Nederland focusland bij jubileumeditie Eurosonic Nederland focusland bij jubileumeditie Eurosonic

“Jubileum en grote potentie van Nederlandse muziek mooie aanleiding”

, Casper Sikkema

Nederland focusland bij jubileumeditie Eurosonic

“Jubileum en grote potentie van Nederlandse muziek mooie aanleiding”

Casper Sikkema ,

De vijfentwintigste editie van Eurosonic/Noorderslag zal smaakvol oranje gekleurd zijn. Nederland zal namelijk volgend jaar januari het focusland van het belangrijke showcasefestival in Groningen zijn. Op de conferentie zal de Nederlandse industrie uitgebreid aan bod komen en tijdens het festival zal het neusje van de vaderlandse zalm zich mogen presenteren aan Europa.

“Jubileum en grote potentie van Nederlandse muziek mooie aanleiding”

Nederland is op Eurosonic 2011 het focusland van het showcasefestival. Het Europese festival in de binnenstad van Groningen ontvangt jaarlijks meer dan 2800 professionals en 280 bands en kiest elk jaar een ander focusland. Het vijfentwintigjarige jubileum van het festival is voor de organisatie een mooie aanleiding de Nederlandse muziek in de spotlights te zetten. Begonnen als bescheiden bandwedstrijd tussen Nederland en België is Eurosonic inmiddels uitgegroeid tot het meest invloedrijke festival voor nieuwe bands en muziektrends. 

Het vijfentwintigjarige jubileum is volgens Eurosonic-Noorderslagcoördinator Peter Sikkema de directe aanleiding om voor Nederland als focusland te kiezen: “Daarnaast gaat het ook erg goed met de Nederlandse muziek en is dit een uiterst geschikt moment om dat succes nog een mooi, extra duwtje in de rug te geven. Nederlandse bands krijgen steeds vaker internationale aandacht. De Staat doet het internationaal goed, Waylon stond onlangs in het voorprogramma van Whitney Houston. Uit onze ervaring met andere jaren, pakt die focus vaak erg goed uit. Er wordt door ontzettend veel verschillende media en invloedrijke professionals ingezoomd op een specifiek land. Dat scheelt gewoon enorm veel.” 

Joey Ruchtie, verantwoordelijk voor Noorderslag en alle NL-acts op Eurosonic, is ingenomen met de keuze voor Nederland als focusland. Hij acht het zeker niet ondenkbaar dat een aantal acts zowel op Noorderslag als op Eurosonic zullen spelen. “Vorig jaar deed De Staat het allebei. Achteraf begreep ik van hun manager dat juist die combinatie erg goed heeft gewerkt. Volgens haar werkte het juist erg goed om op twee verschillende momenten een urgent moment te creëren. Ze stuurde me achteraf een indrukwekkende lijst met resultaten op. Het zou mooi zijn als ook dit jaar een aantal Nederlandse acts een mooie internationale speellijst bij elkaar speelt.”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen