Noorderzon 2011 - Tips van de redactie Noorderzon 2011 - Tips van de redactie

Multicultureel festival van internationale allure is dit jaar van 18 tot 28 augustus

, Tekst: Saskia Evers, Richard Hoekstra en Ennio Wolsink

Noorderzon 2011 - Tips van de redactie

Multicultureel festival van internationale allure is dit jaar van 18 tot 28 augustus

Tekst: Saskia Evers, Richard Hoekstra en Ennio Wolsink ,

Het is moeilijk voor te stellen dat er iemand in Groningen is die Noorderzon niet kent, afgezien van een aantal jonge KEI-lopers die tijdens de studenten-introductieweek de Stad voor het eerst leren kennen. Het multiculturele festival Noorderzon staat in Groningen altijd garant voor de meest gemoedelijke en sfeervolle taferelen van de hele zomer, temidden grootse multiculturele acts van internationale allure

Multicultureel festival van internationale allure is dit jaar van 18 tot 28 augustus

Het is moeilijk voor te stellen dat er iemand in Groningen is die Noorderzon niet kent, afgezien van een aantal jonge KEI-lopers die tijdens de studenten-introductieweek de Stad voor het eerst leren kennen. Het multiculturele festival Noorderzon, wat elk jaar eind augustus plaatsvindt in het Noorderplantsoen, staat in Groningen altijd garant voor de meest gemoedelijke en sfeervolle taferelen van de hele zomer, temidden grootse multiculturele acts van internationale allure.

Groningers kunnen er rustig bij komen van hun vakantie en genieten van de mooiste verborgen pareltjes uit de internationale kunst- en muziekwereld. Een groot deel van de programmering is zoals altijd gratis en het gezellige, speciaal voor het festival getransformeerde parkterrein is voor iedereen geopend. Overigens blijft Noorderzon niet beperkt tot het park, maar zijn er ook optredens in andere locaties zoals het Grand Theatre, ForumImages, De Machinefabriek en de Stadsschouwburg. 3VOOR12/Groningen mag zich dan uitsluitend richten op muziek, het zou Noorderzon onrecht aandoen om hier niet te noemen dat het een geweldig multicultureel festival is waar Groningers apetrots op mogen zijn, waarvan muziek maar een onderdeel is.

Het eerste Noorderzonweekend belooft al veel muzikale juweeltjes. Een paar van deze niet te missen parels staan op Het Dok, een van de gratis podia tijdens Noorderzon. Vrijdagavond 19 augustus begint het weekend goed met Young The Giant. De uit Amerika afkomstige band maakt gevoelige melodieuze feelgood rock en zal het publiek ongetwijfeld gaan betoveren. Het Dok, 19 aug., 22:30.

Ook Edward Sharpe & The Magnetic Zeros zal een interessante verschijning zijn, een collectief met zo’n dertien leden. De positieve indiefolk doet denken aan het hippie-tijdperk en voorspelt een euforisch swingende avond. Het Dok, 20 aug., 22:30.

Het rustige repertoire van het Amerikaanse Cedarwell staat garant voor gevoelige liedjes. Er bestaat een reëele kans dat singer-songwriter Erik Neave vanavond in zijn eentje de band vertegenwoordigt. Dat zal het optreden echter niet minder hartverwarmend maken. De Werf, 24 aug, 20:00.

Wie behoefte heeft aan een opzwepender genre mag Mr. Wallace niet missen. Deze enthousiaste zevenkoppige skaband van Groningse bodem en winnaars van het Rode Oortjes-festival én de Kleine Prijs van Friesland staan garant voor een swingende en vrolijke avond.  De Werf, 25 aug, 20:00.

Wie kent de LP nog ? En als je ze nog kent, heb je dan bij elke LP dan ook nog specifieke herinneringen ? Het Canadeese gezelschap PME-ART confronteert je met The DJ Who Gave Too Much Information op een luchtige manier met de soundtrack van je leven. Hopelijk niet alleen voor de oudere jongere. Aa Theater, 25-27 aug.19:30.

Julius Eastman schreef Crazy Nigger als zelfspot en om zijn verbondenheid uit te drukken met de Afro-Amerikanen. Als componist was hij een kleurrijk figuur in New York in de jaren '70 en '80. Hij stierf in 1990 arm, dakloos en verslaafd. Dit stuk van hem voor vier piano’s is grillig en daarom niet altijd even makkelijk toegankelijk. Crazy Nigger is een minimalistisch suk die ruimte laat voor extreme improvisaties. Synagoge Folkingestraat, 21 aug. 16:00.

Washed Out, oftewel Ernest Green, bekend van zijn album Within And Without, maakt dromerige popssongs om bij weg te zweven. Volgens een recensie van De Affaire in Nijmegen gaat Washed Out met hun live show vrienden maken. Vrienden zijn altijd welkom. Spiegeltent, 18 aug. 20:30.

Smith Westerns, een jonge garagepunkrockband uit Chicago, slaagt er niet alleen in om groezelig te klinken maar tegelijk ook aanstekelijk opgewekt. Met twee albums achter hun naam waar de invloeden van Bowie, Suede en Girls in doorklinken en de nodige live ervaring lijkt het een optimistisch optreden te worden. Vera, 25 aug. 21:00.

A Liquid Landscape is de reïncarnatie van Believeisadoubt, een sferische alternatieve rockband met een dijk van een reputatie. In de herfst komt hun eerste release volgens het nieuwe concept. In de Noorderkerk zal A Liquid Landscape samen met de kunstenaar Lex Vesseur een veelbelovende synergie van beeld en geluid vertonen: Nightingale Express. Het wordt aangekondigd als een "totaalervaring die zowel het publiek als muzikanten onderdompelt in een warm bad van sferisch beeld en geluid." Dat klinkt goed.Noorderkerk, 26 en 27 aug., 22:00.

De cd Bliss Release van Cloud Control werd met gejuich ontvangen. De band was afgelopen mei tijdens London Calling in Paradiso een van de hoogtepunten. Aanstekelijke Indiefolkliedjes waarbij het dak er af gaat. Gewoon niet missen. Spiegeltent, 21 aug., 20:30.

Vanaf haar jeugd was Lisa Jen Brown al gefascineerd door de muziek uit haar geboorteland Wales. Samen met de vijf andere bandleden van 9Bach zet ze klokkenspel, harmonium, gitaren en drums in om oude folksongs om te toveren in nummers met een modern jasje zonder de essentie aan te tasten. Lekker luisteren en je laten meeslepen door de muziek en de taal. Spiegeltent, 23 aug., 20:30.

I Am Oak kennen we in Groningen nog o.a. van De Nacht van de Kunst & Wetenschap. In het Groninger Museum gaven zij een prachtig optreden. Alleen was er toen geen interactie met het publiek. Hopelijk mogen wij nu iets meer zijn dan verstilde toehoorders bij hun prachtige muziek. Spiegeltent, 20 aug, 20:30.

Last but definitely not least willen we je deze artiest niet onthouden: de getalenteerde en ontroerende singer-songwriter Eefje De Visser. Deze eigenzinnige winnares van de Grote Prijs van Nederland wordt overal waar ze komt op handen gedragen. Haar debuutalbum De Koek is een eclectische mix van folk, jazz en hiphop. Een optreden van Eefje zal je zeker lang bijblijven. Spiegeltent, 19 aug., 20:30.

Noorderzon 2011 vindt plaats van 18 tot 28 augustus, voornamelijk in het Noorderplantsoen maar ook in de rest van de Stad. Meer weten over het omvangrijke programma? Kijk dan snel op www.noorderzon.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen