Lage opkomst bij Daily Bread en hoog absurditeits-gehalte bij optreden van Monotonix Lage opkomst bij Daily Bread en hoog absurditeits-gehalte bij optreden van Monotonix

Twee van de laatste muzikale optredens van Noorderzon 2010

, Tekst: Nargiza Mamadazimova & Niels Meijer Foto's: Niels Meijer

Lage opkomst bij Daily Bread en hoog absurditeits-gehalte bij optreden van Monotonix

Twee van de laatste muzikale optredens van Noorderzon 2010

Tekst: Nargiza Mamadazimova & Niels Meijer Foto's: Niels Meijer ,

Op de laatste avond van het Noorderzon festival lijkt de belangstelling voor de muziek bij het Dok ietwat tanende. Daarna is er in Vera een absurd optreden van Monotonix te zien

Twee van de laatste muzikale optredens van Noorderzon 2010

Op de laatste avond van het Noorderzon festival (woensdag de 29e augustus, red.) lijkt de belangstelling voor de muziek bij het Dok ietwat tanende. Daarna is er in Vera een absurd optreden van Monotonix te zien.

Het is nog licht, de hemel is wat opgeklaard en het valt op dat op dit tijdstip het aantal Noorderzon bezoekers een beetje tegenvalt. Het is heel rustig als de Friese garage dance band Daily Bread begint te spelen. Er staan wat mensen op de tribunes. Een groepje Daily Bread fans en een paar wat oudere en ietwat dronken personen staan enthousiast te dansen. Naarmate het later wordt komen er gelukkig toch iets meer mensen kijken. Ondanks de tegenvallende opkomst houdt Daily Bread de moed erin en zetten een goed optreden neer.

Ze spelen onder andere Worship/Warship, So Good So Far, Blubbermouth en andere nummers van hun album Well You' re Not Invited. Daily Bread is net zo'n “de beste leerling van de klas”  – er valt zelden iets slechts over hun optredens te zeggen. Zo is het ook deze keer. Ze spelen energiek en aanstekelijk. Hier en daar met een snufje techno, soms neigend naar new rave. Een keer klinken ze zelfs een beetje als Prodigy, maar uiteindelijk klinken ze toch vooral lekker.

Aan het begin van het optreden moeten de mannen van ska-band The Upsessions even wennen aan het gekke podium. Het feest komt er echter al snel in als er wat mensen in de vijver springen. Vanaf dat moment gaat de band er ook voor. Op een gegeven moment  nodigden ze zelfs wat publiek uit op het podium. Van de baas van Noorderzon mag dit maar een nummertje en moet iedereen er weer af.

Alleen de twee mooiste meisjes mogen blijven staan. Beter zo, want met de extra ruimte trekt de band nog even extra hard door! Het feestje lijkt niet te stoppen en de toegiften blijven maar komen. Aan het eind van het optreden gaat iedereen los, dat het koud is weerhoudt men ervan om nog in de vijver te springen. Door het gejuich en geswing is echter duidelijk te merken dat men het naar zijn zin heeft. Als het optreden dan toch tot een eind is gekomen is dat ook niet zo heel erg, want er is feest in de Vera!

In Vera is een optreden van de Isrealische garagerockers Monotonix te zien. Ze zouden oorspronkelijk op het Dok spelen, maar de act werd naar Vera Poppodium verplaatst. Volgens de website van Vera is dat gedaan omdat “de relatieve afstand die het Dok podium heeft tot het publiek past minder goed bij de aard van de band” .  Dat schept verwachtingen.  Als de drie heren opkomen is het een opmerkelijke verschijning: drie langharige en gewoon harige mannen in hun onderbroek die meteen helemaal los gaan. Het publiek wordt gelijk getrakteerd op een aangename lichte bierregen. Daarna begint de chaos.

Monotonix speelt, mensen gaan uit hun dak, de zanger rent rond, springt op en neer, schreeuwt tegen mensen en mishandelt op seksueel getinte wijze zijn microfoon. Heel erg is dat niet want in de meeste gevallen kun je toch niet verstaan wat hij aan het zingen is. Sterker nog, de performance van Monotonix is zo afleidend dat je nog nauwelijks naar de muziek luistert. De leadzanger drumt crowdsurfend, de rest van de band rent van hot naar her, kabels meeslepend en het publiek gaat uit hun dak. Iedereen is enthousiast over het optreden, dat kun je aan de reacties horen. Je moet alleen zorgen dat je een goede uitkijkplek hebt uitgekozen, zodat je van de hele show kan genieten, want alleen aan Monotonix's muziek heb je niet zoveel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen