Punky reggae party van the Slits Punky reggae party van the Slits

Legendarische vrouwenband in vera

, Tekst en foto's: Harold Zijp

Punky reggae party van the Slits

Legendarische vrouwenband in vera

Tekst en foto's: Harold Zijp ,

Wellicht een van de belangrijkste bands die de Britse punkbeweging voortbracht speelde in Vera, met the Suicidal Birds uit Friesland als support

Legendarische vrouwenband in vera

Wellicht een van de belangrijkste bands die de Britse punkbeweging voortbracht speelde in Vera, met the Suicidal Birds uit Friesland als support.

Vrouwen en rock - het is tegenwoordig een min of meer normale zaak, maar anno 1976 lagen de kaarten heel anders. Toen de veertien jarige Ari Up samen met een vriendin een Patti Smith concert bezocht besloot ze spontaan een band te beginnenen: the Slits was geboren. Als eerste geheel vrouwelijke punkband speelden ze een belangrijke rol in het bewustwordingsproces van vrouwen dat rock & roll niet alleen een macho wereld is. Vrouwen kunnen wel zeker een volwaardige rol spelen.

De eerste plaat van the Slits, 'Cut', is een belangrijk document uit de punk periode, waarin ze al lieten horen meer aan te kunnen dan drie-akkoorden-gebeuk. Reggae, dub en dancehall invloeden bepalen het geluid, en dat is ook na de heroprichting in 2006 zo gebleven. Van de originele line-up zijn naast Ari Up - ooit stelde ze Johnny Rotten na een Slits concert aan haar moeder voor en hield er een beroemde stiefvader aan over  - alleen bassiste Tessa Pollitt over. Maar de familieverbanden gaan verder want Sex Pistols drummer Paul Cook leverde naast productiewerk ook zijn dochter Holly aan de nieuwe line-up.

The Slits anno 2010 doen hun best om een matig gevuld Vera enthousiast te krijgen, maar er zijn aanvankelijk  weinig mensen geinteresseerd in een party en er wordt pas tegen het einde van het concert een beetje meegedaan met het swingen en vogelgeluiden imiteren van Ari Up die - goed in de veertig -  nog steeds de fladderende uitstraling heeft van de tiener die ooit "Typical Girls" schreef. Dat Slits hitje en een aantal andere klassiekers worden afgewisseld met werk van de recent verschenen plaat "Trapped Animal".

De band speelt gedegen en vooral de swingende reggae baslijnen van Tessa Pollitt dragen het geluid. Heel toegankelijk zijn the Slits nooit geweest. De mensen die echte punk verwachten worden teleurgesteld, maar een eigen sound hebben de vrouwen wel. Ari Up heeft gewoon een aparte uitstraling en tongval, niet vreemd als  je als  Duits meisje  in de jaren '70 in Londen beland en nu al tientallen jaren op Jamaica woont.

The Suicidal Birds staan dan al lang in hun standje cd's en t-shirts the verkopen. Deze twee self-made rocksters uit Friesland zijn schatplichtig aan the Slits en hun nakomelingen, zoals  the Raincoats, de Mo-Dettes, Shonen Knife, en tientallen anderen. Ze hebben de afgelopen jaren door veel te touren een behoorlijk hechte sound ontwikkeld die van schreeuwerige hardcore punk tot dwarse pop en soms zelf country varieert. Dat laatste zou ik ze trouwens in de verre toekomst wel meer willen zien doen. Sommige van de beste alt.country zangeressen hebben een punkverleden.   

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen