Terug naar de middelbare school met Yellowcard

Nieuw en oud wisselen elkaar af in een uitverkochte Vera

Richard Bos (tekst) en Harold Zijp (foto's) ,

Na 5 jaar is Yellowcard eindelijk terug in Nederland. vanavond staan ze in een uitverkochte Vera, samen met de heren van MakeBelieve, die een thuisshow spelen. Dit is de show waar veel fans jaren op hebben gewacht en de verwachtingen zijn hoog.

Nieuw en oud wisselen elkaar af in een uitverkochte Vera

Na 5 jaar is Yellowcard eindelijk terug in Nederland. vanavond staan ze in een uitverkochte Vera, samen met de heren van MakeBelieve, die een thuisshow spelen. Dit is de show waar veel fans jaren op hebben gewacht en de verwachtingen zijn hoog.

De leeftijd ligt wat hoger dan een gemiddelde poppunk show, en dat komt vooral door de hiatus van Yellowcard en de lange tijd tussen deze avond en hun laatste show in Nederland, waardoor de fans van toen vanavond ook in de zaal zijn.

De laatste maanden zijn de heren van MakeBelieve flink aan het touren geweest en hebben ze onder andere in de Melkweg en de Effenaar gespeeld. Ook hebben ze eerder op grote festivals gestaan zoals Lowlands en Sziget. Ze zijn hard aan het werk, zoveel is duidelijk. De band klinkt goed en geniet van de show, wat toch wel het belangrijkste is. Bekende nummers zoals From The Start en Another Night At The Disco komen voorbij en er wordt door enkelen meegezongen. Het publiek moet nog op gang komen, en de zaal is nog niet vol, maar dit komt door de enorme rij die al vroeg voor Vera stond. Home is de toepasselijke afsluiter.

Maar de band waarvoor iedereen vanavond in Vera is, is Yellowcard. Introducties zijn niet nodig, en er wordt gelijk begonnen met spelen.
De avond is gevuld met oude hits, zoals Light Up The Sky, Way Away en Lights And Sounds, afgewisseld met nummers van hun nieuwe album When You’re Through Thinking, Say Yes. De energie van de band is duidelijk te zien, en dit komt goed over op het publiek, dat al vanaf het begin meezingt en meespringt. Halverwege de set wordt er een pauze ingelast, waar alleen zanger Ryan Key op het podium staat met een akoestische gitaar. Het publiek voelt hem aankomen, en zingt vanaf de eerste woorden van Empty Apartment luidskeels mee. Violist Sean Mackin komt terug op het podium om Ryan te begeleiden. Daarna komt de band terug en gaat Yellowcard nog een dikke 20 minuten door. Bij het een na laatste nummer neemt Ryan de gelegenheid om de band voor te stellen. Dit wordt gedaan onder muzikale begeleiding van elke muzikant zelf, waaronder een stukje Pantera van de gitarist.

Yellowcard speelt strak en vol plezier. Meerdere keren wordt het publiek bedankt voor het enthousiasme. Na het laatste nummer speelt de drummer nog een tijdje alleen, voordat ook hij het podium verlaat. Na iets minder dan een uur lijkt het allemaal voorbij te zijn, maar schijn bedriegt. Na het standaard “we want more” geroep van het publiek, komt de band terug voor een toegift van vier nummers, waaronder Hang You Up en afsluiter Ocean Avenue, het nummer waar de zaal al de hele avond op wacht.

Na 5 jaar wachten is de middelbare schooltijd van de meesten toch waardig afgesloten met een stevig avondje poppunk.