Groningen moet nog even wachten op grote popconcerten

NS-werkzaamheden dwarsbomen groot Mojo-concert in 2012

Ingmar Griffioen ,

Groningen wil graag weer grote popconcerten binnen de stadsgrenzen. Wethouder Schroor vertelde de raad met Mojo in gesprek te zijn over de Draf- en Renbaan Stadspark, waar ooit Tina Turner en The Stones optraden. De concertorganisator weet van de mogelijkheden, maar niet van gesprekken. Groningen maakte wel kans op een groot Mojo-evenement in 2012, maar de NS gooide roet in het eten.

NS-werkzaamheden dwarsbomen groot Mojo-concert in 2012

De gemeente Groningen ziet graag dat er weer grote popconcerten binnen de stadsgrenzen plaatsvinden. Wethouder Schroor vertelde de gemeenteraad met Mojo in gesprek te zijn over de Draf- en Renbaan Stadspark, waar ooit Tina Turner en The Stones optraden. De concertorganisator weet van de mogelijkheden, maar niet van gesprekken. Groningen maakte wel kans op een groot Mojo-evenement in 2012, maar de NS gooide roet in het eten.

Op 2 juni 1999 stond The Rolling Stones nog in het Stadspark en een jaar later deed Tina Turner er haar enige Nederlandse show. Sindsdien is het er niet meer van gekomen. In 2009 ging AC/DC aan Groningen voorbij, 'omdat de band niet meer in de open lucht wilde spelen'. Dat meldde RTV Noord. Cultuurwethouder Ton Schroor vertelde de gemeenteraad bij de presentatie van zijn Popvisie met Mojo te spreken over nieuwe grote popconcerten. "Wij hebben contact met Mojo om hier weer dingen te organiseren", vertelt Arda Klijnsma, woordvoerder van Schroor. Mojo reageert verbaasd: "Er is geen recent contact tussen de gemeente Groningen en ons."

Volgens Klijnsma was er enige controverse in de raad. "Een aantal fracties zei dat de gemeente het niet goed doet. Mojo zou er niets meer in zien. De wethouder heeft dat toen weerlegd. Er zijn wel contacten geweest, maar het is steeds om verschillende redenen niet doorgegaan." Mojo-woordvoerder Marjanne Manders: "Er zijn echt geen gesprekken geweest, geen direct contact met de gemeente Groningen. Dit jaar doen we sowieso weinig openluchtconcerten."

Voor volgend jaar heeft Mojo wel meer plannen en daarbij kwam ook het Groningse Stadspark weer in beeld, zo leert enige navraag. Manders: "Een bedrijf dat de logistiek en buitenproductie voor ons doet heeft verschillende locaties benaderd voor een groot concert in 2012." Manders wil niet zeggen om welke artiest het gaat. Klijnsma: "Dat is afgeketst omdat er dat weekend werkzaamheden aan het spoor zijn in de buurt van Meppel en Groningen dus moeilijk te bereiken is." Volgens Manders heeft Groningen toen zelf laten weten dat een concert dat weekend geen optie was.

Sandra Lambers maakt ook melding van gesprekken tussen Groningen en Mojo. Lambers is als marketeer van de gemeente-afdeling Sport en Recreatie belast met de verhuur van de renbaan. Ze meldt dat Mojo bij de gemeente heeft aangegeven interesse te hebben en daar op termijn op terug te komen. "Daar is nog niks uitgekomen." Het evenemententerrein heeft volgens Lambers een oppervlakte van 44.000 m2 en is ingericht op 30.000 bezoekers. Die komen ook jaarlijks naar het Bevrijdingsfestival Groningen. Daarnaast haalt het Stadspark dit jaar wel middelgrote evenementen binnen. "Op 17 en 18 juni hebben we de Helden van Amstel Live in een tent met een maximale capaciteit van 7500 mensen." Op 9 juli strijkt ook het Mega Piraten Festijn er neer.

Lambers: "Ik weet dat de gemeente geroepen heeft echt grote concerten naar Groningen te willen halen. Mooie plannen, maar voor het zover is duurt het altijd nog wel even." Klijnsma legt de bal bij Mojo neer: "Wij hebben de ambitie wel, maar er moet wel aanbod zijn. Dat is niet aan de gemeente zelf. Mojo is de organisator en volgens mij is bij hen bekend dat wij best grote concerten binnen de stadsgrenzen willen." Manders reageert: "We sluiten niks uit voor de toekomst, we hebben die concerten toen gedaan en dat ging goed."