Tommy Ebben produceert een volle sound met fijne nuances Tommy Ebben produceert een volle sound met fijne nuances

Cd-recensie van Tommy Ebben's debuutalbum Dreamless Slumbers

, Tekst: Niels Cornels Meijer

Tommy Ebben produceert een volle sound met fijne nuances

Cd-recensie van Tommy Ebben's debuutalbum Dreamless Slumbers

Tekst: Niels Cornels Meijer ,

Als er in Nederland iemand is die de singer-songwriter traditie eer aan doet is het Tommy Ebben. De insteek van de nummers op de cd Dreamless Slumbers is traditioneel: zang met een akoestische gitaar. De muziek van het album is vrijdag 19 november ook live te horen in Simplon: dan treedt Tommy Ebben & The Small Town Villains samen met Lea op in Simplon.

Cd-recensie van Tommy Ebben's debuutalbum Dreamless Slumbers

Als er in Nederland iemand is die de singer-songwriter traditie eer aan doet is het Tommy Ebben. De insteek van de nummers op de cd Dreamless Slumbers is traditioneel: zang met een akoestische gitaar. Maar zoals de traditie voorschrijft laat Tommy zich graag bijstaan door een band, namelijk The Small Town Villains. Het resultaat is een volle sound met veel fijne nuances. Zo hoor je onder andere een viool, een trompet en een steel guitar langskomen. De muziek van het album is vrijdag 19 november ook live te horen in Simplon: dan treedt Tommy Ebben & The Small Town Villains samen met Lea op in Simplon.

Hoewel het geluid vooral doet denken aan countryhelden hoor je op het album Dreamless Slumbers ook invloeden van andere grote gitaristen zoals Bob Dylan, Leonard Cohen of Bruce Springsteen. Vooral die laatste hoor je af en toe nadrukkelijk om de hoek kijken. Dat kan een persoonlijke observatie zijn, want uw recensist is deels grootgebracht met The Boss. Maar bijvoorbeeld de titelplaat Dreamless Slumbers heeft qua dynamiek, tempo en arrangementen iets weg van Springsteen. Ook in de tekst lijkt er soms een subtiele verwijzing naar Bruce Springsteen voorbij te komen: beide gaan bijvoorbeeld “down to the river”. Maar terwijl The Boss er zijn meisje bezwangert gebruikt Tommy die rivier vooral als metafoor voor de vergankelijkheid van het leven.

Zo zie je trouwens wel meer blues in de teksten van Ebben waardoor je soms vergeet dat hij pas 24 is. Die blues zit ook in zijn stem, die een fijn korreltje heeft. Ook de arrangementen klinken trouwens volwassen. Met een goede song als basis bouwen Tommy en The Small Town Villains verder aan extra laagjes met instrumenten of achtergrondzang. Ook is het gaaf wanneer de muziek even stilvalt, om vervolgens – soms heel onverwacht - nog een keer een refrein in te zetten.
Om de goede productie volledig te waarderen waren er trouwens wel wat luisterbeurten nodig omdat veel van de variatie subtiel is aangebracht. Daarom zal niet iedereen meteen horen wat er precies zo goed is aan Dreamless Slumbers. Daarnaast zijn veel muziekliefhebbers natuurlijk op zoek naar een vernieuwende sound. Aan die behoefte kan deze plaat niet direct beantwoorden.

Maar is dat erg? Zijn er niet al genoeg bands die druk bezig zijn met 'vernieuwend zijn' en daardoor vergeten een coherent album met goede songs te maken? Bovendien zijn er op Dreamless Slumbers genoeg interessante dingen te horen, waardoor Tommy Ebben in zijn genre zeker een welkome afwisseling is. Plus, de toekomst belooft nog veel goeds. Met slechts 24 jaar heeft Ebben genoeg kans om het grote publiek voor zich te winnen en ook in het buitenland te scoren met waar hij goed in is: het maken van goede songs die een hommage zijn aan de singer-songwriter-traditie.

Wie ook wil proeven van Dreamless Slumbers kan terecht op Bandcamp, daar is zijn hele album gratis te beluisteren. Liefhebbers van roots/folk of country doen er verstandig aan om kaartjes te kopen voor Simplon, want op 19 november treden Tommy en zijn The Small Town Villains daar op, samen met Lea.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen