Ook op de derde dag van Gideon blijven de energie en de sfeer er goed in zitten Ook op de derde dag van Gideon blijven de energie en de sfeer er goed in zitten

Verslag van de derde dag van het Gideon Music Festival 2011

, Nargiza Mamadazimova (tekst) Henk Veenstra, Harold Zijp en André Eggens (tekst & foto's)

Ook op de derde dag van Gideon blijven de energie en de sfeer er goed in zitten

Verslag van de derde dag van het Gideon Music Festival 2011

Nargiza Mamadazimova (tekst) Henk Veenstra, Harold Zijp en André Eggens (tekst & foto's) ,

Het is inmiddels 1e Pinksterdag en de vijfde editie van Gideon Music Festival is alweer toe aan zijn derde dag. Morgen, op 2e Pinksterdag, zal de laatste festivaldag plaatsvinden. Maar zo ver zijn we nog niet

Verslag van de derde dag van het Gideon Music Festival 2011

Het is inmiddels 1e Pinksterdag en de vijfde editie van Gideon Music Festival is alweer toe aan zijn derde dag. Morgen, op 2e Pinksterdag, zal de laatste festivaldag plaatsvinden. Maar zo ver zijn we nog niet. Het is mooi weer en er zijn veel artiesten, waaronder veel bekende local heroes. Toch is het in het begin van de dag redelijk rustig, de opkomst valt tegen. Tegen de avond kruipen de bezoekers wat meer uit hun schulp (al dan niet geholpen door enthousiaste bands) en het wordt best gezellig. De typische Gideon-sfeer en zondagsgevoel zitten er goed in.

De Svetkoff Lamps mogen vandaag als eerste op de Trash Stage spelen. Door technische probleempjes een half uur later dan gepland. De rock van Svetkoff Lamps, met duidelijke te horen shoegazer en Sonic Youth-invloeden, levert uiteindelijk een goed optreden op. Svetkoff Lamps klinkt in ieder geval niet slechter dan de originele, Amerikaanse shoegazer bands.

Voor de liefhebbers van ouderwetse hardrock is er Scrap Metal Taxi, die ook op de Trash Stage speelt. Het is zijn allereerste (!) bandoptreden, maar het verloopt goed. De gitaren zijn hard, de drums zijn strak en de zang volstaat ook, de liefhebbers zijn tevreden.

Scophile trekt veel bekijks dankzij zijn wat aggresieve en energieke rock optreden. De energie spat er vanaf, waardoor het overtuigend overkomt. De zanger is heel expressief en de rest van de band is heel enthousiast, wat je ook aan de gitaarsolo's kan horen. Daardoor weet het publiek het optreden van Scopile te waarderen.

Een van de beste optredens van vandaag is die van Traumahelikopter. Deze drie jongens (twee gitaristen en drummer) maken de fijnste garagerock en punk van Groningse bodem. De energie spat van het podium af. De nummers zijn simpel maar hard, aanstekelijk en voorzien van een gezonde dosis 'punk attitude' zonder enige tintje ongeloofwaardigheid. Jammer dat de Trash Stage niet al te groot is, anders was het optreden nog meer rock'n' roll geweest.

Vroeg op de middag op het hoofdpodium speelt Inamix voor een klein plukje publiek. Aanstekelijke reggae/ska met een zanger en zangeres. Wel erg doorsnee muziek met weinig eigen smoel. Zou het heel goed doen 's avonds in een feesttent op een dorpsfeest. Er heerst ook een goede sfeer vandaag in de sfeervolle knusse reggaetent, met o.a. Jahva Sound uit Den Haag: 3 dj's die continu 45 toeren singles mixen tot een doorlopende soundtrack, opgezweept door een frontman met microfoon.

The Spotrockers zijn een feelgoodband die opzwepende nederlandstalige muziek maken met een veelheid van stijlen door elkaar: rap/rock/reggae komt allemaal terug in de erg energieke set van deze band uit Groningen/Friesland. Ook deze band is zeer geschikt voor uw dorpsfeest! Illybilly Hitec uit Berlijn verrast met een een mix van reggae/dub en techno invloeden. Ook geschikt voor uw dorpsfeest, maar minder publiekspleasers en wat donkerder sound. Uitstekende rapper ook.

Bandjes met alleen maar vrouwen zijn eigenlijk bij voorbaat leuk. Rococo is daarop geen uitzondering en komt ook nog eens uit Groningen.  Ok, het kan allemaal best nog wat strakker en hechter en ook qua zang zit er nog rek in maar de intentie is goed; hoekige indiepop met een eigen smoel. Die zien we over een tijdje nog wel met een verrassend plaatje komen.

Op het Trashpodium staat alweer volgende act klaar: El Camaro. Een handvol jongemannen geheel gehuld in kartonnen OP=OP dozen lopen voor het podium rond en doen het publiek nieuwsgierig toestromen. Lacherig staat iedereen te kijken wat er gaat komen. Het laat zich raden: De bijbehorende metalband gaat los en in het eerste seconden ontstaat een mannen-in-dozen-pogo waarbij de dozen in enkele seconden sneuvelen. Vervolgens ontstaat een stofwolkorgie van allemaal mensen die wild met gescheurd karton om zich heen gooien, even later aangevuld met diverse matrassen. Weinig nieuws onder de (ondergaande) zon qua muziek derhalve, maar vermakelijk is het wel.

Je verwacht het misschien niet van een garagepunker, maar Paul Carriere van The Beavers blijkt over onvermoede kwaliteiten te beschikken. Samen met partner in crime Jort Nijhof vormt hij Van Rossum Electrowerken, een technoproject dat tot enige opwinding leidt rond het dance podium. Lekkere powertechno gelardeerd met vleugje eighties synths en een goede lichtshow.

Aan The Sexton Creeps de eer om deze dag af te sluiten op het Trashpodium. En uiteraard doen ze dat vol overgave. Er staat aardig wat publiek en dat maakt een memorabel optreden mee. De band is op dreef en zet een strakke set noiserock neer. Een perfecte afsluiter.

Bekijk ook ons fotoverslag van deze dag: Gideon Music Festival op de zondag in beeld

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen