en kwam ze terug naar Nederland. Dat was wel even omschakelen. Bovendien moest ze nog een studie kiezen. Sascha vertelt: “Je gaat van één wereld naar een hele andere wereld en dan sta je ineens hier weer. Best wel vreemd is dat. Toen besloot ik American Studies te studeren, dan kan ik nog wat van die wereld hierheen halen en hoef ik nog niet volledig afscheid te nemen.”

Eenmaal thuisgekomen bleek Sascha niet alleen als mens gegroeid maar ook als artiest. Haar geluid als singer-songwriter in de countrystijl was gerijpt. Sascha: “Daar in Nashville heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Voor Nashville deed ik iets na en nu is het van mezelf; het is echter geworden, ik voel het meer, nu.” En dat is duidelijk terug te horen in haar muziek.

Inspiratie
Gebeurtenissen uit haar leven en andere artiesten zijn de inspiratiebronnen voor Sascha. Zo is Taylor Swift een groot voorbeeld voor haar. Niet zozeer in de muziekstijl maar meer als persoon en de manier waarop ze muziek maakt. Sascha legt uit: “Ik vind het heel erg vet dat zij haar eigen leven verwoordt in haar liedjes. Haar muziek is een soort dagboek voor haar. Haar muziek zelf lijkt helemaal niet op wat ik doe. Het mooiste vind ik haar nog altijd alleen met gitaar, maar dat doet ze niet zo veel meer.” Ook Sascha ziet haar muziek als haar dagboek.

De tekst komt altijd eerst bij Sascha en dan pas de muziek. Dat gaat haar over het algemeen erg vlot af. Sascha: “Je schrijft over een gevoel. Je schrijft eerst de emotie op en dan heb je ook meteen de sfeer. Bij zo’n emotie hoort zo’n sfeer en zo’n melodie en dat komt er dan ook wel uit. Het schrijven gaat dan snel en het liedje is binnen een uur af. Als het niet binnen een uur lukt, kan ik beter stoppen.”

Sascha probeert over uiteenlopende emoties te schrijven maar merkt dat ze toch een bepaalde voorkeur heeft. Sascha: “Je hebt toch wel snel de neiging om het meest over negatieve dingen te schrijven. Dat zijn juist de dingen die je van je af wilt schrijven. Blije dingen blijven in je hoofd zitten en die hoeven er niet uit. Als ik die opschrijf ben ik bang dat ik ze misschien kwijt raak.”

Toekomstplannen
Vastomlijnde toekomstplannen heeft Sascha niet. Haar studie is van ondergeschikt belang aan haar muziek. Haar wens is om veel mensen blij te maken met haar muziek en dat ze daar in de toekomst van kan leven. Hoe ze dat gaat realiseren, weet ze nog niet. De komende tijd wil ze graag veel spelen en mensen haar muziek laten horen.

Op dit moment is Sascha betrokken bij een theatervoorstelling, genaamd “Horen zonder oren, zien zonder ogen - De Dewa Ruci”. Het stuk bevat onder andere zang, dans, muziek en voordrachtskunst en wordt verteld door een verhalenverteller en een zangeres. Er wordt er een combinatie gemaakt van traditionele Javaanse Gamelan en Amerikaanse countrymuziek. Sascha is in dit stuk de zangeres. En daarna? Sascha: Wat er daarna gaat komen, weet ik niet. Ik leef bij de dag, geniet van wat ik nu doe en kijk wel wat er op mijn pad komt.” Eén ding weet ze wel zeker. Ze wil altijd muziek blijven maken.

Een klein meisje opgegroeid in een Fries dorpje, gerijpt als singer-songwriter en mens in Nashville Tennessee, vertoont nu haar kunsten als artiest in Groningen. Een bescheiden maar zeer getalenteerd singer-songwriter. Een Nashville country girl van eigen bodem. Laten we hopen dat we in de toekomst nog veel van Sascha gaan horen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de MySpace-pagina van Sascha voor een voorproefje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen