Laura Jansen houdt van Groningen

Een optreden vol positieve energie

Charlotte Akerboom (tekst) Fokke Bouma (foto's) ,

De aswolk strooide een maand geleden roet in het eten. Laura Jansen kon toen niet naar De Oosterpoort komen, omdat haar band vast zat in Amerika. Nu, op 22 mei, staat zij er wel en geniet ze zichtbaar van het Groningse publiek. Een prachtig energiek optreden, vol kippenvelmomenten

Een optreden vol positieve energie

De aswolk strooide een maand geleden roet in het eten. Laura Jansen kon toen niet naar De Oosterpoort komen, omdat haar band vast zat in Amerika. Nu, op 22 mei, staat zij er wel en geniet ze zichtbaar van het Groningse publiek. Een prachtig energiek optreden, vol kippenvelmomenten.

Onder dromerige gitaarklanken komt de band van Laura Jansen op. Met een stralend gezicht en vol positieve energie bedankt Laura het Groningse publiek voor een maand wachten en De Oosterpoort voor de mogelijkheid om zo snel een nieuw concert te plannen. Haar nieuwe band kent ze pas een maand en gedurende het concert laat Laura haar grote waardering voor deze nieuwe mannen blijken door regelmatig applaus voor hen te vragen.

Laura zingt mooie popliedjes en gevoelige pianosongs. Met haar kristalheldere stem en herkenbare teksten weet zij talloze kippenvelmomenten te creëren. Bij elke uithaal is het verbazingwekkend met welk gemak zij de hoge noten haalt. Haar hit ‘Use Somebody’, een cover van Kings of Leon, wordt met luid gejuich ontvangen. Zij vertelt dat dit nummer nog altijd gevoelens bij haar losmaakt en dat is te merken. Ook ‘Wicked World’, de titelsong van de serie Floor Faber, kan op enthousiaste reacties van het publiek rekenen. Ze zingt dit nummer met haar circushoed op en zonder er om te hoeven vragen, klapt het publiek mee. Laura woont nu in Amerika, maar mist Nederland. Voor Nederland schreef ze daarom een liefdesliedje, ‘Bells’. De zangeres met een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader heeft door haar gedeelde afkomst genetisch altijd heimwee.

Laura is 33, maar heeft ondanks haar leeftijd nog een hoge schattigheidsfactor. Dit komt door haar kinderlijke enthousiasme over de reacties van het publiek. Als ze dan ook nog gaat optreden met haar ukulele is qua aandoenlijkheid het hek helemaal van de dam. Ze verontschuldigt zich voor het feit dat ze het ding slecht kan bespelen en slecht kan stemmen. In haar eentje zingt ze, onder begeleiding van de ukulele, het favoriete nummer uit haar kindertijd. Het gaat over cookiemonster, die best een filosoof is, volgens Laura.

We mogen het niet doorvertellen, maar Groningen is haar favoriete stad om op te treden. Dit komt omdat zij hier ooit het zelfvertrouwen heeft gekregen dat nodig was om echt van haar tour te kunnen genieten. Het is duidelijk dat Laura het ook vanavond uitstekend naar haar zin heeft in Groningen. Hoeveel ze van de stad houdt, blijkt tijdens haar toegift: “Groningen wil je met me trouwen?” Omdat het publiek in Nederland haar echt veilig laat voelen durft ze een nieuw nummer te zingen.

De zaal is muisstil als zij op breekbare wijze een prachtig en ontroerend nummer over haar leven brengt. Op zulke momenten is Laura Jansen puur, aandoenlijk en onmetelijk groot.