Tallest man On Earth is toch niet de zoon van Bob Dylan Tallest man On Earth is toch niet de zoon van Bob Dylan

Zweedse singer-songwriter met de krakerige en klagende stem doet 12 november Vera aan

, Tekst: Caspar Kraaijpoel

Tallest man On Earth is toch niet de zoon van Bob Dylan

Zweedse singer-songwriter met de krakerige en klagende stem doet 12 november Vera aan

Tekst: Caspar Kraaijpoel ,

Het is ondertussen gebruikelijk om bij het bespreken van The Tallest Man On Earth op de ironie van zijn artiestennaam duiden. De 1 meter 65 lange Zweed heeft gelukkig geen fysieke lengte nodig om levensgroot te zijn. Kristian Matsson, zoals The Tallest Man on Earth eigenlijk heet, is namelijk een geweldige artiest. Op 12 november treedt hij op in een uitverkocht Vera

Zweedse singer-songwriter met de krakerige en klagende stem doet 12 november Vera aan

Het is ondertussen gebruikelijk om bij het bespreken van The Tallest Man On Earth op de ironie van zijn artiestennaam duiden. De 1 meter 65 lange Zweed heeft gelukkig geen fysieke lengte nodig om levensgroot te zijn. Kristian Matsson, zoals The Tallest Man on Earth eigenlijk heet, is namelijk een geweldige artiest. Op 12 november treedt hij op in een uitverkocht Vera.

The Tallest Man on Earth is een singer-songwriter die op zijn eigen manier uniek is. Uit het kleine lichaam van de Zweed Kristian Matsson komt een raspende stem voort die op de goede manier door merg en been gaat. Krakerig, klagend. Een stem die tranen in ogen doet opwellen en het verleden doet contempleren. Als het alleen bij zijn zangkunsten bleef was het al mooi geweest. Maar Matsson begeleidt zichzelf ook uitstekend met zijn gitaar. Zeer minimalistisch. Een man, een gitaar en zijn stem. Een soberheid die zijn Scandinavische afkomst niet misstaat.

Maar er is niets Zweeds of Europees aan Matssons muziek. The Tallest Man On Earth maakt Amerikaanse folk. Dit in combinatie met zijn stem zorgt dat de vergelijking met Bob Dylan ook snel (en vaak) wordt gemaakt. Terecht vind hij zelf: ”Bob Dylan is actually my dad, did you know that?” grapte hij in een interview. Ook in de fantasievolle en bizarre woordkeuzes  in zijn songteksten heeft Matsson naar Dylan gekeken. Die vergelijking met Bob Dylan is natuurlijk geen straf, maar je hoeft niet lang naar de muziek van de Zweed te luisteren om de vergelijking te vergeten en Matsson als een unieke artiest te zien. Met nummers die ver afstaan van het repertoire van de Dylan. Compleet vernieuwend mag het dan wel niet zijn, maar als je maar goed genoeg bent, is vernieuwing niet altijd nodig.

Het talent van The Tallest Man On Earth is de afgelopen jaren wereldwijd erkend, en hij lijkt een abonnement te hebben op uitverkochte concerten. Zijn aankomende concert in de Vera is daarop geen uitzondering. Maar hoe groot het publiek of de zaal ook is, The Tallest Man houdt het intiem en klein. Misschien is dat ook wel ironisch aan zijn artiestennaam.


The Tallest Man on Earth: Where Do My Bluebird Fly from shoottheplayer.com on Vimeo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen