Tiemen Hiemstra: vandaag winnaar Kunstbende Taal 2010, morgen zijn eigen verhalenbundel? Tiemen Hiemstra: vandaag winnaar Kunstbende Taal 2010, morgen zijn eigen verhalenbundel?

3VOOR12/Groningenschrijver wint taalprijs met zijn verhaal De Dakendans

, Ennio Wolsink (tekst)

Tiemen Hiemstra: vandaag winnaar Kunstbende Taal 2010, morgen zijn eigen verhalenbundel?

3VOOR12/Groningenschrijver wint taalprijs met zijn verhaal De Dakendans

Ennio Wolsink (tekst) ,

Tiemen Hiemstra, sinds 2009 verslaggever voor 3VOOR12/Groningen, heeft op 17 april de landelijke finale van Kunstbende gewonnen, in de categorie Taal. 3VOOR12/Groningenredacteur Ennio Wolsink voelde Tiemen aan de tand over zijn overwinning en wat zijn toekomstplannen zijn.

3VOOR12/Groningenschrijver wint taalprijs met zijn verhaal De Dakendans

Tiemen Hiemstra, sinds 2009 verslaggever voor 3VOOR12/Groningen, heeft op 17 april de landelijke finale van Kunstbende gewonnen, in de categorie Taal. De 18-jarige kundige prozaïst heeft hoge ogen gegooid met zijn verhaal De Dakendans. 3VOOR12/Groningenredacteur Ennio Wolsink voelde Tiemen aan de tand over zijn overwinning en wat zijn toekomstplannen zijn.

Voor Tiemen Hiemstra kan alles wat hij tegenkomt een bron van inspiratie zijn. Toch vindt hij het moeilijk de vraag te beantwoorden, waar hij de meeste inspiratie vandaan haalt. “Eh, volgende vraag? Haha.” Maar na even nadenken blijkt dat hij als typische kunstenaar zich vooral heeft ontplooid middels andere kunst en het observeren van de wereld om hem heen. “Beeldende kunsten, andere schrijfwerken, poëziebundels, dingen die mij opvallen, dat kan allemaal een idee zijn voor een tekst.”

Het is geen triviale prestatie, het winnen van de finale van Kunstbende. Het is een van de meest prestigieuze kunstprijzen in Nederland voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Zij kunnen meedoen in de categorieën Muziek, DJ, Fashion, Theater & Performance, Film & Animatie, Dans, Taal en Expo. Voor je aan de landelijke wedstrijd kan meedoen dien je eerst de provinciale voorrondes te winnen, waarbij je het binnen de door jou gekozen categorie moet opnemen tegen zeer getalenteerde mededingers.

En wat valt er te winnen in de landelijke competitie? Alle 1e, 2e en 3e prijswinnaars gaan meedraaien in een intensief natraject met coaching, workshops en optredens. De winnaars van de eerste prijs binnen hun categorie krijgen daarnaast ook nog natuurlijk de meeste erkenning en een uitgebreide masterclass aan de ArtEZ hogeschool, plus een goodiebag vol vrijkaarten voor voorstellingen en festivals, boeken, cd's, tijdschriften, een CJP-pas en nog veel meer.

Voor Kunstbende mag Tiemen dan alweer een van die oudsten zijn die nog mogen meedoen, in algemene zin is hij wel vrij jong actief als gevierd schrijver. Zo schrijft hij niet alleen gedichten en verhalen (te lezen via zijn eigen website www.raafkrast.nl), hij is inmiddels ook al sinds zijn 17e verslaggever bij 3VOOR12/Groningen. En hij heeft dus net Kunstbende Taal 2010 gewonnen.

Zelf geeft Tiemen als verklaring voor zijn schrijverstalent dat het een combinatie is tussen beeldend vertellen en in feite het hebben van een grote fantasie: “Ik heb redelijk wat verbeeldingskracht en dat helpt altijd. Op de een of andere manier heb ik altijd in beelden gedacht. Ik zie dingen voor me, en het lukt het mij om anderen mensen via mijn teksten te laten zien wat ik ook voor me zie. Dan lukt het meestal om mensen mee te voeren naar een wereld.”

We probeerden Tiemen nog een onbescheiden reactie te ontlokken met de vraag waarom uiteindelijk juist híj Kunstbende gewonnen had en al die andere kandidaten niet. Tiemen: “Nou, in het juryrapport stond dat ze de verbeeldingskracht die ik net noemde, heel goed vonden aan mijn stuk. Evenals de manier van voordragen. Op het podium speelde ik die jongen in een soort van toneelstukje, waarbij ik de tekst voordroeg uit mijn hoofd. En dat konden ze ook wel waarderen.”

Tiemens winnende performance

Tiemen neemt ook de tijd om stil te staan bij zijn rivalen. “De nummer drie, Martijn Holtslag, had een heel goede rap geschreven. Hij had veel ritme in zijn tekst en een mooie intonatie. Degene die tweede werd, Joeri Heegstra, had net zo goed eerste kunnen worden, die had ook een heel mooi verhaal geschreven over zijn broer die in een inrichting zat. Ja, uiteindelijk was ik wel heel verrast dat ik had gewonnen.”

Tenslotte waren we nog heel benieuwd naar wat Tiemen denkt wat morgen hem zal brengen. Tiemen: “Morgen... Als het aan mij ligt, dan is het morgen een bundel die van mij uitkomt met korte verhalen. Dichter des Vaderlands is nog net iets te hoog gegrepen, haha. En er komen nog een hoop optredens, te veel om op te noemen. Ik ga in ieder geval niet stilstaan, ik ga blijven schrijven, en ik hoop een uitgever te vinden die iets in mij ziet.”

Tiemen is in ieder geval te zien op 5 mei, op Podium Noord, op het Bevrijdingsfestival in Groningen. Daar staan dan ook alle winnaars van de Groninger voorrondes van Kunstbende.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen