Eurosonic breidt derde festivaldag op woensdag uit Eurosonic breidt derde festivaldag op woensdag uit

Met o.a. 3VOOR12-podium in Vera, Grand Theatre en De Spieghel

, Ingmar Griffioen

Eurosonic breidt derde festivaldag op woensdag uit

Met o.a. 3VOOR12-podium in Vera, Grand Theatre en De Spieghel

Ingmar Griffioen ,

Eurosonic vult in 2011 de woensdag nog verder in als extra festivaldag. Bleef het programma dit en vorig jaar nog beperkt tot enkele optredens in Jazzcafé De Spieghel, ditmaal is er programma in vier zalen, waaronder het Grand Theatre, De Spieghel en een 3VOOR12-podium in Vera. Voorlopig blijft het volgens festivalmanager Peter Sikkema wel bij een 'klein eerst dagje'.

Met o.a. 3VOOR12-podium in Vera, Grand Theatre en De Spieghel

EuroSonic vult in 2011 de woensdag nog verder in als extra festivaldag. Bleef het programma dit en vorig jaar nog beperkt tot enkele optredens in Jazzcafé De Spieghel, ditmaal is er programma in vier zalen, waaronder een 3VOOR12-podium in Vera aan de Oosterstraat. Ook De Spieghel, het Grand Theatre en een nog onbekend vierde podium huisvesten drie dagen Eurosonic. Voorlopig blijft het volgens festivalmanager Peter Sikkema wel bij een 'klein eerst dagje'.

Sikkema legt uit hoe het zit met de Eurosonic-ambities op woensdag: "We zijn twee jaar terug heel klein begonnen, vorig jaar een stapje groter gegaan en doen nu weer een stapje." Belangrijk argument is dat er woensdag al veel festivalbezoekers in Groningen zijn. "We willen donderdag vroeg beginnen met de seminars, de eerste starten al om 10.30 uur. Bezoekers lopen woensdagavond dan vaak een beetje verloren door de stad. Dit is ideaal om die mensen iets te bieden en voor acts om in redelijk kleine setting toch aandacht te krijgen."

Hoeveel mensen woensdag al in Groningen neerstrijken voor Eurosonic, weet Sikkema niet precies. "Maar het gaat wel om behoorlijke aantallen festivalgangers en professionals. Ik weet dat de meeste hotels al behoorlijk vol zitten voor die nacht." Onduidelijk is nog wat voor toegangsbewijs vereist is om de woensdagavond te bezoeken, maar met een Eurosonic passe-partout of seminarpas kom je in ieder geval binnen.

Er gebeurt meer op woensdag, zowel officeus als officieel. Ook de Stadsschouwburg en de Oosterpoort zijn volgeboekt voor het festival. In de schouwburg vinden de EBBA Awards plaats en in de Oosterpoort worden de European Festival Awards uitgereikt. Beide events zijn echter besloten, de EBBA Awardshow wordt wel uitgezonden op woensdag. Een echt drukke festivaldag zal het nooit worden, verwacht Sikkema. "Ik kan me niet voorstellen dat de woensdag ooit het formaat zal krijgen van de vrijdag. Donderdag en vrijdag zijn al lange dagen, anders houden mensen het niet vol." Veel van de Eurosonic-programmering is al bevestigd, maar nog niet duidelijk is wie er woensdag speelt.

Ondertussen probeeert de gemeente Groningen de geluidsnorm van concerten buiten het stadscentrum terug te brengen van 85 naar maximaal 70 decibel. Ook zou voor evenementen van zondag tot en met woensdag de toegestane eindtijd vervroegd worden van 1.00 naar 23.00 uur. Beide zaken bedreigen Eurosonic niet, zegt Sikkema: "Ik denk ook niet dat het doorgaat, dat zou dodelijk zijn voor sommige initiatieven." Aangezien de Grote Markt op de schop gaat, is EuroSonic wel weer aangewezen op het nieuwe festivalcentrum dat dit jaar met een buitentent in het Ebbingekwartier verrees. "Dat is tot evenemententerrein benoemd, dus het is geen probleem. En het is dit jaar zeer goed bevallen, dus dat gaan we deze editie zeker weer doen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen