Ed Kowalczyk is nog steeds Alive

Live muziek live in de Oosterpoort, na het vinden van nieuwe vrienden

Tekst: Saskia Evers Foto's: Fokke Bouma ,

Na een vete met zijn voormalige band Live, heeft frontman Ed Kowalczyk nieuwe vrienden gevonden. Samen geven ze een fantastische show vol bekende hits en nieuw solo materiaal. De band levert het bewijs aan het publiek: Ed Kowalczyk rockt nog steeds.

Live muziek live in de Oosterpoort, na het vinden van nieuwe vrienden

Na een vete met zijn voormalige band Live, heeft frontman Ed Kowalczyk nieuwe vrienden gevonden. Samen geven ze een fantastische show vol bekende hits en nieuw solo materiaal. De band levert het bewijs aan het publiek: Ed Kowalczyk rockt nog steeds.
 
Ondanks enige geluidstechnische opstartproblemen, ontvangt het publiek in de Oosterpoort zondag Ed Kowalczyk en zijn bandgenoten met een daverend enthousiasme. Vanaf de allereerste noot klapt, beweegt en zingt het voltallige publiek geheel vrijwillig mee. De devotie is wederzijds. Ed geniet zichtbaar van het enthousiasme en stopt al zijn energie in het optreden. Duidelijk in zijn element, blijkt hij een entertainer in hart en nieren.

De band brengt voornamelijk bekende Live klassiekers ten gehore. Er komt echter ook nieuw materiaal van Ed’s recent uitgebrachte solo album Alive aan bod. Muzikaal en tekstueel ligt het nieuwe materiaal zo dicht bij het Live repertoire dat het verschil nauwelijks hoorbaar is. Ook de typerende stem van Ed Kowalczyk bemoeilijkt het onderscheiden van het oude en nieuwe materiaal. Hierdoor lijkt het voor een leek bijna op een optreden van Live zelf. Het publiek reageert dan ook razend enthousiast bij de bekende hits, maar omarmt ook net zo liefdevol de nieuwe nummers.

Vooral nieuwe single ‘Grace’ valt in goede aarde. Ed test het publiek af en toe uit, door ook tijdens zijn nieuwe materiaal stil te vallen en het publiek door te laten zingen. Het blijft hier en daar stil in de zaal. Er zijn echter toch mensen die de nieuwe teksten al kennen, wat resulteert in een vrolijke lach op Ed’s gezicht. Hij complimenteert de zangkwaliteiten van het Groningse publiek. Zelf kan hij er ook wat van. Gedurende het optreden weet hij menig hoge en lage noot te halen, waardoor zijn krachtige stem tot recht komt.

Tijdens de hit ‘I Alone’ besluit Ed dat het publiek kennis moet maken met zijn nieuwe vrienden. De nadruk ligt op nieuw. Tussen de regels klinkt bitter door dat zijn vorige bandleden niet meer tot zijn vriendenkring behoren. Behalve zijn broer heeft Ed nog een paar mannen uit Texas meegenomen. Drummer Ramy Antoun geniet zichtbaar. Gedurende het hele optreden draagt hij een brede lach en drumt zo sierlijk dat het weg heeft van een drumdans. Na het voorstellen van de band is Ed even de kluts kwijt als hij ‘I Alone’ opnieuw vanaf het begin inzet. Hij herstelt zich snel en grapt gekscherend dat hij zijn verstand kwijt is.

In de tweede toegift nemen Ed en zijn band afscheid van Groningen met ‘Lightning Crashes’ en ‘Dance With Me’. Het publiek op haar beurt neemt afscheid met iets dat aandoet als een staande ovatie. Niet alleen de mensen in het stavak, maar ook iedereen op de tribune staat, beweegt en klapt vol enthousiasme mee. Na bijna twee uur is het over. De mening van de toeschouwers is echter duidelijk: Ed Kowalczyk rockt nog steeds, samen met zijn nieuwe vrienden.