Ryan Shaw onvermoeibaar in de Oosterpoort

Een avond vol heerlijk zwoele soul

Saskia Evers (tekst) & Jan Willem Jansen (foto's) ,

Voor Ryan Shaw is het vandaag niet zijn eerste optreden als hij op zaterdag 29 mei het podium van de Oosterpoort betreedt. Onvermoeibaar trakteren hij en zijn bandleden op een dosis swingende soul en laat hij zien van meerdere markten thuis te zijn.

Een avond vol heerlijk zwoele soul

Voor Ryan Shaw is het vandaag niet zijn eerste optreden als hij op zaterdag 29 mei het podium van de Oosterpoort betreedt. Onvermoeibaar trakteren hij en zijn bandleden op een dosis swingende soul en laat hij zien dat hij van meerdere markten thuis is. 
 

De Finse soulzanger Tuomo heeft de eer om het publiek in de Oosterpoort op te warmen. Met enkel een keyboard tot zijn beschikking legt hij zowel zijn hart als zijn ziel in zijn muziek. De gevoelige teksten en melodieën blijken echter niet bij iedereen aan te komen, aangezien het geroezemoes uit de zaal al snel de muziek overstemt. Een poging van enkele enthousiaste toeschouwers om mee te klappen, neemt Tuomo met een geroerde glimlach in ontvangst.  
 
Na een kort intermezzo is het bassist “Tiny” van Ryan Shaw’s band die als eerste een instrument ter hand neemt. Enigszins verlegen gebaart hij het publiek stil te zijn. Wanneer hij de snaren van zijn bas raakt, is dat het begin van een spetterend intro. De krijgt al gauw versterking als de drummer en gitarist hem op het podium vergezellen. Daarna is het aan Ryan Shaw om het podium te betreden. A capella laat hij gelijk overtuigend zien wat hij in zijn mars heeft.
 

Ryan Shaw brengt zowel oud als nieuw materiaal en tevens verschillende covers ten gehore. Alles brengt hij vol enthousiasme en overgave. De band lijkt prima op elkaar ingespeeld en een incidentele misstap wordt humoristisch afgedaan als teveel anticiperen op wat overige bandleden gaan doen. Ryan Shaw is terecht vol lof over zijn band die hij prijzend ‘the real band’ noemt. De bandleden krijgen dan ook ruimschoots gelegenheid voor het tonen van hun kwaliteiten. Wanneer de bassist aan zijn solo begint, verlaat de rest van de band zelfs het podium en “Tiny” slaagt er opnieuw in om de zaal muisstil te krijgen.  

Ook weet Ryan Shaw het publiek te boeien door zijn persoonlijk gebed ‘Let It Be’ van The Beatles in een gospeljasje te steken. Daarnaast geeft hij een eerbetoon aan zijn grote voorbeeld Michael Jackson door een cover van ‘Man In The Mirror’ te spelen. Van beide nummers creëert hij een geheel eigen versie die er voor de liefhebber van het soulgenre zeker mag zijn.  

Verder is er nog ruimte voor een duet met Tuomo die opnieuw het podium betreedt. De stemmen van beide heren lijken voor elkaar gemaakt te zijn en de vocale kwaliteiten zorgen voor een prachtig samenspel. De twee hebben duidelijk plezier en het publiek is dit keer wel geboeid door Tuomo. 
 
Ondanks dat de band eerder deze dag op Pinkpop speelde, staan de heren vol enthousiasme op het Groningse podium en is er weinig vermoeidheid te bespeuren. Ryan Shaw bedankt het aanwezige publiek, want hun enthousiasme levert nieuwe energie. Het publiek klapt en zingt dan ook enthousiast mee en is erg blij met de toegift. Het meest enthousiast is misschien Ryan Shaw zelf. Hij geniet zichtbaar en op het podium is Ryan Shaw duidelijk in zijn element.