Youssou N’Dour: Senegal ontmoet Jamaica Youssou N’Dour: Senegal ontmoet Jamaica

Vrolijke boel in De Oosterpoort Groningen

, Hedwig Hibma (tekst)

Youssou N’Dour: Senegal ontmoet Jamaica

Vrolijke boel in De Oosterpoort Groningen

Hedwig Hibma (tekst) ,

Al bij de eerste klanken is duidelijk dat Youssou N’Dour en zijn begeleidingsband Le Super Etoile de Dakar naar Groningen gekomen zijn om iedereen aan het dansen te brengen. Jong of oud, man of vrouw, die benen moeten de lucht in. En hoog ook

Vrolijke boel in De Oosterpoort Groningen

Al bij de eerste klanken is duidelijk dat Youssou N’Dour en zijn begeleidingsband Le Super Etoile de Dakar naar Groningen gekomen zijn om iedereen aan het dansen te brengen. Jong of oud, man of vrouw, die benen moeten de lucht in. En hoog ook.

Onder het publiek in de Grote Zaal van De Oosterpoort bevindt zich een aantal mannen in traditionele kleding, een kleurrijke tuniek over een wijde broek. Dit zorgt voor een vrolijk beeld in deze regenachtige herfst. Ook de muzikanten zien er stuk voor stuk zeer verzorgd uit. De begeleidingsband bestaat uit gitaristen, een bassist, percussionisten, een drummer, toetsenisten en backing vocals.

Youssou N’Dour is al sinds het begin van de jaren tachtig bezig in de muziek. Hij heeft ruim twintig albums uitgebracht en hij is eigenaar van een opnamestudio en een platenlabel. De Senegalese zanger houdt zich daarnaast ook bezig met sociaal-maatschappelijke problemen, blijkens zijn samenwerking met organisaties als Amnesty International, de Verenigde Naties en Unicef.

Bij het grote publiek is N’Dour bekend geworden door zijn duet 7 Seconds met Neneh Cherry. Vanavond speelt de band dit nummer in een leuke reggaevariant. Dit sluit aan op het in maart dit jaar verschenen album Dakar-Kingston, waarop N’Dour zijn eigen mix van reggae en Afrikaanse muziek laat horen. Een ode aan Bob Marley mag niet ontbreken, dus trakteert hij het publiek in De Oosterpoort op een cover van Redemption Song.

Nummers met een reggae-tintje worden vanavond afgewisseld met nummers vol Afrikaanse ritmes, waarbij de percussionisten bijna sneller trommelen dan hun handen bij kunnen houden. Bij de meest opzwepende stukjes komt de lenigste man van het stel voor doen hoe je een goede salto maakt en hoe je je benen hoog de lucht in moet gooien. Tijdens een van de nummers trekt hij een paar mensen uit het publiek (ongetwijfeld behorend tot de entourage van de band) het podium op en daarmee is het feest compleet.

In de zaal dansen stelletjes innig op de zomerse klanken. De sfeer is opperbest en dat vindt N’Dour duidelijk ook. Hij gaat zelfs een half uur over de geplande speeltijd van anderhalf uur heen. Zo’n enthousiaste band mogen ze vaker uitnodigen om de herfst voor even te verdrijven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen