Popronde in Groningen, dit keer met Hollandse Nieuwe stage in Vera Popronde in Groningen, dit keer met Hollandse Nieuwe stage in Vera

Groot landelijk reizend muziekfestival doet opnieuw Groningen aan

, Tekst: André Eggens, Sander Nieuwenhuijsen en Ennio Wolsink Foto's: André Eggens en Marij Kloosterhof

Popronde in Groningen, dit keer met Hollandse Nieuwe stage in Vera

Groot landelijk reizend muziekfestival doet opnieuw Groningen aan

Tekst: André Eggens, Sander Nieuwenhuijsen en Ennio Wolsink Foto's: André Eggens en Marij Kloosterhof ,

Het grote landelijk reizende festival Popronde deed afgelopen donderdag opnieuw Groningen aan. In achttien podia verspreid over de hele stad kon men genieten van gratis muziek van de meest veelbelovende bands die Nederland op het moment te bieden heeft. 3VOOR12/Groningen was met een team op pad om over de optredens van zoveel mogelijk bands te rapporteren.

Groot landelijk reizend muziekfestival doet opnieuw Groningen aan

Het grote landelijk reizende festival Popronde deed afgelopen donderdag opnieuw Groningen aan. In achttien podia verspreid over de hele stad kon men genieten van gratis muziek van de meest veelbelovende bands die Nederland op het moment te bieden heeft. 3VOOR12/Groningen was met een team op pad om over de optredens van zoveel mogelijk bands te rapporteren.

De charme van de Popronde zit voor in deel in de grote variëteit in kroegen waar de acts spelen. Naast bezoekers van de Popronde zitten ook gewoon de stamkroeggasten aan de bar. Dit is een extra factor waar je als act rekening mee moet houden, naast de vaak beperkte ruimte en middelen. Voor singer-songwriters kan dit extra lastig zijn, want bij een rumoerig publiek kan een band de versterkers wat harder zetten, een songwriters moet overwicht brengen met mooie liedjes.

Case Mayfield uit Amsterdam speelt duidelijk vaker in de kroeg en past perfect in het decor van café Tante Truus. Met bijzonder gitaarspel en een sterke stem, die soms doet denken aan Kim Janssen of the Black Atlantic, zet hij een overtuigende korte set neer. Met humor brengt hij de opgewekte nummers en hij verontschuldigt zich (geheel onterecht) voor de twee depressievere nummers. Case Mayfield grijpt elke kans om op te treden graag aan, dus we zullen hem waarschijnlijk snel weer terug zien in de stad.

Bij binnenkomst in Simplon is het wel even schrikken om het zo leeg aan te treffen. Aan de andere kant: iemand moet de eerste bezoeker zijn. Gelukkig valt het bij aanvang van het optreden van Moonpilot wel mee: de zaal is aardig gevuld. Ze zetten een stevige set neer en krijgen het publiek (voor een groot deel bestaande uit jonge enthousiaste meisjes) goed mee. Na een half uur is het alweer voorbij en is het de beurt aan Colossa. Dit trio zet een pot stevige rock neer waarbij ze vaak vergeleken worden met Triggerfinger. Blijkbaar denkt het publiek dat er elders in de stad iets beters is want de zaal loopt langzaam aan leeg. Jammer, want Colossa weet zeker te boeien.

Als je je weg weet te vinden naar de Crowbar in de Pluimerstraat kun je getuige zijn van het rauwe doch tegelijkertijd heel dansbare optreden van Shock Royal. Dit electropop-duo, bestaande uit de producer en toetsenist/bassist Ary en de sexy blonde zangeres Helga, weet helaas met hun swingende basloopjes en energieke vocalen maar een aantal mensen aan het dansen te krijgen. De locatie is er wellicht niet naar. In een hardrock kroeg als de Crowbar zou een wat ruigere, meer punk of metalachtige band allicht meer respons krijgen.

De indie folk band Bird On The Wire was een aangename verrassing. Met hun lieve en dromerige liedjes slaagde deze band erin het publiek in een uit zijn voegen barstende O'Calleighs totaal gehypnotiseerd te laten luisteren. Men staat bij wijze van spreken met de elleboog van zijn buurman in het oor, maar dat verstoorde bij schijnbaar niemand de opperste concentratie waarin het optreden wordt ervaren. Ook degenen die gedwongen zijn half binnen, half buiten te luisteren lijken haast in trance.

Later op de avond treedt in Vera The Cosmic Carnival op. Deze wijd bejubelde band won in 2009 De Grote Prijs van Nederland en is klaarblijkelijk hier in Groningen zeer populair bij de tienermeisjes. Zeker gezien het late uur is het vrij opmerkelijk om deze jonge kinders aan te treffen (de gemiddelde leeftijd in Vera is opeens gezakt naar dertien jaar). Zijn deze jongedames nou zo bekend met de avantgardistische muziek van The Cosmic Carnival, met invloeden van The Beach Boys, The Beatles, The Rolling Stones, Bob Marley etc.? Of hebben de good looks van de vijf mannelijke bandleden, compleet met voortreffelijk getrimde ringbaardjes, er iets mee te maken? Hoe dan ook zet The Cosmic Carnival een dijk van een groovy optreden neer en maakt hun reputatie meer dan waar.

Vera is tijdens deze Popronde overigens tijdelijk omgedoopt tot het 3VOOR12 Hollandse Nieuwe stage. De bands die hier optreden, respectievelijk The Cosmic Carnival en tegen middernacht Eins, Zwei Orchestra, zijn gewoon van de Popronde-selectie maar tegelijkertijd ook bands die van 3VOOR12 het stempel 'Hollandse Nieuwe' hebben gekregen. In Vera wordt daarom ook gratis Hollandse Nieuwe CD's uitgereikt met daarop twintig nummers van twintig artiesten. Voor meer info zie: http://3voor12.vpro.nl/hn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen