Eurosonic: tips van de redactie deel 1

De tips van Wymer Praamstra

Wymer Praamstra (tekst) ,

Groningen wordt de komende week weer overspoeld met muziek. Of je het nu wil of niet, deze week kun je niet om de bands, dj’s en andersoortige artiesten heen. Maar wat te doen met je tijd? Een paar goede tips van de redactie voor de twijfelaars.

De tips van Wymer Praamstra

Groningen wordt de komende week weer overspoeld met muziek. Of je het nu wil of niet, deze week kun je niet om de bands, dj’s en andersoortige artiesten heen. Maar wat te doen met je tijd? Een paar goede tips van de redactie voor de twijfelaars.

Woensdag
De woensdag biedt een niet heel uitgebreid programma, wat het natuurlijk een stuk makkelijker maakt om te kiezen. In Shadrak, Vera, Grand Theatre en op twee podia in de Spieghel spelen veel bands die later op Eurosonic ook nog eens te zien zijn. Wat te denken van Nikoo, de Nederlandse noiserock sensatie die vorig jaar uit het niets met een gratis ep kwam en net een debuutplaat uit heeft. De Brabanders openen Eurosonic in Shadak om kwart voor 9.

Het internationale (Engelse, Amerikaanse en Spaanse leden) Crystal Fighters is een gegarandeerd hoogtepunt om half elf in Vera. De electro die ze maken is gemaakt om op te dansen, maar heeft een historisch verantwoorde, Baskische folk inslag die het erg interessant en onalledaags maakt. Annasaid uit Denemerken liet bij eerdere optredens in Nederland horen goed naar Foals te hebben geluisterd, maar daar een nog net wat energiekere invulling aan te geven. De makers van een plaat van de week bij 3voor12 zijn om 11 uur in De Spieghel te zien.


Donderdag
De donderdag is een overvolle dag met tot wel zestien bands tegelijk op het programma. Wie geen zin heeft om van hot naar her te vliegen maar toch een avond goede, voornamelijke elektronische muziek wil, kan het best bij Simplon een tentje opzetten. Onder andere de hype van het moment James Blake en de post-dubsteppers SBSTRKT en Mount Kimbie zijn er deze avond te zien. Het vrij onbekende Finse K-X-P mag er rond half 1 aantreden om hun interessante mix van krautrock, rock en electro te spelen, een band om in de gaten te houden.

Voor de meer rock georiënteerde bezoekers zijn er natuurlijk ook genoeg vette bands. The Sore Losers openen de Excelsior-showcase in De Machinefabriek, waar ook onder andere Alamo Race Track en Moss zullen spelen. Een Vlaamse driedubbelslag kun je maken in Het Platformtheater waar onder andere Wallace Vanborn, The Van Jets en Broken Glass Heroes spelen. Beloftes The Vaccines, The Joy Formidable, Airship en inmiddels redelijk gevestigde naam Pulled Apart By Horses zijn andere zeer verleidelijke alternatieven.

Vrijdag
De vrijdag, de kater in acht nemend, lekker ontspannen dansend beginnen kan het best bij het Brandt Brauer Frick Ensemble in de Schouwburg. Bekijk eens een clip op YouTube en je weet genoeg. Electro met echte instrumenten door een stuk of tien stoïcijnse Duitsers. Iets later op de avond speelt ook El Guincho in de Schouwburg, hem de Spaanse Animal Collective noemen is ongeveer passend.

Het hippe Yuck uit Engeland staat om kwart over tien geprogrammeerd in De Spieghel. De band komt voort uit Cajun Dance Party, die het een paar jaar terug best leuk deden. De vorige band herken je er duidelijk in terug, maar dan net wat sneller en beter. Een belofte voor 2011. Helaas speelt tegelijkertijd Oy in het Grand Theatre. Deze Ghanees-Zwitserse vrouw maakt een tot voor kort ongeziene mix van soul, electro, jazz en rock. Ook erg interessant gaat het optreden van Youthless in Vera worden om kwart voor twaalf. Het duo uit Portugal weet met zijn tweeën een aan Death From Above 1979 en No Age refererend geluid neer te zetten.


In Simplon speelt eerder, om kwart voor negen, een van de leukste bandjes van het festival: Summer Camp. Dit duo, de vrij bekende singer-songwriter Jeremy Warmsley en zijn vrouw, uit London maakt vrolijke en ja, zomerse, liedjes die vrolijk en opgewekt én hip zijn. Wie met knallende electro het Eurosonic Festival af moet sluiten moet wat later op de avond in Simplon zijn, wanneer Bert On Beats en The Shoes opwarmen voor de ultieme finale van Mightyfools.

Natuurlijk is er naast deze kleine selectie nog een heel arsenaal aan bands te zien op Eurosonic/Altersonic/Rocketride to Grunn-city en talloze andere initiatieven. Harde tips? Gooi ze in een comment hieronder.