Technootjes Festival verbindt noordelijke technoliefhebbers Technootjes Festival verbindt noordelijke technoliefhebbers

Fries-Groningse samenwerking smaakt naar meer

, Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans

Technootjes Festival verbindt noordelijke technoliefhebbers

Fries-Groningse samenwerking smaakt naar meer

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Op het verlaten terrein van een voormalige graanfabriek in Groningen vindt zaterdag de eerste editie van het Technootjes Festival plaats. Al ruim tien jaar is Technootjes een succesvol concept in het Groningse Simplon. Deze zomer wordt het poppodium verruild voor het havengebied waar industrieterrein Euvelgunne aan grenst. Eén van de initiatiefnemers is de Leeuwarder Piter Terpstra.

Fries-Groningse samenwerking smaakt naar meer

Op het verlaten terrein van een voormalige graanfabriek in Groningen vindt  zaterdag de eerste editie van het Technootjes Festival plaats. Al ruim tien jaar is Technootjes een succesvol concept in het Groningse Simplon. Deze zomer wordt het poppodium verruild voor het havengebied waar industrieterrein Euvelgunne aan grenst. Eén van de initiatiefnemers is de Leeuwarder Piter Terpstra, ook bekend van het Friese technolabel Klopfgeist.

Al ruim vier maanden zijn ze bezig om het verlaten fabrieksterrein om te bouwen tot een geschikte festivallocatie. Mede vanwege het beperkte budget ziet de organisatie zich genoodzaakt om alles zelf te doen. “Bloed, zweet en tranen”, zegt Terpstra en zet zijn woorden kracht bij met een rondleiding door het imposante gebouw. Maar liefst drie stages zullen er verrijzen en dat vergt een fikse verbouwing van het huidige pand. Zo moet niet alleen alles worden geïsoleerd, ook zijn er podia en barstraten in aanbouw.

Een hoop werk, maar volgens Terpstra een zinvolle, eenmalige investering waar nog veel plezier uit te halen valt. Zo zijn er plannen om de D.I.K.-stage – een samenwerking tussen de drie noordelijke organisaties DAG, Influenza en Klopfgeist – vaker te gebruiken voor evenementen. Terpstra hoopt in oktober de ruimte al opnieuw in te kunnen zetten. Ook voor de jaarwisseling staat het een en ander op de planning. “We moeten het laten ontstaan”, vertelt de Leeuwarder labeleigenaar, “We moeten de massa kennis laten maken met deze ruimte, daarom zetten we meteen in met goede namen.”

Met ruim dertig acts biedt het Technootjes Festival een ruime doorsnede aan kwalitatief hoogstaande techno, tech house, deephouse en aanverwante stromingen. De Main Stage, tevens het enige buitenpodium, kleurt met Tobi Neumann, Nick Curly en Sascha Funke behoorlijk Duits. Naast de eerdergenoemde D.I.K.-stage, waar lokaal talent de kans krijgt, is er ook nog een area ingeruimd voor een afvaardiging van de toonaangevende Amsterdamse club Trouw. Nu de club een maand lang dicht is wegens verbouwing is het voor Olaf, 360 (Nuno dos Santos en Patrice Baumel) en Melon geen probleem om op een zaterdagavond een eigen stage te hosten in Groningen.

De kaartverkoop gaat hard en de verwachting is dan ook dat het festival met haar eerste editie meteen uitverkocht raakt. Van de 2500 kaarten is nog maar een klein aantal beschikbaar. “Het gaan nu heel snel”, vertelt Terpstra, “We verkopen nu met gemak veertig kaarten per dag.” De samenwerking die Terpstra aan ging met onder andere Dance Agency Groningen om de noordelijke technoliefhebbers te verbinden lijkt dan ook een succesvolle zet. ‘We werkten al samen tijdens Buiten Kantoortijd en nu dus dit. De samenwerking tussen de drie partijen, DAG, Influenza en Klopfgeist is zeker iets dat zeker wordt voorgezet’, aldus Terpstra.


----
Wat: Technootjes Festival
Waar: Industrieterrein Euvelgunne, Helsinkistraat Groningen
Wanneer: Zaterdag 13 augustus 2011, 12:00 - 23:30

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen