Eurosonic preview: Overijssels talent geeft voorproefje Eurosonic

A La Din, Are You A Lion en My Propane laten alvast aan Enschede zien wat er komend weekend te zien zal zijn op het Eurosonic festival

Tekst: Ylinde Kuiper / Foto's: Marieke Waalwijk ,

De drie Overijsselse bands zijn door KCO geselecteerd om in het kader van talentontwikkeling afgevaardigd te worden naar het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen aankomend weekend. Voor het zover is staan ze alle drie samen in Atak. Zo kunnen ze het publiek alvast enthousiast maken.

A La Din, Are You A Lion en My Propane laten alvast aan Enschede zien wat er komend weekend te zien zal zijn op het Eurosonic festival

A La Din, Are You A Lion en My Propane kunnen het Enschedese publiek vast laten horen wat ze te wachten staat op Eurosonic. Maar als meerdere keren wordt gevraagd “Wie gaat er naar Eurosonic volgende week?” Is de reactie hierop zeer matig. Veel meer dan vijf handjes in de lucht zullen het niet geweest zijn. Het lijkt er dus op dat het publiek komt voor de bands zelf (of misschien willen ze weten wat ze missen door niet te gaan). KCO zorgt er echter nog wel voor dat er nog twee mensen naar het uitverkochte Eurosonic zullen gaan, onder de aanwezigen wordt twee kaartjes verloot. Daarnaast krijgt iedere bezoeker gratis de CD: Overijssel Stroomt Over Volume 7.

A La Din is een gezellige Zwolse band. Vrolijk en energiek. Ze spelen funky muziek met plezier. Lekker om op te bewegen en de gitaarsolo’s van de ‘bedreadlockte’ gitarist klinken ook vooral erg fijn. Het ontzettend serieuze gezicht van de bassist is daarentegen weer een groot contrast met de rest van het optreden. De nummers hebben wat weg van het oudere werk van de Red Hot Chili Peppers (rond het Freaky Styley tijdperk), de funk-rock. Er is wel afwisseling in nummers, maar vooral de uptempo nummers slaan aan. Het publiek is nog niet warm genoeg om ook al echt de voetjes van de vloer te laten gaan.

Are You A Lion blinkt vooral uit met de prachtige heldere, maar toch wel ruwe stem van de zanger. Het is muziek om totaal in op te gaan. Het optreden voelt niet als allemaal losse songs, maar klinkt erg vloeiend en als een geheel. Het is een stuk serieuzer dan de vorige band, maar daardoor wel erg mooi. De band neemt het publiek mee op een soort licht mysterieus reisje. Een beetje jammer zijn de bewegingen van de gitarist, deze lijken ontzettend gemaakt en van te voren ingestudeerd waardoor de geloofwaardigheid verdwijnt. In plaats van dat hij opgaat in zijn eigen muziek, lijkt hij gefocust op hoe hij overkomt, zonde.

Helaas houden Atak en de NS weinig rekening met elkaar, waardoor mensen die met de trein terug moeten reizen het eind moeten missen. De laatste band, My Propane, kan voor velen maar een nummertje laten horen voor dat een deel van het publiek de zaal moet verlaten. Een recensie hierover blijft om deze reden achterwege . Erg jammer, want het excentrieke uiterlijk van de band maakt ontzettend nieuwsgierig. Het ene nummer wat nog wel te beluisteren viel, klonk ook erg goed. Gelukkig staat ook van deze band (net als van de andere twee) twee nummers op de CD Overijssel Stroomt Over Volume 7. Om thuis alsnog even te kunnen luisteren.